Permohonan upu lepasan SPM

140
119

Banyak soalan yang sy terima…rata2 asik duk tanya mcm mana nak isi upu dan apa alamat upu…Ginilah…ni saya bagikan alamat UPU.. Ia dikhaskan pada pelajar lepasan SPM ataupun lepasan STPM serta setaraf dengannya..adik2 perlu terlebih dahulu membeli pin di Bank simpanan nasional… bacalah dengan teliti satu persatu untuk mengisi permohonan tersebut.. ini alamatnya www.upu.mohe.gov.my

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

Panduan Percuma, Teknik Pendapatan Sampingan 4-5 angka Sebulan 

140 COMMENTS

  1. Assalamualaikum, saya student lepasan diploma , saya terlepas isi upu untuk sambung degree boleh tak klu saya isi rayuan upu nanti?

  2. assalamualaikum, sy yana.
    sy berumur 27 tahun pada tahun ini. iaitu tahun 2017.
    sy lepasan spm tahun 2007.
    saya sangat berkeinginan untuk sambung belajar selepas habis spm dahulu, tetapi keadaan kewangan dan kehidupan peribadi saya sangat tidak mengizinkan.
    ini bermakna sudah 10 tahun saya tinggalkan sekolah dengan keputusan yang sederhana.
    soalan saya, boleh ke saya buat permohonan untuk sambung belajar di universiti tempatan pada umur begini?
    mohon sangat supaya pertanyaan saya dijawab oleh pihak tuan.
    terima kasih..
    25 MAC 2017
    Yg benar,
    NUR AQLILI RIANA BT SHIRON

      • Kalo saya berumur 25 tahun untuk tahun ni, dah berhajat untuk sambung ijazah untuk dapatkan lulusan yang membolehkan sy untuk jadi guru mcm mana ye ? Saya lulusan diploma in banking.

  3. Asalammualaikum saya lepasan spm 2015 dan saya pernah memohon upu serta pernah mendapat tawaran tetapi sy menolak akibat alasan tertentu..bolekah saya memohon semula upu? Adakah saya perlu membeli semula no pin?

  4. salam saya lepasan spm 2015..saya dpt tawaran kemahiran di astec..saya ingin menolak tawaran tersebut dan memohon upu…tapi tak tahu cara..boleh bantu saya…harap dapat maklum balas..jawapan tuan amat dihargai…

  5. Assalamualaikum. Saya nak tanya. Jikalau saya tak berjaya dengan A-Level saya, boleh ke saya mohon UPU semula tahun depan? Pada ketika itu , umur saya 20 tahun. Mohon guna sijil SPM 2014 saya. Kalau saya mohon diploma dengan keputusan saya straight A. Agaknya peluang saya dapat tipis ke? susah ke nak dapat diploma kalau umur dah 20 tahun? Jawapan tuan/puan amat penting dan saya hargai.

  6. Salam,sye nak tanye,sye lepasan spm.sye dh isi upu fasa 1,tapi bile sye buke kembali upu menggunakn ic dan passwork sya ,tapi kenape maklumat kawan sya yg keluar bukan maklumat sya,sedang ic dan angke giliran yg sya..sya dh kemas kini kembali maklumat sye tetapi name sye xdpt tukar.,sye klik hantar,walaupun nama kawan saya ,bukan nama sye.adekah pemohonan sya ke UA akan ditolak?ape yg perlu sye lakukan?

  7. Asslmualaikm,nk tnye byk leh,ehe,gini,sy ni lepasan SPM 2009,niat dhati nk sgt smbung s2dy,tp rsult xbpe gempak,hl ni tlh buat sy lemah smgt..skrg umo dh nk cecah 22,smgt nk blaja kmbli bkobar,tp de pluang lg ke?de x institt yg mnerima bkn bdsarkn kptsn?mksdnya yg lbeh kpd kmahiran,.klau de sy menghrap sgt agr dpt dterima..:(..N 1More,pe perlu ke beli no pin jgak?hrp dpt mklum bls,tQ

  8. salam…saya sedang belajar di maktab..tapi ingin blajar dgn subjek yang saya minati…soalan saya..kalau saya berhenti dr maktab dan ingin memohon utk upu boleh x..? berdasarkan spm 2009

  9. Assalamualaikum…saya nk tanye,saya ni pelajar lepasan spm 2011,saya da dapat twaran masuk ke matrik dan saya tlah pergi namun saya tlah berhenti atas sebab2 tertentu,,oleh itu saya ingin tahu boleh tak saya mohon utk U pada tahun depan melalui UPU seperti mase saya mhon fasa2 tahun ni utk kemasukan U pada tahun ni??? jika bole,saya perlu mohon U melalui kategori ape brikutan saya ni plajar lepasan spm2011 dan prmohonan UPU tahun dpn buat plajar lepasan spm2012??

