Permohonan Tabung Simpanan Pendidikan Anak Perak

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Tabung Tabungan Pendidikan Anak Perak Kerajaan Negeri Perak melalui Yayasan Perak (Yayasan Perak) telah memperuntukkan RM200 kepada bayi yang dilahirkan di Perak mulai tahun 2010 sebagai Pelan Simpanan Pendidikan Tinggi Nasional (SSPN-i) di bawah simpanan Awal PPTTN.

Borang permohonan boleh didapati secara percuma di Pejabat Yayasan Negeri Perak, PTTPN Cawangan Negeri Perak, Pejabat Pusat Perkhidmatan ADUN, atau boleh dicetak di laman web Yayasan Negeri Perak www.yayasanperak.gov.my

Cara memohon Tabung Simpanan Pendidikan Anak Perak

Berita baik untuk warganegara Perak, anda berhak mendapatkan dana percuma RM200 melalui Tabung Simpanan Pendidikan Anak Perak.

Tabung Simpanan Pendidikan Anak Perak

Bantuan ini dirancang untuk meningkatkan kesedaran dan mendorong orang untuk menyimpan untuk simpanan anak-anak mereka ketika mereka belajar di universiti, untuk mendidik kita agar tidak terlalu bergantung pada program atau skim pinjaman pendidikan tinggi, dan untuk mengurangkan beban hutang pendidikan tinggi di masa depan.

Syarat permohonan Tabung Simpanan Pendidikan Anak Perak

Dana simpanan pendidikan adalah langkah insentif dalam bentuk simpanan pendidikan untuk pertumbuhan anak-anak masa depan. Berikut adalah syarat permohonan:

  • Pendapatan (keluarga) kurang dari MYR5,000 sebulan (mulai 1 Januari 2019).
  • Waris (anak) mestilah warganegara Malaysia yang dilahirkan di Perak mulai jam 12:00 tengah malam pada 1 Januari 2010.
Info Tambahan :  6 Coworking spaces Aesthetic di Malaysia Untuk Para WFH

Syarat Warga Perak

  • Dilahirkan di Perak; atau
  • Ibu bapa dilahirkan di Perak, tetapi mempunyai kediaman di luar Perak dan telah tinggal di Perak lebih dari 10 tahun; atau
  • Ibu atau bapanya dilahirkan di luar Perak, tetapi telah tinggal di Perak lebih dari 10 tahun.
  • Ibu atau bapa dilahirkan di Perak, tetapi anak itu dilahirkan di Perak (hospital bersalin di Pulau Pinang, Kedah dan Selangor)

CATATAN:

Untuk permohonan di No. 2 dan No. 3, Pengesahan Kediaman Perak berumur lebih dari 10 tahun

Untuk memohon surat pengesahan kediaman No. 4 di Perak, Perak selama lebih dari 10 tahun, identiti Penghulu / Ketua Kampung Mukim mesti diberikan.

Cara memohon Tabung Simpanan Pendidikan Anak Perak

Tabung Simpanan Pendidikan Anak Perak

Anda mesti membuka akaun SSPNi-i dengan harga sekurang-kurangnya RM 20. Untuk maklumat mengenai membuka akaun secara dalam talian, sila klik pautan berikut:

Buka akaun SSPN-i: https://www.ptptn.gov.my/sspniplusonline/

Sila masukkan ID: 000004179

Borang permohonan boleh didapati secara percuma di Pejabat Yayasan Negeri Perak, Pusat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri (DUN) di kawasan masing-masing, atau dimuat turun dalam talian melalui pautan berikut:

Info Tambahan :  Pentingnya Kemahiran Soft Skills dalam Peningkatan Kerjaya Anda

Borang permohonan: http://yayasanperak.gov.my/v5/borang/Borang

CATATAN:

Sokongan / Sijil-ADUN / Penghulu / Ketua Kampung (hanya tinggal di kawasan perumahan di Perak)

Borang permohonan Yayasan Perak yang lengkap boleh dihantar di Yayasan Perak atau ke cawangan PTPTN UTC PERAK. Permohonan yang tidak lengkap atau tidak mengandungi fail yang diperlukan akan ditolak.

Maklumat lanjut

Whatsapp untuk maklumat lebih lanjut:

Cik Hafiza: https://wapp.my/60142582948/JomSimpan

Puan Izzati: https://wapp.my/60164144210/sspn

Encik Aikar: http://www.wasap.my/60174660206

Encik Kerur: https://wapp.my/601151488755/JomSimpan

Cik Aina: http://www.wasap.my/60175296675

Tuan Hazarur: http://www.wasap.my/60149053518

Puan Intan (Puan Intan): http://www.wasap.my/60125300468

Puan Affifa: http://www.wasap.my/60175859693

Terima kasih kerana membaca, saya harap perkongsian ini bermanfaat untuk semua orang.

Latar Belakang Yayasan Perak

Yayasan Perak ditubuhkan pada 12 Julai 1979 di bawah Akta Yayasan Perak. Keputusan No. 2 tahun 1979. Keputusan asal dipinda dan diganti dengan Keputusan Yayasan Perak No. 1. Pada 6 Jun 1994, ia diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri pada 29 Ogos 1994. Semasa Yayasan Negeri Perak ditubuhkan, ia dikendalikan secara sambilan oleh seorang pegawai dari Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak.

Sejak Julai 1984, Y.A.B. Menteri Besar mengarahkan Yayasan Perak menguruskannya sepenuh masa. Dengan cara ini, kedudukan pengurus besar dan pekerjanya ditentukan, dan Yasan Perak mula mempunyai pejabatnya sendiri. Yayasan Perak pada mulanya menyewa sebuah bilik di Bangunan Seri Kinta dan beroperasi di sana selama dua tahun. Pada tahun 1986, Yayasan Perak (Yayasan Perak) berpindah ke bangunannya sendiri, yang terletak di Wisma Yayasan Perak di Jalan Sultan Idris Shah (Wisma Yayasan Perak)

One thought on “Permohonan Tabung Simpanan Pendidikan Anak Perak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *