Permohonan upu lepasan SPM

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Banyak soalan yang sy terima…rata2 asik duk tanya mcm mana nak isi upu dan apa alamat upu…Ginilah…ni saya bagikan alamat UPU.. Ia dikhaskan pada pelajar lepasan SPM ataupun lepasan STPM serta setaraf dengannya..adik2 perlu terlebih dahulu membeli pin di Bank simpanan nasional… bacalah dengan teliti satu persatu untuk mengisi permohonan tersebut.. ini alamatnya www.upu.mohe.gov.my

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
150 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Asyraf
Asyraf
Guest
2 years ago

Salam sya nak tnya kalau terlepas beli nombr pin upu…mcm mana ya..adakah sya boleh pergi terus ke penjabat upu..atau boleh pergi terus ke universiti tersebut untuk membuat permohonan..tapi adakah permohonan sya diterima sbb sebelum ni sya dah pom menerima tawaran u,tapi sya menolak nya ada sbb tertentu..sya stpm 2016

Azmil
Azmil
Guest
2 years ago

Assalamualaikum… saya azmil, student lepasan diploma pada tahun ini di uitmpg.. saya nk minta pencerahan.. saya sudah mohon penerapan utk melanjutkan degree di uitm.. saya bertukar fikiran utk melanjutkan degree bukan pada masa itu, tetapi 2 tahun selepas saya habis diploma.. saya ingin bekerja terlebih dahulu.. bermakna, saya abaikan pemohonan penerapan itu. Jika saya membuat pemohonan degree selepas 2 tahun lepasan diploma, apakah saya diabaikan kerana saya menolak keputusan ketika awal

ika
ika
Guest
2 years ago

Saya lepasan spm 2017. Boleh ke saya apply upu pada 2019 ? Sbb skrg saya nak cari duit dan kerja dulu.

Jo
Jo
Guest
Reply to  fiziesss
1 year ago

Slm sjhtera.. saya plajar spm 2017. Pada tahun 2018 saya ada sambung blajar di ipt tapi berhnti.. sbelum ni saya x pernh isi upu.. kalau 2019 ni saya nk isi upu bole ke? Adakah peluang saya tipis utk diterima ?

atira
atira
Guest
2 years ago

saya tersalah pilih kategori untuk permohonan upu, bila saya nak kemaskini balik pakai id yang sama, tak boleh. patutkah saya membeli id yang baharu?

Naana
Naana
Guest
2 years ago

Saya calon stpm 2016 pastu saya nak isi upu 2018…tapi bila nak isi dia kata xsetaraf?apa taraf yg sy boleh isi utk apply upu tu?mohon balas tuan.

Nurul Huda bt Arifin
Nurul Huda bt Arifin
Guest
3 years ago

Assalamualaikum, saya student lepasan diploma , saya terlepas isi upu untuk sambung degree boleh tak klu saya isi rayuan upu nanti?

Nazirul Fauzi
Nazirul Fauzi
Guest
Reply to  fiziesss
3 years ago

Cara untuk apply U klau x sempat beli num pin mcam mane?

nur aqlili riana binti shiron
nur aqlili riana binti shiron
Guest
3 years ago

assalamualaikum, sy yana.
sy berumur 27 tahun pada tahun ini. iaitu tahun 2017.
sy lepasan spm tahun 2007.
saya sangat berkeinginan untuk sambung belajar selepas habis spm dahulu, tetapi keadaan kewangan dan kehidupan peribadi saya sangat tidak mengizinkan.
ini bermakna sudah 10 tahun saya tinggalkan sekolah dengan keputusan yang sederhana.
soalan saya, boleh ke saya buat permohonan untuk sambung belajar di universiti tempatan pada umur begini?
mohon sangat supaya pertanyaan saya dijawab oleh pihak tuan.
terima kasih..
25 MAC 2017
Yg benar,
NUR AQLILI RIANA BT SHIRON

Shafinas
Shafinas
Guest
Reply to  fiziesss
2 years ago

Kalo saya berumur 25 tahun untuk tahun ni, dah berhajat untuk sambung ijazah untuk dapatkan lulusan yang membolehkan sy untuk jadi guru mcm mana ye ? Saya lulusan diploma in banking.