    • Waalaikumussalam..setahu sy utk mohon u ni tak lah ditetapkan sangat umur tu.. cuma ia tak lah terlalu muda mengikut syarat yg dinyatakan..cubalah mohon.. rasanya mungkin boleh dapat..tapi utk kursus diploma sahaja..sbb ia guna keputusan SPM.

  10. assalamualaikum… sya lepasan diploma, sya nak smbung bljar kat maktab.. lepasan diploma boleh mohon maktap perguruan x?? saya nak sgt masuk maktab, tpi had umur untk maktab xboleh lebih dri 20tahun. umur saya 22tahun..boleh mohon x??

    • Waalaikumussalam..maktab ni ramai nak mohon..untuk lepasan diploma ni rasanya tidak dibuka kini..ia mengambil calon yang menepati umur yang disyaratkan..

  11. saya lepasan spm 2011…saya dah terima tawaran politeknik premier…nanti boleh tak saya buat permohonan untuk 2nd intake uitm?…

  12. saya nak tanya saya lepasan stpm 2010 dan saya nak mohon U kerajaan pada tahun ini ,boleh tak ?U kerajaan sampai umur berapa boleh masuk lagi?

  13. klu sya nk buat pertukaran pilihan universiti di upu boleh tak? macam mana?
    hanya permohonan di upu saja ke bagi pelajar lepasan spm?

  14. Sy nak tanya:

    1 orang boleh beli berapa kali no pin UPU? kawan adik sayer ni dah beli no pin utk STPM punya.. tapi skrg nie nak beli pin utk SPM pula..

    Boleh ker? tak ker no kad pengenalan dah di-register semasa beli no. pin tu kat BSN?

    tq

  15. mintak maaf,,saya ada masalah, sy terlupa kata laluan upu jadi sy tak leh nk kemaskini, sy terbaca lam blog yg die kate kena hubungi bpkp lau terlupa, tapi sekarang masalhnye saya xleh hubungi, ada cara lain ke nk hubungi?

  16. selamat petang…saya dah isi borang upu fasa 1 sekarang saya nk isi borang fasa 2 tapi bila isi dia keluar NO ID salah…nak buat macam mna…kawan saya pula ada masalah Query SQL Update Maklumat FINSPM tidak dapat dilakukan:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ”2011′ WHERE FNOKP :…….. at line 1…apa masalah sebenarnya,saya tak faham….sya nk tahu sebenarnya borang fasa 2 ni kena isi SELEPAS/SEBELUM result spm….

  17. salam kalu saya tak ingat isi borang fasa 1 tu.adakah boleh saya isi masa fasa 2. saya takot je kan tak boleh isi nanti saya tak boleh masuk u. sbb sy dah terlepas tarikh isi fasa 1

    • Banyak sebenarnya Univ yg ada second intake..buat mase ni xde yg saya maklum…rajin2lah hanym singgah ke web2 universiti..biasanya akan dimaklum kat situ..

  18. assalamualaikum. saya nk tanye kalau second intake uitm bg lepasan spm 2010 ade lagi tak pengambilan pelajar untuk program pra diploma ye? saye sgt rungsing lh tentang ni. saye harap dpt menerima jawapan dari pihak anda. thank you.

      • YANG MANE SATU YE BANG? SAYE TAK PHM WEBSITE TU. EMM. KALAU SELALUNYE ADE TAK PENGAMBILAN PRA DIPLOMA UTK SECOND INTAKE YE? MAAF JIKE SAYE TRLALU BYK TANYE. SAYE CUMA PERLUKAN KEPASTIAN DARI ABANG.

        • Ada yg kat banner tu..tapi permohonan dia belum buka..kan diberitahu 1 julai..ada utk diploma, asasi undang2 n ijazah jgk.. Boleh cuba tnya ketua bahagian pengambilan dia 03-55443164/65/66/74/75 utk maklumat lanjut.

          • assalamualaikum. saye dh check dh website yg abg bagi tu tapi saye kurang phm lh. die ckp semester 2 ni ade pengambilan program pra diploma tapi bile saye buke borang permohonan die ckp permohonan ke program pra diploma dh tutup. mcm mane ek? hmm..

          • Waalaikumussalam..dah betul cara tu..tapi nampaknya macam dia buka utk diploma n keatas shj untuk kali ni..knape azwan tak mohon diploma?ia lebih tinggi iktisasnya..

  19. assalamualaikum, saya dapat rayuan matrik 2nd intake isnin ni 4 jun, tapi saya minat undang2 uia.persoalannya kalu saya tolak matrik belum tentu saya dapat uia, result 14 jun camne ye

    • Waalaikumussalam…Selalu kita dapat peluang..tapi pastikan kita ambil dan pilih yang nyata di depan mata. Bila di matrik rasanya masih boleh tukar pengajian..cuma ia akan melibatkan sedikit kos lepas dan urusan..

  20. Selamat petang, saya dapat diploma UTM program lepasan SPM 2010, tetapi program yang saya dapat ialah program yang saya tidak berminat, bolehkah saya tukar program selepas daftar di UTM. Jawapan dari pihak tuan amat penting terhadap saya.

    • slmt petang..kalau UTM saya takk berapa mahir dan ada pengalaman..tapi kalau ikut rakan saya, boleh bertukar..tetapi ikut kekosongan dan kelayakan…tapi kemungkinan agak tipis… jika bertukar mungkin akan melibatkan kos lepas mungkin kos duit dan masa tamat pengajian…Jika nak bertukar perlu hubungi pendaftar universiti dan mendapatkan maklumat..nanti cuba tnya senior apabila mendaftar nanti..harap dapat membantu..tq..

      • walaupun mesej ni tak berguna untuk tukang tanya tapi mungkin berguna untuk tukang post @ tukang baca……

        kalau dah masuk UTM pastu nak tukar kos boleh tapi memang tiiiiiiipiiiiiiisssssss la sangat kalau anda dari kos yang biasa nak ke kos yang hot stuff……

        bukan nak memperkecilkan kos2 biasa tp kita bercakap dari segi realiti…….contoh banyak kwn yg tukar kos akan amek kos yg dr engineering ke bukan engineering……

  21. nak tanya ni…klau kita x beli no upu tu macam mana ar..aq da pening giler ni…sbb terleka dgan kerja lepas spm..aq ni lepasan spm..tak lama lagi aq kena g plkn..please help me…macam mana nak apply uni or kolej..sbb semua kena masuk kan no upu untuk apply..masalahnyer aq xbeli fasa 1 mahupun 2..please i need your help very very much..THANKS A LOT :starving: 😥

    • Sudin..setakat i itu sahaja saluran yg biasa dibuat org..sekarang ni sudin dah ketinggalan agak jauh..susah nak kejar..kalau berani.cubalah hubungi pihak upu atau universiti sendiri.kadangkala masih ada kekosongan yang boleh diisi. itupun bergatung pada keputusan spm sudin.

    • bila?masih lagi ditunggu..kalau ada berita bgtau yer..nanti bila keluar boleh semak dlm lamen web yg daftar dulu..surat pun akan dihantar termasuk surat2 utk urusan pendaftaran nanti.

  22. saye nak tanye….upu nie..boleh ke kite dpat tawaran lebih adri satu univesiti???ke kita kalo dpt tawaran dapat satu jew berdasarkan pilihan kite tu??

    • Satu je kamil.dia ikut susunan kita pilih haritu..kalau dah dapat satu..automatik yg selepasnya terbatal..nanti bila semak keputusan ia akan tawarkan kita satu je kursus..

      • oh macam tue…so???makne nye contohlah saye dapat course saye yg pertama kat uitm…yg ketiga course kat unisza x dpat r dah???? lagi satu pilihan pertama dan kedua saye ambik couse bertemuduga…first choice dt pangilan temuduga…tpi coise kedua xde inform ape2…kemukinan x saye akan dpt second choice kalo x dpt first choice??

