Permohonan upu lepasan SPM

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Banyak soalan yang sy terima…rata2 asik duk tanya mcm mana nak isi upu dan apa alamat upu…Ginilah…ni saya bagikan alamat UPU.. Ia dikhaskan pada pelajar lepasan SPM ataupun lepasan STPM serta setaraf dengannya..adik2 perlu terlebih dahulu membeli pin di Bank simpanan nasional… bacalah dengan teliti satu persatu untuk mengisi permohonan tersebut.. ini alamatnya www.upu.mohe.gov.my

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

150
Komen/ Pertanyaan Anda?

avatar
68 Comment threads
82 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
73 Comment authors
JoAsyrafAzmilikaatira Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Asyraf
Guest
Asyraf

Salam sya nak tnya kalau terlepas beli nombr pin upu…mcm mana ya..adakah sya boleh pergi terus ke penjabat upu..atau boleh pergi terus ke universiti tersebut untuk membuat permohonan..tapi adakah permohonan sya diterima sbb sebelum ni sya dah pom menerima tawaran u,tapi sya menolak nya ada sbb tertentu..sya stpm 2016

Azmil
Guest
Azmil

Assalamualaikum… saya azmil, student lepasan diploma pada tahun ini di uitmpg.. saya nk minta pencerahan.. saya sudah mohon penerapan utk melanjutkan degree di uitm.. saya bertukar fikiran utk melanjutkan degree bukan pada masa itu, tetapi 2 tahun selepas saya habis diploma.. saya ingin bekerja terlebih dahulu.. bermakna, saya abaikan pemohonan penerapan itu. Jika saya membuat pemohonan degree selepas 2 tahun lepasan diploma, apakah saya diabaikan kerana saya menolak keputusan ketika awal

ika
Guest
ika

Saya lepasan spm 2017. Boleh ke saya apply upu pada 2019 ? Sbb skrg saya nak cari duit dan kerja dulu.

atira
Guest
atira

saya tersalah pilih kategori untuk permohonan upu, bila saya nak kemaskini balik pakai id yang sama, tak boleh. patutkah saya membeli id yang baharu?

Naana
Guest
Naana

Saya calon stpm 2016 pastu saya nak isi upu 2018…tapi bila nak isi dia kata xsetaraf?apa taraf yg sy boleh isi utk apply upu tu?mohon balas tuan.

Nurul Huda bt Arifin
Guest
Nurul Huda bt Arifin

Assalamualaikum, saya student lepasan diploma , saya terlepas isi upu untuk sambung degree boleh tak klu saya isi rayuan upu nanti?

nur aqlili riana binti shiron
Guest
nur aqlili riana binti shiron

assalamualaikum, sy yana.
sy berumur 27 tahun pada tahun ini. iaitu tahun 2017.
sy lepasan spm tahun 2007.
saya sangat berkeinginan untuk sambung belajar selepas habis spm dahulu, tetapi keadaan kewangan dan kehidupan peribadi saya sangat tidak mengizinkan.
ini bermakna sudah 10 tahun saya tinggalkan sekolah dengan keputusan yang sederhana.
soalan saya, boleh ke saya buat permohonan untuk sambung belajar di universiti tempatan pada umur begini?
mohon sangat supaya pertanyaan saya dijawab oleh pihak tuan.
terima kasih..
25 MAC 2017
Yg benar,
NUR AQLILI RIANA BT SHIRON

Farah
Guest
Farah

Asalammualaikum saya lepasan spm 2015 dan saya pernah memohon upu serta pernah mendapat tawaran tetapi sy menolak akibat alasan tertentu..bolekah saya memohon semula upu? Adakah saya perlu membeli semula no pin?

nur afieyza
Guest
nur afieyza

salam saya lepasan spm 2015..saya dpt tawaran kemahiran di astec..saya ingin menolak tawaran tersebut dan memohon upu…tapi tak tahu cara..boleh bantu saya…harap dapat maklum balas..jawapan tuan amat dihargai…

Amirah Bt Shah Nahar
Guest
Amirah Bt Shah Nahar

Assalamualaikum. Saya nak tanya. Jikalau saya tak berjaya dengan A-Level saya, boleh ke saya mohon UPU semula tahun depan? Pada ketika itu , umur saya 20 tahun. Mohon guna sijil SPM 2014 saya. Kalau saya mohon diploma dengan keputusan saya straight A. Agaknya peluang saya dapat tipis ke? susah ke nak dapat diploma kalau umur dah 20 tahun? Jawapan tuan/puan amat penting dan saya hargai.

