Permohonan UPU online fasa 2 IPTA, Politeknik, STPM setaraf 2012/2013

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Maklumat ringkas ini berkaitan Permohonan upu fasa 2 telah diaktifkan, diharapkan calon yang ingin memohon IPTA, politeknik serta ILKA serta yang berkaitan dengan tarikh permohonan 9 Januari 2012 ( Rujuk SINI untuk tarikh dan kategori ) boleh mula membuat permohonan.

Maklumat permohonan serta cara memohon

Untuk memohon sila klik ke kategori yang ingin dimohon dibawah :

PERMOHONAN KEMASUKAN KE IPTA / POLITEKNIK / ILKA BAGI SESI AKADEMIK 2012/2013 

I – LEPASAN SPM/SETARAF (FASA2)
II – LEPASAN STPM
III- LEPASAN STAM
IV- LEPASAN DIPLOMA/SETARAF
V – LEPASAN MATRIKULASI/ASASI (FASA 1)
VI – LEPASAN SKM

* Perhatian : Anda dinasihatkan untuk mengakses terus dari Laman rasmi UPU

Untuk maklumat lanjut cara ingin memohon serta perkara penting permohonan boleh rujuk kembali info yang disediakan xpresi sebelum ini. KLIK SINI.

Pastikan sebelum memohon mendapatkan No unik ID/ no pin di BSN untuk mengakses sistem permohonan.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
74 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nard
Nard
Guest
7 years ago

Bila tarikh permohonan IPTA Fasa 2 untuk lepasan SPM 2012/2013 keluar & bila tarikh tutupnya cuz parents saya dok suruh cepat2 update takut terlepas untuk ke ‘U’.

saleha
saleha
Guest
8 years ago

bile akan ada lgi permohonan UPU?? konfius, xsilap ada keluar dlm akhbar baru2 nie yg prmohonan ke politeknik telah dibuka… kemasukan disember 2012… ada lagi ke permohonan tu?? sya memg ingin smbung beljar semula…

saleha
saleha
Guest
Reply to  saleha
8 years ago

tlg bagi tarikh tutup sekali.. dan klau tahu tarikh akan dtang sila mklumkan… untuk persiapan beli no unik id…

QStaff1
Editor
Reply to  saleha
8 years ago

Ia.. nanti dalam bulan 10 akan keluar beritanya.. like sahaja fan page kami..apa2 makluman kami akan update..

amir
amir
Guest
8 years ago

saya nak tanya bilakah tarikh permohonan bagi fasa 2 akan dibuka untuk permohonan bagi lepasan diploma untuk sesi kemasukan ke IPTA 2012/2013..dan bilakah tarikh tutup permohonan tersebut?and 1 more thing semasa saya membuat permohonan bg upu tempoh hari saya still stdy bg semester last so CGPA sy adlh brdsarkn 5 semester sblumnya,oleh itu skrang rsult last n CGPA rasmi last telah keluar so bgaimana saya nk kemaskini rsult dlm permohonan tersebut???

Michelle Jachelle
Michelle Jachelle
Guest
8 years ago

Bila pemohonan fasa 2 upu 2012/2013 untuk lepasan matrikulasi akan diumumkan?

lieya
lieya
Guest
8 years ago

bila tarikh nak semak keputusan kemasukan ke ipta???

Iqa
Iqa
Guest
8 years ago

bile tarikh semakan ke IPTA bg lepasan SPM ye?

Shirleen
Guest
8 years ago

Saya ada masalah tentang kehilangan slip bsn saya. Tpi sya sudah hantar permohonan upu sya sudah. Sya juga dpt log in untuk kemaskini permohonan sya. Masih boleh ka tu? Atau mo beli lagi pin BSN yang baru?

QStaff1
Editor
Reply to  Shirleen
8 years ago

Boleh beli lain..nanti dapat no yg sama..tapi masalhnya permohonan dah tutup kot.

Aman
Aman
Guest
8 years ago

Saya adalah lepasan diploma Teknologi Maklumat (Rangkaian Komputer)dengan CGPA 3.56. Sekiranya saya memohon ijazah kejuruteraan elektrik dan elektronik, adakah peluang untuk dipilih dalam sistem upu adalah tipis?
p/s: menukar bidang dari IT ke Engineering

ayep
ayep
Guest
8 years ago

salam , no pin upu saya hilang . kiranya nak isi yang fasa 2 punya ni tak boleh lah . so , macam mana saya nak buat ? kena pergi bsn beli yang baru ke dan bila tarikh akhir ye ?

