Petua Cara Skor dalam STPM

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

STPM kurang lagi 140 hari! STPM memang sukar. Setiap tahun, hanya 1% calon STPM yang dapat memperoleh nombor ajaib – 4.0. Melihat sisi terang, sekurang-kurangnya 1% mungkin, bukan? Setelah menemubual pelajar lepasan STPM yang telah berjaya mencapai warna terbang, di sini kami mempunyai 8 petua terbaik untuk anda merangkumi perjalanan yang mencabar di hadapan!

Tips 1: Tetapkan fikiran anda.

Petua Cara Skor dalam STPM 1

Fahami mengapa anda memilih jalan ini pada awalnya. Adakah anda ingin memohon ijazah di universiti awam? Adakah anda ingin meringankan beban kewangan keluarga anda? Adakah anda ingin mendapatkan tiket untuk belajar di luar negara? Ketahui apa yang anda lakukan ini, tetapkan matlamat untuk diri sendiri, dan selalu ingat. Anda akan mendapat motivasi untuk menyelesaikannya dengan mudah.

 

Tips 2: Rancang semester anda. Tiada lagi saat-saat akhir.

Petua Cara Skor dalam STPM 2

Sekiranya anda memerlukan 18 bulan dan anda membuat keputusan untuk belajar seperti di SPM, lihat sukatan pelajaran anda dan fikirkan semula. Anda akan menyedari bahawa anda mempunyai masa yang cukup untuk memahami segala-galanya dan tidak ada masa untuk menunda-nunda. Memandangkan setiap semester adalah sekitar 5 bulan, habiskan 3 bulan pertama memahami setiap bab dan kemudian 2 bulan berikutnya menyemak dan melakukan soalan tahun lalu. Belajarlah secara konsisten, dan anda tidak akan merasa tertekan sebelum peperiksaan.

Info Tambahan :  YAE! 2023: Permohonan Keusahawanan Untuk Anak Seni

Tips 3: Lakukan pra membaca sebelum kelas.

Petua Cara Skor dalam STPM 3

Luangkan 30 minit pada malam sebelumnya untuk melihat topik baru untuk keesokan harinya di sekolah. Apabila anda mendapat idea umum mengenai sesuatu topik, anda akan dapat mengikuti kuliahnya dengan mudah.

Tips 4: Buat nota yang efektif

Petua Cara Skor dalam STPM 4

Terdapat beberapa cara untuk membuat nota daripada salinan hinggalah membuat peta minda.

  • Anda boleh menggunakan lebih darpada satu warna untuk kata kunci yang berbeza.

Ini juga memudahkan anda bertanya soalan kepada guru mengenai apa yang anda baca di luar kelas. Sekiranya anda memberi kod warna pelbagai jenis maklumat dalam nota anda, anda boleh mengimbas nota anda dengan lebih mudah untuk mencari maklumat khusus yang anda cari.

  • Mulakan dengan membaca buku dahulu. Anda boleh mencatatkan kata kunci tetapi bukan membuat nota sambil membaca. Cara yang paling efektif adalah, baca, faham dan tulis. Tulis mengikut kefahaman anda adalah cara yang terbaik
  • Kertas A4 boleh dilipat kepada 4. Buat kolum. Kolum tersebut boleh dibahagi kepada tajuk yang berbeza. Nota kecik ini akan membantu anda untuk mengingati kembali dan senang untuk dibawa kemana-mana untuk dibaca sepintas lalu.
  • Peta minda: Kaedah membuat nota jenis peta minda telah diperkenalkan oleh Tony Buzan . Kaedah ini lebih menitikberatkan grafik dan kata kunci. Kaedah ini lebih efektif berbanding dengan kaedah biasa kerana kita dapat menyeimbangkan pengguanaan otak kiri dan otak kanan.
Info Tambahan :  Pusat Tuisyen KAMI: Membangun Peluang Melalui Pendidikan Berkualiti

Tips 5: Membuat penceritaan

Petua Cara Skor dalam STPM 5

Bagi matapelajaran syang mempunyai penceritaan seperti Sejarah, anda boleh membuat komik untuk jalan penceritaan dan menarik yang senang untuk anda ingati.

Contohnya, jika anda belajar tentang Biologi, anda boleh menganggap sel darah putih sebagai “tentera” yang melindungi tubuh kita daripada penyakit, yang merupakan “musuh”. Sudah tentu, ini adalah teknik teliti yang memakan masa dan usaha tetapi ianya akan mendatangkan hasil yang berbaloi.

Tips 6: Baca buku sebelum tidur

Petua Cara Skor dalam STPM 6

Daripada menelusuri aliran video kucing comel di Instagram yang tidak berkesudahan, cubalah belajar selama beberapa minit sebelum tidur. Secara saintifiknya, semasa tidur, otak menguatkan kenangan baru, oleh itu ada kemungkinan anda akan menyimpan maklumat dengan lebih baik sebelum tidur.

Tips 7: Penjadualan

Petua Cara Skor dalam STPM 7

Perhatikan ketika peperiksaan sebenar anda. Jelas sekali anda tidak dapat menjadualkan pengajian Matematik semasa peperiksaan Geografi anda. Jangan lakukan itu! Menjelang peperiksaan biologi anda, anda mungkin ingin memfokuskannya sedikit lagi. Sudah tentu, selepas peperiksaan Geografi anda, anda tidak perlu lagi mempelajari Geografi, memberi anda lebih banyak masa untuk Matematik!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *