Permohonan Online Pinjaman MARA Diploma dan Ijazah 2012

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Print this page
Print

MARA membuka tawaran permohonan pinjaman untuk yang telah mendapat tawaran kursus diploma dan juga peringat ijazah yang mana bagi permohonan pinjaman 2012 ini boleh dilakukan secara online.

Bagi calon yang berminat untuk membuat pinjaman melalui MARA selain dari PTPTN, bolehlah cuba untuk mendaftar dan memohon melalui aplikasi yang disediakan secara online. Permohonan terbahagi kepada 2 cara iaitu secara :

 • Online
 • Mengisi manual ( altenatif )
Baca Juga :  Cara Kemaskini Pendapatan PTPTN Penangguhan Bayaran Pinjaman

Pengisian secara online boleh terus ke portal rasmi mara dan permohonan menggunakan borang boileh dimuat turun di laman web sama melalui klik pada butang eFORM.

Cara Mendaftar Permohonan Pinjaman MARA

 1. Untuk memohon terlebih dahulu ke SISTEM PERMOHONAN
  Muka Login
 2. Seperti gambar diatas, klik pada pendaftaran pengguna baru
  Pengguna Baru
 3. Seperti gambar diatas, masukkanlah maklumat yang diminta ( rujuk manual mengisi )

Setelah selesai mengisi, klik pada butang DAFTAR dimana akan terpapar syarat kelayakan am dan sistem akan memeriksa kelayakan akademik.

Jika tidak layak, mesej pemberitahuan akan keluar memberitahu bahawa Tidak Layak kerana Tidak Memenuhi Syarat  Kelayakan Akademik yang ditetapkan.

Untuk kemaskini, pengguna perlu login melalui butang login yang disediakan.

Untuk maklumat lanjut serta perincian cara mendaftar bolehlah RUJUK SINI. Untuk perhatian pemohon, tarikh tutup permohonan ialah pada 15 febuari 2012.

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

10 COMMENTS

 1. Tuan,
  Saya telah berkhidmat di Suruhanjaya Tinggi Malaysia New Zealand sebagai Penasihat Pertahanan mulai Oktober 2007 dan kembali bertugas di Malaysia pada Ogos 2012. Anak saya bersekolah di sana dan telah berjaya mendapat National Certificate Educational Achievement (NCEA) Level 2 yang diiktiraf oleh MQA setaraf dengan SPM. Kini beliau sedang mengikuti program Diploma In Occupational Safety & Health Management (DOSHM) mulai Januari 2013 di Construction and Industrial Safety Training Centre. Program tersebut adalah selama 3 tahun. Adakah beliau boleh memohon pinjaman pelajaran MARA untuk mengikuti program tersebut. Terima kasih
  Assalam
  Ahmad Faiezzelan

 2. asalamualaikum.. saya sekarang ijazah sarjana muda psikologi tahun akhir. saya mahu mohon ijazah sarjana di luar negara. macam mana nak apply master?

 3. hai, saya pelajar KLMU tahun ke-2 . Saya nak tanya pihak MARA . Penaja saya sekarang adalah PTPTN . bolehkah jikalau saya ingin memohon pinjaman Mara . Jika boleh , boleh terangkan bagaimana hendak mendaftar ??

  * diharap dapat balasan secepatnya dari encik :))

 4. ASSALAMUALAIKUM….Saya nak tanya psl Permohonan Online Pinjaman MARA Diploma danIjazah 2012 ni untuk semua pelajar ipta n ipts ke? Sy try dftar tapi nama universiti yg sy sdg blaja skarang tiada dalam senarai institusi yang disediakan..kawan saya cakap permohonan ni utk pelajar ipts je. Betul ke?

  Kalau sy hantar borang manual boleh ke walaupun saya ni pelajar ipta?? Saya berharap sangat encik dapat reply comment ini secepat mgkin…TERIMA KASIH 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here