Nur
Guest
Nur

Salam,sye nak tanye,sye lepasan spm.sye dh isi upu fasa 1,tapi bile sye buke kembali upu menggunakn ic dan passwork sya ,tapi kenape maklumat kawan sya yg keluar bukan maklumat sya,sedang ic dan angke giliran yg sya..sya dh kemas kini kembali maklumat sye tetapi name sye xdpt tukar.,sye klik hantar,walaupun nama kawan saya ,bukan nama sye.adekah pemohonan sya ke UA akan ditolak?ape yg perlu sye lakukan?

Syah
Guest
Syah

salam.. Sy nk tnye sy nk smbng degree tp sy x taw mcm mne?? lg satu klau x de muet lg ley ke mohon upu??

QStaff2
Editor

Salam..rasanya skrg dah tak boleh..muet tu penting dlm permohonan

Emma
Guest
Emma

Asslmualaikm,nk tnye byk leh,ehe,gini,sy ni lepasan SPM 2009,niat dhati nk sgt smbung s2dy,tp rsult xbpe gempak,hl ni tlh buat sy lemah smgt..skrg umo dh nk cecah 22,smgt nk blaja kmbli bkobar,tp de pluang lg ke?de x institt yg mnerima bkn bdsarkn kptsn?mksdnya yg lbeh kpd kmahiran,.klau de sy menghrap sgt agr dpt dterima..:(..N 1More,pe perlu ke beli no pin jgak?hrp dpt mklum bls,tQ

Fikri
Guest
Fikri

Assalamualaikum.. saya nak tanya boleh tak kalau spm 2011 nak mohon untuk upu 2013 (maksudnya yang untuk batch 2013) nanti?

haidar
Guest
haidar

salam…saya sedang belajar di maktab..tapi ingin blajar dgn subjek yang saya minati…soalan saya..kalau saya berhenti dr maktab dan ingin memohon utk upu boleh x..? berdasarkan spm 2009

QStaff1
Editor

Salam..kenapa pulak nak berhenti.. bukan senang nak masuk maktab tu..

Nurira
Guest
Nurira

Assalamualaikum…saya nk tanye,saya ni pelajar lepasan spm 2011,saya da dapat twaran masuk ke matrik dan saya tlah pergi namun saya tlah berhenti atas sebab2 tertentu,,oleh itu saya ingin tahu boleh tak saya mohon utk U pada tahun depan melalui UPU seperti mase saya mhon fasa2 tahun ni utk kemasukan U pada tahun ni??? jika bole,saya perlu mohon U melalui kategori ape brikutan saya ni plajar lepasan spm2011 dan prmohonan UPU tahun dpn buat plajar lepasan spm2012??

QStaff1
Editor

Waalaikumussalam..setahu sy utk mohon u ni tak lah ditetapkan sangat umur tu.. cuma ia tak lah terlalu muda mengikut syarat yg dinyatakan..cubalah mohon.. rasanya mungkin boleh dapat..tapi utk kursus diploma sahaja..sbb ia guna keputusan SPM.

azlina
Guest
azlina

assalamualaikum… sya lepasan diploma, sya nak smbung bljar kat maktab.. lepasan diploma boleh mohon maktap perguruan x?? saya nak sgt masuk maktab, tpi had umur untk maktab xboleh lebih dri 20tahun. umur saya 22tahun..boleh mohon x??

