Permohonan Matrikulasi KPM 2012/2013 dan Cara Memohon

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Print this page
Print

Aplikasi permohonan Matrikulasi melalui internet untuk permohonan matrikulasi KPM sesi 2012/2013 telah dibuka mulai 1 Julai 2011, Oleh itu syarat memohon dan cara memohon disediakan untuk rujukan pemohon sebagai memudahkan pemohonan.

Dibawah disediakan cara memohon:

  • Pelajar sekolah tersebut perlu membayar RM6.00 kepda kaunselor/guru yangbertanggungjawab mengurus PMI di sekolah berkenaan.
  • Kaunselor/guru mengisi borang pesanan yang dikirim oleh Bahagian Matrikulasi
    pada ruangan yang berkenaan dan menyediakan senarai nama pelajar dan nombor kad
    pengenalan mereka. Borang pesanan ditunjukkan di kaunter Bank Simpanan
    Nasional(BSN).
    Senarai nama pelajar dan nombor kad pengenalan mereka diberikan kepada
    kerani kaunter di BSN untuk tujuan merekodkan nombor kad pengenalan pada resit
    BSN dan diambil kembali selepas urusan merekod selesai.

Pembelian melalui mesin ATM

  • Pelajar juga boleh membeli nombor PIN di mesin ATM BSN. (bagi pemegang kad
    akaun Giro/Wadiah BSN Sahaja).
  • Sila ikut arahan yang tertera di skrin mesin ATM bagi permohonan Matrikulasi KPM.
  • Nombor PIN akan tercetak di slip yang dikeluarkan oleh mesin tersebut.

– Sekiranya anda tidak mempunyai Kad Pengenalan ATAU mendapat Kad Pengenalan selepas pendaftaran SPM, sila gunakan nombor Lembaga (No LPM) seperti yang tercatat dalam slip pendaftaran SPM tahun semasa untuk membuat permohonan melalui internet (PMI) di kaunter BSN sahaja.

  • Kaunselor/guru akan kemana-mana cawangan BSN dan membayar RM6.00 bagi setiap pelajar. Bayaran dibuat atas nama ‘Pengarah Bahagian Matrikulasi KPM’ dengan nombor akaun: 1410 0290 0021 1897 dan kod organisasi pada slip BSN ditulis dengan nombor kod: A2657500. (Klik di sini – Contoh Resit BSN)
  • Kaunselor/guru pastikan maklumat yang dicetak pada resit BSN betul seperti yang sepatutnya. Maklumat mesti tercetak pada resit BSN ialah:

Pengarah Bahagian Matrikulasi KPM (BUKAN BPKP, Jab. Pengajian Tinggi, BPG dsbnya)
Nombor akaun: 1410 0290 0021 1897
Nombor Kad Pengenalan Pelajar
Nombor PMI 5 Digit.

  • Pelajar menerima salinan resit BSN daripada kaunselor/guru. Pelajar boleh memohon dengan melayari web Kementerian Pelajaran Malaysia KPM di http://www.moe.gov.my mulai 1 Julai hingga 10 Oktober 2011 dengan memasukkan nombor kad pengenalan DAN nombor PMI.

Untuk maklumat lanjut anda dinasihatkan rujuk Klik sini

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

5 COMMENTS

  1. […] Maklumat yang dinyatakan diatas akan seterusnya di kemaskini apabila tiba masanya nanti, pengetahuan diatas hanyalah bagi memenuhi kehendak pertanyaan pelawat yang kerap bertanya di blog kami ini. innity_pub = "1c54985e4f95b7819ca0357c0cb9a09f"; innity_zone = "25923"; innity_width = "300"; innity_height = "250"; innity_country = "MY"; Untuk maklumat lanjut serta pengetahuan lain bekenaan permohonan matrikulasi, boleh merujuk maklumat sebelum ini  Permohonan Matrikulasi KPM 2012 dan Cara Memohon […]

    • Nak tengok balik rasanya xboleh..sebab sistem dah tutup, tarikh permohonan dah berakhir..cetakan borang sebelum ni tu lah yg membantu dalam rujukan pemohon..cuba hubungi pihak matrikulasi.. 🙂

    • Biasanya setiap permohonan dah sampai permohonan tu..menghantar borang cetakan tu sbg pilihan je..melainkan jika ada sebut mesti hantar..tapi rasanya tak kot..sy cuba semak tapi permohonan dah tutup..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here