Permohonan online UPU Lepasan SPM/setaraf ( fasa 1 ) 2012/2013

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Online UPU Fasa 1 Telah Dibuka

Permohonan online UPU Lepasan SPM/setaraf ( fasa 1 ) 2012/2013 1
UPU

Bagi lepasan SPM/setaraf yang berhasrat meneruskan pengajian ke IPTA, Politeknik, Tevt dan ILKA, permohonan online UPU fasa 1 telahpun mula dibuka. Terlebih dahulu pemohon perlu membeli no Unik Id di Bank Simpanan Nasional BSN terdekat dengan harga RM 10.60 untuk mengakses sistem permohonan UPU nanti.

Untuk maklumat lebih lanjut bekenaan pembelian no Unik ID sila baca kembali maklumat yang disediakan xpresi sebelum ini KLIK SINI

Info Tambahan :  Twinning Programmes Malaysia: 3 Cara Belajar Seperti Luar Negara

Permohonan yang dibuka ini adalah permohonan fasa 1 iaitu dibuka pada 15/11/2011 sehingga 31/12/2011. Namun demikian kemaskini juga boleh dilakukan pada fasa seterusnya nanti iaitu selepas keputusan SPM diumumkan. Untuk melihat bekenaan tarikh-tarikh penting sila rujuk Tarikh Penting Permohonan UPU 2012/2013 KLIK SINI

Permohonan Online UPU Kemasukan 2012/2013 ( fasa 1 )

Bagi yang berminat meneruskan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi iaitu ke Institut Pengajian Tinggi Awam ( IPTA ), Institut Latihan Teknikal & Vokasional ( TEVT ) dan Institut Kemahiran Awam ILKA bolehlah memohon dengan ke sistem permohonan Klik dibawah untuk ke permohonan :

Info Tambahan :  YPJ 2023: Permohonan, Syarat dan Panduan Lengkap

https://online.mohe.gov.my/upu/onlineupu/

Pastikan membeli No Unik ID di BSN serta membaca syarat dan prosedur permohonan yang dinyatakan di laman web diatas

Untuk memohon online UPU lepasan SPM/setaraf 2012/2013 ini terlebih dahulu membeli no Unik ID di Bank Simpanan Nasional dengan harga RM 10.60, semoga berjaya.

Update 9/1/2011 : Permohonan UPU fasa 2 telah dibuka KLIK SINI

290 thoughts on “Permohonan online UPU Lepasan SPM/setaraf ( fasa 1 ) 2012/2013

  1. saya pelajar lepasan asasi tetapi telah membeli no pin berkategori A. Adakah saya boleh menukar ke kategori B di BSN? Really need help 🙁

  2. Sy nak tanya…sy dah buat permohonon fasa 1..sy juga telah mengulang stpm penggal 3..ttp sy tidak membuat permohonan bagi fasa yg ke 2…krna keputusan ulangan saya tidak mempunyai perubahan..adakah saya harus mengemukakan permohonan bagi fasa ke 2? Tq

  3. salam, saya nak tanye kenapa saya tidak boleh mengemaskini upu saya sedangkan saya ada mengulang stpm saya? harap membantu.

    1. Salam..tak boleh kemaskini tu.. tak boleh login ke? dia 3 kali je boleh login.. satu lagi kalau silap pilih kategori pun bleh jadi cam tu.

  4. Salam, sy nk tanya,sy lepasan SPM 2013 (kategori A),adakah sy mmg tidak perlu mengisi keputusan SPM sy ??????sbbnya ruang utk isi keputusan spm tak ada…lagi satu mmg tak payah isi kokurikulum jg ke ????tak dak pun ruang nk isi…harap sgt reply……huhu..konfius ni…

  5. salam macam mana nak buat kemasukan online . Nabila tak berapa paham la 🙂

    1. salam..kalau kta nk buat rayuan upu kne bli no upu bru ke??harap rply soalan sy..mengharap sgt2..hehe…

  6. Salam….saye pown mengalami maslh sme ngn aniey…sye tak tahu la mne nk cari borang utk upu..sebab byk sgt result utk upu…so…plezzz help me…sye x nk ktimggalan…

  7. Assalamualaikum . Saya dah terlepas buat permohonan untuk fasa 1 . Saya pelajar lepasan SPM 2012 . Tak apa ke kalau saya tak isi permohonan untuk fasa 1 dan terus ke fasa 2 ?

  8. saya lepasan sijil kolej komuniti, tapi saya daftar spm/setaraf……result kuar ari nie, tapi saya tidak dapat ipta, saya harap selepas buat rayuan saya akan dapat masuk UUUUUUUUUU

  9. SAYA NAK MASUKKAN KEPUTUSAN KAT BORANG TU X DAPAT…
    SKARANG SAYA TERLEPAS PLUANG…X DA PANGGILAN..KWN SYA DAH P TEMU DUGA..UMPPPP…KECEWANYA….