Awam
Awam
Guest
8 years ago

ape nk jd ngan sistem upu ni bile nk semak permohonan sy mesti klua ‘anda blom wat pemohonan’ bile nk update pun xleh, die error camtu…yg function kat bhgn permohonan je… sy mmng btol2 da sure sume id, k/p btol2 sblom sy tekan sah & htr… lg 1 sblom sy tekan sah & htr tibe2 kat Laman Pengesahan Permohonan klua org len punye maklumat, tu normal ke? sy xtau nk watpe lg, hrp cik bole tlg… tq

stacker
stacker
Guest
8 years ago

samb…utk pengetahuan tuan sapa adakah lepasan SPM 2011 ia adalah ketegori A….dah try semua kategory samag gak

Awam
Awam
Guest
8 years ago

ape nk jd ngan sistem upu ni bile nk semak permohonan sy mesti klua ‘anda blom wat pemohonan’ bile nk update pun xleh, die error camtu…yg function kat bhgn permohonan je… sy mmng btol2 da sure sume id, k/p btol2 sblom sy tekan sah & htr… lg 1 sblom sy tekan sah & htr tibe2 kat Laman Pengesahan Permohonan klua org len punye maklumat, tu normal ke? sy xtau nk watpe lg, hrp spe2 bole tlg… tq

Mahirah
Mahirah
Guest
8 years ago

Salam, kalau dah 3 kali kemaskini , and lepas itu dah tak boleh,kena beli number pin baru atau apa?

QStaff1
Editor
Reply to  Mahirah
8 years ago

Gunakan search di xpresi..ada kami keluarkan sebelum ini caranya..

syahmi
syahmi
Guest
8 years ago

salam…
pertama,,knpa sy msukkan username n kata laluan tapi x sepadan..
dh bnyk kali sy cuba tp tetap sma..
klu nk daftar username n kata laluan bru cm mne ek..??
kedua,,bila nk buat permohonn dan semakan untuk IKM pula keluar “data ralat”…
puas sy mcba..

Adri Ayub
Guest
8 years ago

saya dah kemaskini dengan menukarkan bidang-bidang ipta dan telahpun klik sah dan hantar bile saya hendak semakan balik tiba-tiba maklumat yang keluar tetap pilihan yang sama yang sebelum ditukarkan.boleh tolong x

Yana
Yana
Guest
8 years ago

-Salam- .. tumpang tanye saya ni lepasan STPM dan tadi saya cuba untuk kemas kini permohonan saya tapi setiap kali masuk kata laluan / name ibu diew kata salah tapi saya yakin ianya betul sebab saya ada buat catatan .. saya nak tanye sistem UPU memang ada masalah ker sekarang ? *untuk pengetahuan saya belum pernah kemaskini lahi TQ

QStaff1
Editor
Reply to  Yana
8 years ago

salam..ish..kami tak pasti tentang itu..cuba lah yer..

ejad
ejad
Guest
Reply to  Yana
8 years ago

BETUL CKP YANA..SAYA PON BEGITU

azman
azman
Guest
Reply to  Yana
8 years ago

cuba masukkan SALAH SATU SHJ samada kata laluan ATAU nama ibu..good luck.

hawa
Guest
8 years ago

salam,adakah saya boleh mengemaskini semula bidang2 yg dipilih dalam fasa 2,kerana tarikh tutup fasa 1 telah tamat?

Nawwar Muntaj Bte Mohamed asif
Nawwar Muntaj Bte Mohamed asif
Guest
8 years ago

salam sy dah kol helpline upu tapi xda respon.x jwb..tlh saya.

son
son
Guest
8 years ago

smt mlm… nak tnya, mcm mn klau kita tersilap isi kategori…..

fadilah bt. ramli
fadilah bt. ramli
Guest
8 years ago

salam,,,saya mengalami masalah besar niey,,,tolong saya,,,saya telah isi untuk upu untuk fasa 2,,,memang dah semua lengkap,,,saya de bukti,,,tp kelmarin sy buat kemaskini,,,tukar bidang,,,n then memang sy x care kat no. giliran n tahun spm,,,tp bley tkn sah hantr,,,tb2 jer maklumat kat no, glrn n thn spm,,, x de,,,sy cb tkn kemaskini skl lg,,,untuk try tls,,,tp x tls,,,sy x tauw nak wat mcm mne,,,tolong sy,,,sy dah try bnyk kl,,,tp msh x ley,,,tlg la sy,,,sy tkt disebbkn ini,,,sy x ley msk u nanti,,,bkn sloh sy,,,tb2 jer x de,,,n x ley tls,,,tolongla sy,,,

fadilah bt. ramli
fadilah bt. ramli
Guest
Reply to  fadilah bt. ramli
8 years ago

***tp x ley tls,,,,,tertinggal perkataan x ley,,,tolong la sy,,,encik,,,sy x tauw nak wat mcm mne,,,,please…

Kerisauan
Kerisauan
Guest
Reply to  fiziesss
6 years ago

Assalamualaikum.. sy merupakan lpasan Matrikulasi sesi 2013-2014. sy ada masalah mengenai Angka giliran saya semasa mngisi UPU fasa 1,, punca nya tersilap masukkan Angka Giliran SPM.. rsau ia akan effect UPU.. sy repair, tp xdpt.. saya call UPU,, tak angkat2. Adakah basar effectnya bila silap key in Angka Giliran spm yg mana saya x dpt ubah blik??? hrap sesiapa dapat reply dgan segera..

izza
Guest
8 years ago

salam..sy lepasan spm 2009..sy fasa 2..tetapi tidak boleh membuat semakan,sy ingin tahu sama ada prmohonan sy tlah dtrima atau pub tidak.sy telah mngemaskini sbnyak 3 kali.apbila sy mmuat prmohonan baru,dia ckap anda telah memohon.