Farah
Farah
Guest
3 years ago

Asalammualaikum saya lepasan spm 2015 dan saya pernah memohon upu serta pernah mendapat tawaran tetapi sy menolak akibat alasan tertentu..bolekah saya memohon semula upu? Adakah saya perlu membeli semula no pin?

nur afieyza
nur afieyza
Guest
4 years ago

salam saya lepasan spm 2015..saya dpt tawaran kemahiran di astec..saya ingin menolak tawaran tersebut dan memohon upu…tapi tak tahu cara..boleh bantu saya…harap dapat maklum balas..jawapan tuan amat dihargai…

Amirah Bt Shah Nahar
Amirah Bt Shah Nahar
Guest
4 years ago

Assalamualaikum. Saya nak tanya. Jikalau saya tak berjaya dengan A-Level saya, boleh ke saya mohon UPU semula tahun depan? Pada ketika itu , umur saya 20 tahun. Mohon guna sijil SPM 2014 saya. Kalau saya mohon diploma dengan keputusan saya straight A. Agaknya peluang saya dapat tipis ke? susah ke nak dapat diploma kalau umur dah 20 tahun? Jawapan tuan/puan amat penting dan saya hargai.

Nur
Nur
Guest
4 years ago

Salam,sye nak tanye,sye lepasan spm.sye dh isi upu fasa 1,tapi bile sye buke kembali upu menggunakn ic dan passwork sya ,tapi kenape maklumat kawan sya yg keluar bukan maklumat sya,sedang ic dan angke giliran yg sya..sya dh kemas kini kembali maklumat sye tetapi name sye xdpt tukar.,sye klik hantar,walaupun nama kawan saya ,bukan nama sye.adekah pemohonan sya ke UA akan ditolak?ape yg perlu sye lakukan?

Syah
Syah
Guest
5 years ago

salam.. Sy nk tnye sy nk smbng degree tp sy x taw mcm mne?? lg satu klau x de muet lg ley ke mohon upu??

QStaff2
Editor
Reply to  Syah
5 years ago

Salam..rasanya skrg dah tak boleh..muet tu penting dlm permohonan

Emma
Emma
Guest
7 years ago

Asslmualaikm,nk tnye byk leh,ehe,gini,sy ni lepasan SPM 2009,niat dhati nk sgt smbung s2dy,tp rsult xbpe gempak,hl ni tlh buat sy lemah smgt..skrg umo dh nk cecah 22,smgt nk blaja kmbli bkobar,tp de pluang lg ke?de x institt yg mnerima bkn bdsarkn kptsn?mksdnya yg lbeh kpd kmahiran,.klau de sy menghrap sgt agr dpt dterima..:(..N 1More,pe perlu ke beli no pin jgak?hrp dpt mklum bls,tQ

Fikri
Fikri
Guest
8 years ago

Assalamualaikum.. saya nak tanya boleh tak kalau spm 2011 nak mohon untuk upu 2013 (maksudnya yang untuk batch 2013) nanti?

haidar
haidar
Guest
8 years ago

salam…saya sedang belajar di maktab..tapi ingin blajar dgn subjek yang saya minati…soalan saya..kalau saya berhenti dr maktab dan ingin memohon utk upu boleh x..? berdasarkan spm 2009

QStaff1
Editor
Reply to  haidar
8 years ago

Salam..kenapa pulak nak berhenti.. bukan senang nak masuk maktab tu..

Nurira
Nurira
Guest
8 years ago

Assalamualaikum…saya nk tanye,saya ni pelajar lepasan spm 2011,saya da dapat twaran masuk ke matrik dan saya tlah pergi namun saya tlah berhenti atas sebab2 tertentu,,oleh itu saya ingin tahu boleh tak saya mohon utk U pada tahun depan melalui UPU seperti mase saya mhon fasa2 tahun ni utk kemasukan U pada tahun ni??? jika bole,saya perlu mohon U melalui kategori ape brikutan saya ni plajar lepasan spm2011 dan prmohonan UPU tahun dpn buat plajar lepasan spm2012??

QStaff1
Editor
Reply to  Nurira
8 years ago

Waalaikumussalam..setahu sy utk mohon u ni tak lah ditetapkan sangat umur tu.. cuma ia tak lah terlalu muda mengikut syarat yg dinyatakan..cubalah mohon.. rasanya mungkin boleh dapat..tapi utk kursus diploma sahaja..sbb ia guna keputusan SPM.

azlina
azlina
Guest
8 years ago

assalamualaikum… sya lepasan diploma, sya nak smbung bljar kat maktab.. lepasan diploma boleh mohon maktap perguruan x?? saya nak sgt masuk maktab, tpi had umur untk maktab xboleh lebih dri 20tahun. umur saya 22tahun..boleh mohon x??