  10. Salam,saya sudah mohon upu fasa 1.masalahnya,no pin saya hilang untuk memohon fasa 2..apa patut saya buat?!?saya sangat buntu

  11. assalamualaikum , saya lepasan SPM yang baru mengambil result .tp saya tidak mendapat apa2 tawaran sedangkan kwan2 ramai yang telah banyak mendapat tawaran sambung belajar , kenapa ye ??

  12. SALAM saya bru je mendpt result spm baru2 ni.soalan saya adakah saya boleh memohon mktb perguruan tanpa mengisi borang upu….satu lagi apakah kepentingan borang upu andai kita ingin memohon untuk ke pusat pengajian tinggi??????????????

  13. bagaimana kalau saya sudah salah memilih matapelajaran semasa apply penguruan dan sudah hantar dan disahkan,bagaimana untuk menukarnya?

  14. assalamualaikum..sya ada soalan ckit nak tnya ckgu…sya dah isi pmohonan fasa 2..bla result dah kluar sya nak kmaskini la borag sya 2 tapi x boleh…dya cakap kata laluan dan nama ibu y sya masukkan 2 salah….harap ckgu dapat mmbantu….tma kasih,,

  15. macam mana nak masukkan maklumat keputusan spm dalam permohonan on line upu (fasa2), tempat permohonan akademik tidak ada pun?

  16. Salam.saya nak tanya UPU yg terkini tak payah isi result ke?sebab saya tak nampak sebarang penrnyataan yg menunjukkan result spm diperlukan.terima kasih kerana membantu .:)

  17. Salam,
    saya rasa mungkin soalan ini dah banyak kali ditanya. Tapi saya mempunyai sedikit kesilapan dalam pengisian borang utk fasa 2. Kemaskini borang dah lebih had limit 3 kali. So sekarang ni saya memang buntu , mohon dapat bagi saranan bgaimana masalah ini dapat diatasi.

    1. Salam..kalau kami berupaya..kami dah bantu..tapi ia bukan lagi bidang kami..cuba maklumkan ke UPU yer..cuba tel hotlinenya..

  18. salam….sya bukan lepasan spm….dah 2 thun dah lepas spm tp saya nk apply maktab perguruan boleh x???

  19. asalamualaikum, sya nk tnya.. klu dh 3 kli kemaskini, tp ada yg slh.. bleh bli pin bru dan isi borang baru utk no IC sya? stu lg, angka giliran SPM tu mcm x bleh click, dan ksong.. x tau mcm mna nk isi

  20. salam .

    saya dh isi fasa 1 .. tetapi , bila nak isi fasa 2 .. adakah saya perlu terus kebahagian kemaskini ? saya dh cuba buat untk mengemaskini untk fasa 2 .. tetapi , system tulis saya belum membuat permohonan lagi ..
    saya juga cuba .. mengisi bahagian permohonan tetapi , system menyatakan kata laluan dan no pin saya slh
    Jadi , apa perlu saya buat untk mengisi fasa 2??

  21. ASSALAMUALAIKUM..SAYA BARU SAJA MENERIMA KEPUTUSAN SPM..SAYA TELAH MENGISI PERMOHONAN UPU PADA 5/02/2012 YANG LALU TANPA KEPUTUSAN SPM..JADI SEKARANG,SAYA NAK TANYA PERLU TAK SAYA MENGISI SEMULA PERMOHONAN TERSEBUT,ATAU BAGAIMANA?

  22. Salam Cg..
    1)

    Pada fasa 1.pada maklumat akedemik..
    Angka giliran dan TAhun SPM sy ad ruangan yg boleh diisi..
    Tetapi pada fasa 2..Tiada ruangan giliran dan TAhun SPM yg bole diisi..
    Adakah itu normal?

    2)
    Berapa kali kita bole kemaskini UPU? Dan berapa kali kita bole hantar permohonan UPU pada fasa 1 dan 2

    TQ 🙂
    URGENT!!

  23. salam.. sy ingin brtanya.. adakah sy prlu memilih program professional bg lpasan spm 2011.. dan adakah masih boleh membeli nombor pin bg program professional skarang?? tolong lah,, sy buntu..

  24. Salam..satu lagi saya ingin bertanya bilakah nombor pin kemasukan Maktab Perguruan tahun 2012 akan dikeluarkan?…

  25. Assalamualaikum cikgi, nak tanya, saya adalah pemohon upu kategori a, oleh itu saya nak tanya, adakah perlu untuk saya mengepos sijil2, i/c, sijil penyertaan dan sebagainya kepada universiti pilihan saya sebelum 02/04/2012 beserta salinan borang permohonan saya?