QStaff1
Editor
Reply to  izza
8 years ago

Salam, ada butang semakan tu ia terletak antara butang permohonan dan kemaskini

add
add
Guest
8 years ago

hii,apa nak buat jika peluang ketiga-tiga kemaskini telah digunakan dan dapati masih ada pembetulan nak buat? so apa yang patut buat? beli pin number yang baru ke ???

hafiz
hafiz
Guest
8 years ago

klu tersilap isi fasa 2 dan nk tukar cmne yer??

QStaff1
Editor
Reply to  hafiz
8 years ago

Ada butang kemaskini..tapi ia boleh 3 kali je..

norfazierah
norfazierah
Guest
8 years ago

sekiranya no id saya salah dan bila beli no yang baru tapi dpat juga no id yang sama adakah no unik id bila diletak di permohonan fasa2 adakah masih slah??

QStaff2
Editor
Reply to  norfazierah
8 years ago

dah cuba ke norfazierah?

norfazierah
norfazierah
Guest
Reply to  QStaff2
8 years ago

belum cuba lgi,,sya cuma nak tahu,,

anis
anis
Guest
8 years ago

salam.. sy nak tanya pula.. bagi pemohon STPM setaraf tu..
sy Dah isi bhagian permohonan tu tapi setiap kali nak wat semakan sistem tu tulis ” data ralat ” yang saya salah kategori, “sila masukkan semula kategori “..ingat nk mohon semula tapi data dah ada.. sedangkan kategori yg sy masukkan tu dah mmg betul.. mohon bantuan tuan,. TQ

QStaff1
Editor
Reply to  anis
8 years ago

Salam..bagi saya..saya tak dapat bantu hal itu..mungkin fiziesss dapat bantu..tq

anis
anis
Guest
Reply to  QStaff1
8 years ago

tu yang merisaukan.. sebab silap sy tak buat print utk maklumat yg di isi tu.. then save ape pun tak ada..

Hadi
Hadi
Guest
Reply to  QStaff1
8 years ago

saya pn ade masalah yg sama… macam mane ye? saye dah pilih kategori yang betoll

MASALAH
MASALAH
Guest
Reply to  anis
8 years ago

Sy pun ada mslah yg sama…sy gak dh test smua kategori tp msej tu ttp ada..mgkin sistem tue mgmbil masa utk dkemaskini kot..Fuhh! Sya ingt sya sorg je yg ada msalh nie..

wanie
wanie
Guest
8 years ago

borong upu fasa 1 tu penting tak sbb dulu saya tak sempat print.dan saya dan isi fasa 2.saya takut kalau saya tak dapat masuk U.

fida
Guest
8 years ago

Saya ingin tahu bilakah no unik ID untuk lepasan Sijil Politeknik dan Sijil Kolej Komuniti akan keluar? Adakah sama sahaja no unik Id dengan lepasan SPM?

Farhana
Farhana
Guest
8 years ago

salam.. saye dh trlps permohonan upu fasa 1.. saye nk buat prmohonan untuk fasa 2 tpi sye xthu nk klik yg mne??

itazzi
itazzi
Guest
8 years ago

salam .. sy pon mgalami mslh yg sama .. knpe ble sy sent pastu kluar NO UNIK ID ANDA SALAH ! da bebanyak kali sy cbe tpi ttp sme !

shera
shera
Guest
Reply to  itazzi
8 years ago

salam , sy pun alami masalah yg sama unik id salah . kalo unik id salah kena beli unik id yg baru d bsn .

itazzi
itazzi
Guest
Reply to  shera
8 years ago

No Unik ID yang dibeli sebelum 7/11/2011 secara pukal oleh cikgu/kaunselor sekolah adalah salah. Anda boleh beli semula di kaunter bank BSN dengan harga RM10.60 atau menghubungi kami di 03-8870 6755/6766/6767/6777 untuk bantuan lanjut. -UPU-

ps:ni sy copy dari facebook UPU ..
shera beli no ID tu bila ?
ptot la ta bleh buad fasa 2 .. hampehh ! kene beli laen !

shida
shida
Guest
8 years ago

saya ingin bertanya ,saya merupakan lepasan diploma dari kolej kemahiran tinggi mara dan pelajar tahun akhir,waktu isi bahagian insitutsi tu,kolej saya x de dalam senarai insitusi tu..bagaimana yer?

74
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x