QStaff2
Editor

Waalaikumussalam..maktab ni ramai nak mohon..untuk lepasan diploma ni rasanya tidak dibuka kini..ia mengambil calon yang menepati umur yang disyaratkan..

firdaus
Guest
firdaus

saya lepasan spm 2011…saya dah terima tawaran politeknik premier…nanti boleh tak saya buat permohonan untuk 2nd intake uitm?…

QStaff2
Editor

Rasanya UPu tidak membenarkan permohonan yang bertindan..

chu
Guest
chu

guna upu juga ke?tapi hari tu saya msuk kat upu kat sana tulis hanya untuk stpm 2011 macam mana ni?

chu
Guest
chu

saya nak tanya saya lepasan stpm 2010 dan saya nak mohon U kerajaan pada tahun ini ,boleh tak ?U kerajaan sampai umur berapa boleh masuk lagi?

QStaff1
Editor

IPTA boleh mohon..xde had umur..asalkan tak terlalu muda dan terlalu tua sangat..

yana
Guest
yana

salam, saye nk tanye kalau nk mohon maktab perguruan mcm mne eh??

QStaff1
Editor
asma izzati
Guest
asma izzati

klu sya nk buat pertukaran pilihan universiti di upu boleh tak? macam mana?
hanya permohonan di upu saja ke bagi pelajar lepasan spm?

syiqin
Guest
syiqin

saya nak tanya..saya calon stpm 2010..boleh atau tidak saya pohon upu pada tahun ini??

QStaff1
Editor

Boleh

Naana
Guest
Naana

Kalau sy masukkan stpm 2017 dia kata x setaraf ?macam mana tu😣

flo
Guest
flo

Sy nak tanya:

1 orang boleh beli berapa kali no pin UPU? kawan adik sayer ni dah beli no pin utk STPM punya.. tapi skrg nie nak beli pin utk SPM pula..

Boleh ker? tak ker no kad pengenalan dah di-register semasa beli no. pin tu kat BSN?

tq

QStaff1
Editor

sy rasa boleh..cuba tnya di kaunter BSN

farhani
Guest

mintak maaf,,saya ada masalah, sy terlupa kata laluan upu jadi sy tak leh nk kemaskini, sy terbaca lam blog yg die kate kena hubungi bpkp lau terlupa, tapi sekarang masalhnye saya xleh hubungi, ada cara lain ke nk hubungi?

QStaff1
Editor

Tak ada la farhani..maaf lah yer..

eilla
Guest
eilla

assalammualaikm…sye terlupe kata laluan upu fasa 2..aqpa yang perlu sye buat??

QStaff2
Editor

Waalaikumussalam
eilla boleh menghubungi BPKP JPT dengan memberi No.KP dan nombor rujukan permohonan untuk mendapatkan semula Kata Laluan atau Nama Ibu yang telah dimasukkan.

suzie
Guest
suzie

salam,ape no BPKP JPT? time kasih

QStaff2
Editor

Salam.. cuba
Helpline :03-8870 6777
Talian Am :03-8870 6755 / 6766
Hotline UPU 03-8870 6767

manak
Guest
manak

selamat petang…saya dah isi borang upu fasa 1 sekarang saya nk isi borang fasa 2 tapi bila isi dia keluar NO ID salah…nak buat macam mna…kawan saya pula ada masalah Query SQL Update Maklumat FINSPM tidak dapat dilakukan:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ”2011′ WHERE FNOKP :…….. at line 1…apa masalah sebenarnya,saya tak faham….sya nk tahu sebenarnya borang fasa 2 ni kena isi SELEPAS/SEBELUM result spm….

lola
Guest
lola

salam . saya terlepas tarikh nak isi maklumat upu yng mermelukan maklumat peribadi . macam mana nak buat ??

alya
Guest
alya

macam mane x ingat nombor password upu fasa 1 ?

solehah
Guest
solehah

salam kalu saya tak ingat isi borang fasa 1 tu.adakah boleh saya isi masa fasa 2. saya takot je kan tak boleh isi nanti saya tak boleh masuk u. sbb sy dah terlepas tarikh isi fasa 1