  26. salam……
    saya agak terlewat untuk isi fasa 1… dan rakan saya kata saya dah terlepas untk mengisi fasa 1… saya tak boleh isi fasa 1 lagi ke???? atau saya boleh trus mengisi fasa 2???

  27. saya tak isi pemohonan untuk fasa 1 , tapi untuk fasa 2 saya sudah isi . adakah pemohonan saya boleh diterima ?

  28. assalamualaikum…
    sy blm buat prmohonan fasa 1… dn brang UPU pun saya belum isi… saya calon lepasan spm 2011…sya juga blum memohon mana2 IPTA @IPTS…. adakah saya boleh isi borang UPU tu lagi…??

  29. saya tiada isi fasa 1.tp untuk fasa 2 da diisi.macamana tu?adakah fasa 1 dan fasa 2 permohonanya tidak sama?

  30. salam.. saya dah isi borang ipta bagi fasa 2 , tapi dh banyak 3 kali update tukar kos , adakah borang permohonan sy diterima ? pastu mrkah koko saya pun dh tersilap tulis , nk update lg tkut kne reject pulak , apa yg perlu sy buat ? tlgg la reply .

  31. kalau kita x isi untuk fasa 1, boleh x kita nak isi fasa ke 2 trus ? sbb ada kawan saya kata kalau x isi fasa 1, fasa ke 2 x bleh isi dah.. thankyou.

        1. SALAM…SAYA DAH BELI NUMBER PIN TAPI X MHON LAGI SBB SIBUK KEJE…SKARANG PERMOHONAN TELAH DI TUTUP..BAGAIMANA SAYA INGIN MEMBUAT PERMOHONAN YA TUAN..MASIH ADE LAGI PELUANG LAIN X??

  32. Assalamualaikum cikgu,
    saya nak tanya, saya adalah pemohon upu lepasan spm 2011. kebanyakan saya memohon untuk ke asasi / foundation. oleh itu saya nak tanya, adakah permohonan saya memerlukan untuk saya menghantar sijil-sijil dan apa yg dimaksudkan dengan dokumen sokongan? adakah ianya sijil akademik. salinan i/c, dan sebagainya? dan perlukah saya menghantar sekali borang permohonan yang telah di print ke institusi pilihan saya?

    1. Waalaikumussalm..dokumen sokongan tu ialah segala yang berkaitan dengan apa yg diisi semasa permohonan..termasuk ic , sijil2 akademik dan sebagainya..

  33. saya nak daftar dua2 permohonan ipta/politeknik premier dengan tevt(poli)/ilka sebab saya takut tak dapat masuk ipta..jadi perlu ke saya beli dua2 no pin bsn yang berbeza..ape patut saya buat?

  34. salam,.. knp di bahagian angka giliran spm dan tahun spm x muncul(dikosongkan) kalau saya buat kemaskini untuk kali kedua? saya x dapat nak isi pada ruangan tersebut.. saya takut permohonan saya x dterima pula

  35. Erm,mcm mna klau fasa 1 dha isi tpi,sya xda bli pin yg fasa 1,prmohonan fasa1 d trima,mcm mna nak isi untuk fasa 2 dan perlu jgak kha bli pin untuk fasa 2 …?

  36. salam, saya nak tanya, ada kawan sy, dia ambil SPM ulangan..tapi dekat borang UPU dia isi kategori A, takpe ke? ataupun kena tukar? tq

  37. Salam. saya tersalah pilih kategori, sepatutnya saya aliran sastera tp tersalah pilih aliran sains. mcm mne nk tuka blk yea?

  38. Assalamualaikum..
    Saya mengalami masah pada ruang nama di borang upu.nama yg tertera d borg itu adalah nma kawan saya manakala no ic itu no ic saya.jadi apa perlu saya lakukan???adakah perlu untuk mengisi borng baru dan mengabaikan borng yg lama????

    1. Salam.. untuk itu azraf perlu
      memohon kursus kejuruteraan yang bersangkutpaut dengan mata pelajaran fizik..
      upu adalah sistem tengah untuk pengurusan ke universiti-universiti..

  39. salam..saya da masalah untuk login bagi kemaskini maklumat…walaupun telah dimasukkan kata laluan dan nama ibu saya masih xdpat akses maklumat…adakah permohonan saye akn ditolak jika saya xlengkapkan maklumat?jika saya kemaskini pada borang yg dihantar adakah permohonan akan ditolak????

  40. SAYA NAK KEMASKINI BORANG UPU FASA 2 TETAPI SAYA ADA MSLH SELALU KATA SALAH KATEGORI MACAM MANA NI??? X DPT SAYA NAK MASUK U