Permohonan Rumah Idaman Selangor 2021

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Kerajaan Negeri Selangor telah membangunkan enam projek Rumah Idaman untuk membantu rakyat yang bekerja dan tinggal di Selangor memiliki rumah pertama mereka.

Projek itu dengan kerjasama MGB Berhad, anak syarikat LBS Bina Group, dibina di lokasi strategik termasuk Bandar Saujana Putra, Shah Alam, Puchong, Cybersouth dan Bandar Puncak Alam.

Dato’ Seri Amirudin Shari menjelaskan setiap unit rumah mempunyai saiz yang besar dan reka bentuk yang praktikal serta dijual pada harga yang berpatutan.

Lokasi rumah juga mudah diakses melalui lebuh raya, berdekatan dengan hospital, sekolah, universiti dan pengangkutan awam, yang akan meningkatkan nilai kehidupan. Menteri Besar Selangor berharap rumah idaman ini dapat memberi peluang kepada lebih ramai warga Selangor untuk membina kehidupan yang lebih bermakna.

Dato Seri Amirudin berkata daripada enam projek ini, Rumah Idaman Bandar Saujana Putra akan dilancarkan pada November tahun ini dan dijangka siap pada penghujung 2024.

Permohonan Rumah Idaman Selangor 2021

Apakah Rumah Idaman Selangor?

Rumah Idaman Rakyat Selangor ialah spesifikasi rumah Selangorku yang dinaik taraf dan aksesori dalaman kediaman, seperti jubin, perabot, dll., untuk kumpulan B40 dan M40 yang belum memiliki rumah.

Permohonan Rumah Idaman Selangor 2021

Lokasi dan Ciri Rumah

Projek itu dibina di lokasi strategik, termasuk Bandar Saujana Putra, Shah Alam, Puchong, Cyber​​South dan Bandar Puncak Alam.

Setiap unit mempunyai keluasan 1,000 kaki persegi, reka bentuk praktikal, dan harganya ialah RM250,000.

Info Tambahan :  STPM, Asasi, Diploma, Vokasional - Yang Mana Lebih Baik Tahun 2023?

Rumah Idaman juga dilengkapi dengan tiga bilik tidur, dua bilik air, dua tempat letak kereta, TV, peti sejuk dan almari.

Permohonan Rumah Idaman Selangor 2021

Syarat kelayakan/kriteria pemilikan

Berkaitan dengan ini, kelayakan dan standard pemilikan Rumah Idaman Rakyat Selangor adalah berdasarkan syarat-syarat Rumah Selangorku seperti berikut:

  • Warganegara Malaysia
  • 18 tahun ke atas;
  • Pendapatan keluarga tidak melebihi RM10,000 sebulan.
  • Pemohon dan pasangan tidak mempunyai sebarang jenis kediaman di Selangor.
  • Pemohon atau pasangan yang telah memiliki rumah kos rendah (Jenis A) selama lima (5) tahun atau lebih boleh memohon Rumah Selangorku Jenis B, C, dan D, dengan syarat mengemukakan permohonan dan salinan perjanjian jual beli.
  • Pemindahan hanya boleh dipohon selepas 5 tahun dengan kebenaran agensi negeri;
  • Pemohon hendaklah mendaftar secara dalam talian di laman web Suruhanjaya Perumahan dan Hartanah Negeri Selangor (LPHS).
  • Harga Rumah Idaman Selangor
  • Harga bersih Rumah Idaman Selangor ialah RM250,000.

Cara memohon

Untuk memohon, anda perlu mendaftar secara online di laman web Suruhanjaya Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS) melalui pautan berikut: https://ehartanah.lphs.gov.my/

Maklumat lanjut

Sebarang pertanyaan berkaitan Rumah Idaman atau maklumat terkini lanjut boleh dicapai melalui laman web www.platselangor.com atau idamanselangor.com.my

Maklumat Lanjut Mengenai Rumah Idaman

Rumah Selangorku MBI merupakan inisiatif kerajaan negeri Selangor untuk menyampaikan rumah mampu milik kepada warganegara yang layak.

Di bawah inisiatif ini, warganegara Malaysia berumur 18 tahun dan ke atas dengan julat pendapatan isi rumah antara RM3,001 dan RM10,000 sebulan dan merupakan pembeli rumah kali pertama di Selangor boleh memohon. Keutamaan diberikan kepada mereka yang bekerja atau menetap di Selangor.

Info Tambahan :  Pentingnya Kemahiran Soft Skills dalam Peningkatan Kerjaya Anda

Sementara itu, MGB telah memeterai perjanjian usaha sama dengan PNSB Construction Sdn Bhd untuk membentuk Konsortium PCSB-MGB bagi projek MBI Rumah Selangorku Idaman. Matlamat mereka adalah untuk membina rumah mampu milik di lokasi strategik.

MGB mempunyai perancangan untuk lima lagi projek Rumah Selangorku Idaman MBI iaitu Idaman KITA di Cybersouth, Idaman Perdana di Bandar Puncak Alam, Idaman Cahaya di Shah Alam, Idaman Sari di Puchong dan Idaman Melur di Cybersouth.

Rumah Idaman akan dilancarkan menjelang akhir 2022.

Idaman BSP ialah projek kediaman bertingkat tinggi dengan saiz unit daripada 1,000 kaki persegi dan harga jualan daripada RM250,000. Ia adalah salah satu projek Rumah Selangorku Idaman MBI, yang terdiri daripada 7,210 rumah mampu milik secara keseluruhan, memanfaatkan teknologi pratuang sistem binaan industri dalaman (IBS) MGB.

Naib pengerusi eksekutif kumpulan MGB Tan Sri Lim Hock San berkata syarikat MGB menyokong matlamat kerajaan negeri Selangor untuk membina 30,000 rumah mampu milik menjelang 2025.

Idaman BSP is situated in the Bandar Saujana Putra township, located next to Cyberjaya and Puchong. Ia boleh diakses melalui lebuh raya utama dan berhampiran kemudahan awam seperti balai polis dan bomba, hospital, sekolah dan pusat membeli-belah.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top