        • ummm..kalau yg ada temuduga..kalau tak panggil tu mungkin ia tak diterima tapisan awal..mungkin temuduga yg pertama itu membantu..apa2 pun kita tengoklah cam ner yer keputusan diorg..satu lg pesan sy..selalulah juga layari laman web lain…mungkin ada maklumat berkaitan diri..sy bimbang juga kalau pelawat2 setia saya ketinggalan n bermasalah kerana kelemahan diri sy sendiri mengurus xpresi ni…: )..tolonglah yer.sambil2 singah xpresi ni..lawati juga website lain dan laman2 rasmi…

  23. salam…saya nk tanya sikit…..saya da apply upu….tp saya rasa saya masih tak bersedia nk masuk u….jd saya ingat nak isi upu ni sekali lagi thun depan…..rasa nye bleh tak…takkan berlaku apa2 kompilkasi kan…??

    • Salam..pengalaman sy rasanya xde apa2 komplikasi..cuma apa yang nak dibuat tahun ni?hehe..rugi kalau umur semakin bertambah..satu lagi, kalau sampai tawaran nanti..tolaklah kalau xnak pergi..xde paksaan..: )

      • salam….bukan nya ape….saya nk btul2 sediakan diri saya sebelum melangkah masuk ke u….dari segi mental dan fizikal…memang rugi..tp nk buat ape kan…jd takkan berlaku ap2 kompilkasi kalau saya tolak tawaran 2…dan isi semula upu pada thun hadapan untuk kos yg same….

        • salam..xde masalah..universiti terima umur yg macam2..umur bukan menjadi penghalang belajar di universiti..tahun depan mohon lagi..tapi kalau boleh jgn sampai lewat 2-3 tahun lepas SPM..nanti sukar nak diterima plak..

  24. Salam sir ,saya nak tanya if kita dah terima tawaran ke matric pada tahun ini boleh ke kita dapat tawaran ke UPU ?saya takut tak boleh je .

    • Salam..boleh..akan terima juga UPU..boleh di batalkan.sbb rasanya matrik lambat juga diberi biasiswanya. Oleh itu..keputusan upu akan diterima sebelum reen ambil biasiswa tu..sebelum ambil biasiswa tu reen boleh beralih..cuma mungkin rugi sedikit wang pendaftaran.

  25. Nak tanya ni… kalau terlepas peluang temuduga untuk program diploma kt UITM semester 1 2011/2012, masih ada peluang tak? Kepuusan SPM saya baik dan saya rasa layak tapi saya terlepas peluang temuduga yang telah diadakan di UITM Sabah kemarin.

    wslm
    zamri

  26. 😥 assalamualaikum……sy nk brtnya….jika borg upu sy da isi dan sudah disemak serta diperbetulkan yang mne ptut,tp sy lupa hendak mncetak nya….adkh sy msih dtrima utk mndpt twrn itu? 😕 ?:-)

  27. korang korang , yg pasal kata laluan tu sebenarnya tak penting , benda ni cenggini , time first Fasa 1 tu kan , korang mmg wajib masuk kan kata laluan and nama ibu semua tu , tp , contoh lah kan , time Fasa 2 nk buat permohonan tu , korang lupa kata laluan , tp nama ibu korang ingat , so , korang masukkan nama ibu je . tp ingat , huruf besar huruf kecik korang kene beware , sometimes maybe sbb huruf besar/kecik lah yg buat korang salah kata laluan or nama ibu . Pastu , maybe ada sesetgh org yg menghadapi masalah SEMASA buat permohonan , (maksudnya , permohonan ada 5 bahagian an ?? A – E . tp bila korang dah buat yg A , bila nk tekan ‘teruskan’ utk nk buat yg bahagian B plak , tak boleh ) then if ada masalah cenggitu , maksudnya korang telah guna web other than Internet Explorer , korang adalah digalakkan buat melalui ‘e’ (internet explorer) , bkn mozilla firefox or google chrome 🙂 tp aku tatu semuanya dah berakhir , dah lepas tarikh tutup pn kan ? HAHA . maybe this is useful for next year student ! 😀

  28. salam. apa yg saya boleh buat kalau upu saya tidak sempat di isi kerana sudah tamat tempoh. kalau saya telefon pihak upu, boeh tak talian tu dibuka semula? sangat rugi kerana terlepas tarikh mengisi borang upu.