QStaff2
Editor
Reply to  azlina
8 years ago

Waalaikumussalam..maktab ni ramai nak mohon..untuk lepasan diploma ni rasanya tidak dibuka kini..ia mengambil calon yang menepati umur yang disyaratkan..

firdaus
firdaus
Guest
8 years ago

saya lepasan spm 2011…saya dah terima tawaran politeknik premier…nanti boleh tak saya buat permohonan untuk 2nd intake uitm?…

QStaff2
Editor
Reply to  firdaus
8 years ago

Rasanya UPu tidak membenarkan permohonan yang bertindan..

chu
chu
Guest
8 years ago

guna upu juga ke?tapi hari tu saya msuk kat upu kat sana tulis hanya untuk stpm 2011 macam mana ni?

chu
chu
Guest
8 years ago

saya nak tanya saya lepasan stpm 2010 dan saya nak mohon U kerajaan pada tahun ini ,boleh tak ?U kerajaan sampai umur berapa boleh masuk lagi?

QStaff1
Editor
Reply to  chu
8 years ago

IPTA boleh mohon..xde had umur..asalkan tak terlalu muda dan terlalu tua sangat..

yana
yana
Guest
8 years ago

salam, saye nk tanye kalau nk mohon maktab perguruan mcm mne eh??

QStaff1
Editor
Reply to  yana
8 years ago
asma izzati
asma izzati
Guest
8 years ago

klu sya nk buat pertukaran pilihan universiti di upu boleh tak? macam mana?
hanya permohonan di upu saja ke bagi pelajar lepasan spm?

syiqin
syiqin
Guest
8 years ago

saya nak tanya..saya calon stpm 2010..boleh atau tidak saya pohon upu pada tahun ini??

QStaff1
Editor
Reply to  syiqin
8 years ago

Boleh

Naana
Naana
Guest
Reply to  QStaff1
2 years ago

Kalau sy masukkan stpm 2017 dia kata x setaraf ?macam mana tu😣

flo
flo
Guest
8 years ago

Sy nak tanya:

1 orang boleh beli berapa kali no pin UPU? kawan adik sayer ni dah beli no pin utk STPM punya.. tapi skrg nie nak beli pin utk SPM pula..

Boleh ker? tak ker no kad pengenalan dah di-register semasa beli no. pin tu kat BSN?

tq

QStaff1
Editor
Reply to  flo
8 years ago

sy rasa boleh..cuba tnya di kaunter BSN

farhani
Guest
8 years ago

mintak maaf,,saya ada masalah, sy terlupa kata laluan upu jadi sy tak leh nk kemaskini, sy terbaca lam blog yg die kate kena hubungi bpkp lau terlupa, tapi sekarang masalhnye saya xleh hubungi, ada cara lain ke nk hubungi?

QStaff1
Editor
Reply to  farhani
8 years ago

Tak ada la farhani..maaf lah yer..

eilla
eilla
Guest
8 years ago

assalammualaikm…sye terlupe kata laluan upu fasa 2..aqpa yang perlu sye buat??

QStaff2
Editor
Reply to  eilla
8 years ago

Waalaikumussalam
eilla boleh menghubungi BPKP JPT dengan memberi No.KP dan nombor rujukan permohonan untuk mendapatkan semula Kata Laluan atau Nama Ibu yang telah dimasukkan.

suzie
suzie
Guest
Reply to  QStaff2
8 years ago

salam,ape no BPKP JPT? time kasih

QStaff2
Editor
Reply to  suzie
8 years ago

Salam.. cuba
Helpline :03-8870 6777
Talian Am :03-8870 6755 / 6766
Hotline UPU 03-8870 6767

manak
manak
Guest
8 years ago

selamat petang…saya dah isi borang upu fasa 1 sekarang saya nk isi borang fasa 2 tapi bila isi dia keluar NO ID salah…nak buat macam mna…kawan saya pula ada masalah Query SQL Update Maklumat FINSPM tidak dapat dilakukan:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ”2011′ WHERE FNOKP :…….. at line 1…apa masalah sebenarnya,saya tak faham….sya nk tahu sebenarnya borang fasa 2 ni kena isi SELEPAS/SEBELUM result spm….

lola
lola
Guest
8 years ago

salam . saya terlepas tarikh nak isi maklumat upu yng mermelukan maklumat peribadi . macam mana nak buat ??

alya
alya
Guest
8 years ago

macam mane x ingat nombor password upu fasa 1 ?

solehah
solehah
Guest
8 years ago

salam kalu saya tak ingat isi borang fasa 1 tu.adakah boleh saya isi masa fasa 2. saya takot je kan tak boleh isi nanti saya tak boleh masuk u. sbb sy dah terlepas tarikh isi fasa 1

150
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x