Permohonan Online Pinjaman MARA Diploma dan Ijazah 2012

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

MARA membuka tawaran permohonan pinjaman untuk yang telah mendapat tawaran kursus diploma dan juga peringat ijazah yang mana bagi permohonan pinjaman 2012 ini boleh dilakukan secara online.

Bagi calon yang berminat untuk membuat pinjaman melalui MARA selain dari PTPTN, bolehlah cuba untuk mendaftar dan memohon melalui aplikasi yang disediakan secara online. Permohonan terbahagi kepada 2 cara iaitu secara :

  • Online
  • Mengisi manual ( altenatif )

Pengisian secara online boleh terus ke portal rasmi mara dan permohonan menggunakan borang boileh dimuat turun di laman web sama melalui klik pada butang eFORM.

Cara Mendaftar Permohonan Pinjaman MARA

  1. Untuk memohon terlebih dahulu ke SISTEM PERMOHONAN
    Muka Login
  2. Seperti gambar diatas, klik pada pendaftaran pengguna baru
    Pengguna Baru
  3. Seperti gambar diatas, masukkanlah maklumat yang diminta ( rujuk manual mengisi )

Setelah selesai mengisi, klik pada butang DAFTAR dimana akan terpapar syarat kelayakan am dan sistem akan memeriksa kelayakan akademik.

Jika tidak layak, mesej pemberitahuan akan keluar memberitahu bahawa Tidak Layak kerana Tidak Memenuhi Syarat  Kelayakan Akademik yang ditetapkan.

Untuk kemaskini, pengguna perlu login melalui butang login yang disediakan.

Untuk maklumat lanjut serta perincian cara mendaftar bolehlah RUJUK SINI. Untuk perhatian pemohon, tarikh tutup permohonan ialah pada 15 febuari 2012.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ahmad faiezzelan
ahmad faiezzelan
Guest
7 years ago

Tuan,
Saya telah berkhidmat di Suruhanjaya Tinggi Malaysia New Zealand sebagai Penasihat Pertahanan mulai Oktober 2007 dan kembali bertugas di Malaysia pada Ogos 2012. Anak saya bersekolah di sana dan telah berjaya mendapat National Certificate Educational Achievement (NCEA) Level 2 yang diiktiraf oleh MQA setaraf dengan SPM. Kini beliau sedang mengikuti program Diploma In Occupational Safety & Health Management (DOSHM) mulai Januari 2013 di Construction and Industrial Safety Training Centre. Program tersebut adalah selama 3 tahun. Adakah beliau boleh memohon pinjaman pelajaran MARA untuk mengikuti program tersebut. Terima kasih
Assalam
Ahmad Faiezzelan

QStaff1
Editor
Reply to  ahmad faiezzelan
7 years ago

Boleh..cuma kami tak pasti adakah ia termasuk dalam senarai MARA..cuba berhubung terus dengan pihak MARA.

natrah
natrah
Guest
7 years ago

asalamualaikum.. saya sekarang ijazah sarjana muda psikologi tahun akhir. saya mahu mohon ijazah sarjana di luar negara. macam mana nak apply master?

Jarinah Jonny
Jarinah Jonny
Guest
7 years ago

hai, saya pelajar KLMU tahun ke-2 . Saya nak tanya pihak MARA . Penaja saya sekarang adalah PTPTN . bolehkah jikalau saya ingin memohon pinjaman Mara . Jika boleh , boleh terangkan bagaimana hendak mendaftar ??

* diharap dapat balasan secepatnya dari encik :))

kymsi
kymsi
Guest
8 years ago

salam, bagaimana saya hendak mohon mara jika kolej yang saya belajar tiada di dalam senarai institusi mara?

jay
jay
Guest
8 years ago

tawaran ni dah tutup ka?…kalau isi borang secara manual,tp xdftar tak apa ka?

ieyka
ieyka
Guest
8 years ago

assalamualaikum .. sy bkal plajar di ipta .. blhkah sy nk mohon pnjaman mara ..?

QStaff2
Editor
Reply to  ieyka
8 years ago

Waalaikumussalam.. boleh..ikut saluran permohonan yg betul..

Nurul
Nurul
Guest
Reply to  QStaff2
8 years ago

assalamualaikum …
ikut saluran yang betul maksudnya?
isi secara manual?

wan
wan
Guest
8 years ago

ASSALAMUALAIKUM….Saya nak tanya psl Permohonan Online Pinjaman MARA Diploma danIjazah 2012 ni untuk semua pelajar ipta n ipts ke? Sy try dftar tapi nama universiti yg sy sdg blaja skarang tiada dalam senarai institusi yang disediakan..kawan saya cakap permohonan ni utk pelajar ipts je. Betul ke?

Kalau sy hantar borang manual boleh ke walaupun saya ni pelajar ipta?? Saya berharap sangat encik dapat reply comment ini secepat mgkin…TERIMA KASIH 🙂

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x