    • Salam, huhu..cam ne bleh telepas..susah la nak tlg..biasanya cubalah berhubung terus dgn pihak UPU..ataupun cuba hubungi universiti yang ingin memohon. Mungkin ada universiti yang mengambil pelajar secara borang ke pejabat pendaftar.

    • Waalaikumussalam.. kalau utk spm ..Tarikh pendaftaran IPTA ialah 1 Jun 2011.. Bemakna mungkin ia akan maklumkan sebelum dan berdekatan dengan tarikh tu..biasanya dalam 2-3 minggu awal.

  29. saya hendak memohon upu tetapi byk masalah yang saya hadapi terutama sekali semasa hendak mengisi untuk kata laluan… dah banyak kali saya mencuba tetapi masih gagal untuk mengisi kata laluan.

  30. salam..sya mmpunyai msalh utk mgisi borang upu pda bhagian c…sya cuba edit tpi mseh x dpt..hal ini myebab kn sya x dpt hntar borang trsebut…help please…

  31. Sy xdpt kemaskini permohan upu fasa 2 sy..kata laluan yg sy masukkan salah..sy dh cuba mghubungi UPU sendiri,tp tiada respon..panggilan sy tidak dijawab

    • :-/ Kesian..mesti awk terpinga2 bila tiada yang tolong..sy xboleh bagi pendapat..tapi sy beritahu ni berdasarkan pengalaman membantu seorang pelajar di depan mata sy sendiri baru2 ni..pelajar tu alami masalah sama mcm saudari..dia telah daftar awl2 lagi..dan kini nak buka kemaskini dia ckp cam tu plak..jadi sy cubalah tlg dia ulang kali klik kemaskini tu..tapi tetap sama jer..last2 sy try plak klik permohonan semula iaitu dia keluar seperti ini https://online.mohe.gov.my/olf/web/form?OC=10&CC=14&AS=04 bila saya try isi semula..bila klik seterusnya tiba2 dalam tu ia dah sedia mengisi segala maklumat termasuk nama ayahnya, no telefon pun dah terisi..macam mana sistem boleh tahu? sedangkan sy klik permohonan dan bukan kemaskini..yg herannya..sy boleh edit tukar kursus utk dia..seolah2 mohon semula sama mcm kemaskini..nilailah sendiri..itu shj saya dpt tlg..sebelum buat apa2 tindakan..tanyalah dulu pihak bertanggungjawab.. ?:-)

      • Tapi ingat tau..apa2 shj permohonan xboleh memohon 2 kali..tapi mungkin pemohonan fasa 1 dan fasa 2 kena buat sekali lagi..sy pun tak pasti..tapi yg saya sendiri keliru..kenapa bila melalui permohonan semula ia terus siap data2 kita yg isi dahulu?dimana dia cari maklumat2 tu..kalau bukan dari data dahulu tu juga..jadi..itu shj pilihan yg dpt sy tolong pelajar tu..jadi sy teruskan je kemaskini universiti seperti biasa dgn guna cara diatas tu tadi..adik nilailah sendiri..dpt kepastian..bnyk bertanya..barulah buat kptsn.. 😐

  32. salam…sy nk tnye ne..
    sy bdk lpsan diploma n dh isi online upu..skg ne sy x tau nak gna alamat ape utk hantar sume dokumen2 yg disahkan tu..perlu ke sy hantar kat sume IPTA yg sy pilih??? ?:-) 4 IPTA?? tlg sy..sy keliru sesangat ne.. 🙁

  33. salam,,
    saya dapat 5A6B tok spm 2010 sblm nie,,
    sy apply asasi p’ubatan kat uia,,
    sy da bce syrt kemaasukan,,dye nk B+ tok chemist dan biology,,
    tp sye cme dpt B+ tok biology je,,chemist plak sy dpt B je,,
    mtpljrn len sume lbey dr syrt y dye nak,,
    soalan sye,,bley x sye mohon tok still amik course 2??
    klu bley camne sy nak pohon??
    terime kseh… 🙂

  34. helloo…saya lepasan spm 2010..saya ada masalah dengan mengisi upu secara on9..apabila saya tekan butang ‘seterusnya’,akan timbul sesuatu seperti ‘apache tomcat -error report’..boleh tak beritahu bagaimana saya boleh menyelesaikan masalah ini.saya risau masalah ini akan berlarutan sehingga saya tidak dapat mengisi borang permohonan tersebut…harap balas ya…sekian..terima kasih… 🙂 🙂

  35. salam…sy ada masalah sedikit dengan cara2 menyemak kembali permohonan upu sy…mcam mana cara yang betul untuk saya ketahui atau mengemas kini borang upu sy….sy keliru dan agak gementar dengan keputusan yang sy akan terima pada 23/3/11…. :-))

  36. salam sir,
    saya dah isi online upu,saya keliru, adakah selepas isi dan print out borg upu, kita kena hantar sijil2 yang disyaratkan kepada universiti yang kita pilih????atau tunggu keputusan dari upu memaklumkan saya terpilih ke salah satu u yang saya pilih baru hantar sijil2 yang disyaratkan kepada u tersebut itu shj??????? :-*

    • Sijil tu nanti dulu..tunggu comform dapat U dulu..kalau hantar pun nak hantar ke mana?hehe..nanti dah dapat baru bawa sekali mase pendaftaran U nanti..kecuali bagi kursus yang diberitahu perlu dibawa semasa temuduga atau perlu dipos segera..tetapi ia jarang berlaku..dan kalau ada pun ia mesti ada surat yang menyatakan demikian..

      • assalamualaikum encik..trima kasih sudi balas..
        Apa yang tengah ribut sekarang,,student tengah kalut duk saHKAN SALINAN SIJIL2..TERMASUK SAYA,,SEKARANGNI SAYA TENGAH SEARC ALAMAT 4 U YG SAYA PILIH,,DAH JUMPA DAH,,TUNGGU BESOK NK POS..SALAH SATU ALAMAT ..
        UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA (UTHM)
        PEGAWAI PERHUBUNGAN AWAM,
        PEJABAT CANSELORI,
        BEG BERKUNCI 101 PARIT RAJA,
        86400 BATU PAHAT, JOHOR…

        BETUL KA ENCIK ALAMAT NIE:) :yes: :no: :sweat: ????????

        • :bye: salam.. :doh: betul dah kot..cuba la tengok kat pemohonan tu..dia mesti ada bagitahu nak hantar kemana..kalau alamat tu dlm internet dah betul..tapi biasanya kne ada bahagian yg nak kita tujukan tu..barulah alamatnya dibawah. :fingersxd:

  37. slm…sy bdk lpsn spm dn skrg tggu result…sy dh beli no pin utk permohonan upu….sy dah buat permohonan utk fasa 1 and dh print out…kirany permohonan sy da sah dihntr….lps tu,sy nk utk fasa ke 2…bila sy nk buat tu,tak boleh..sy x de dlm sistem tu….mcm mne ni?trkh ttp permhonan smkin hmpir….sy dh call upu and sy dh cbe smua org tu ckp tp,msih tak boleh…..

    • mungkin masalah teknikal spt maklumat semasa nak log in tu..cuba la cuba tengok, takut huruf besar ke atas ape2..ataupun cuba dapatkan mereka yang terdekat tunjukkan..

  38. hi,
    im norafinie 18 thn
    i finish my SPM on 2010
    sekarang tgah tunggu keputusan SPM,

    do y u think SY BLE register for maktab perguruan

  39. hi,
    im Ruthra Devi im 19 years old
    i finish my SPM on 2009
    i have 4 credits

    do ypu think i can register for maktab perguruan

    • hi 😀 i think must under 20 and 6 credits
      read here
      Kursus Perguruan Lepas SPM (KPLSPM) : PISMP, PPC, B-ed Tesl
      SYARAT KELAYAKAN
      Warganegara Malaysia.
      Calon hendaklah sihat fizikal dan mental
      Umur tidak melebihi 20 tahun
      Calon hendaklah aktif dalam kegiatan kokurikulum.
      Mempunyai kelayakan akademik di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)dengan mendapat cemerlang dalam mana-mana tiga mata pelajaran dan kepujian dalam tiga mata pelajaran berikut :
      Bahasa Melayu
      Sejarah
      Satu mata pelajaran yang lain serta;
      Lulus Bahasa Inggeris
      Memenuhi syarat dan kelayakan khusus bidang pengajian yang dipohon
      😉 :heh:

Apa Komen Anda :