Program Selangor Freelance Untuk Pengkarya Bebas 2021

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Selangor Freelance direka untuk meningkatkan kesedaran tentang faedah menyertai ekonomi gig digital, dan bertujuan untuk memberi insentif kepada rakyat Selangor untuk mempelajari kemahiran baharu.

Ekonomi gig Malaysia menjadi semakin relevan apabila pengangguran negara semakin meningkat — kajian Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) 2019 menganggarkan hampir 40% tenaga kerja Malaysia akan menjadi pekerja gig dalam tempoh lima tahun akan datang, dua kali ganda purata global.

Sebagai sebahagian daripada program itu, 5,000 warga Selangor akan menjalani sesi latihan freelance khusus oleh Workana yang merangkumi pelajaran penting tentang amalan terbaik freelance digital, cara memanfaatkan sepenuhnya kerja seseorang sebagai freelance, dan cara memanfaatkan platform Workana untuk menjana pendapatan.

Program Selangor Freelance Untuk Pengkarya Bebas 2021

Apa itu Selangor Freelance?

Selangor Freelance dilaksanakan oleh Permodalan Negeri Selangor Berhad dengan kerjasama Workana, platform freelancing terkemuka.

Matlamat Selangor Freelance

Matlamat inisiatif ini adalah untuk melengkapkan rakyat Selangor dengan peluang kerja yang lebih baik dalam Teknologi, Reka Bentuk, Pemasaran, Kandungan, Terjemahan, Pentadbiran dan banyak lagi. Kini, lebih daripada sebelumnya, syarikat sedang mencari bakat atas permintaan dan jauh.

Memandangkan impak positif Ekonomi Gig Digital, Negeri Selangor berbesar hati untuk memberikan rakyat Selangor peluang yang lebih besar untuk menjana pendapatan tambahan.

Beribu-ribu projek baharu disiarkan ke Workana di seluruh dunia, dan melalui program ini rakyat Selangor mempunyai peluang yang lebih baik untuk mendapatkan pekerjaan untuk diusahakan.

Info Tambahan :  Pendidikan : Aliran Sains (STEM) Vs Aliran Sastera (Sastera & Kemanusiaan) 2021

Program ini menyediakan:

  • Akses terjamin ke Workana
  • Kursus latihan percuma
  • Insentif tunai
  • Profil dipertingkatkan, jadi lebih mudah untuk mendapatkan lebih banyak pekerjaan

Program Selangor Freelance Untuk Pengkarya Bebas 2021

Apa itu Workana?

Workana menghubungkan perniagaan dengan freelance

Setiap hari, beribu-ribu syarikat datang ke Workana untuk mencari freelancer untuk menyusun tapak web baharu, menterjemah dokumen, mereka bentuk risalah, menjalankan kemasukan data dan banyak lagi aktiviti lain.

Workana menyediakan rangka kerja yang boleh dipercayai untuk perniagaan mencari bakat atas permintaan yang hebat, dan untuk freelancer mencari projek untuk diusahakan dan membina aliran pendapatan yang mampan.

Workana adalah syarikat pemula teknologi berusia 10 tahun, dengan ibu pejabat serantau di Malaysia.

Initiatif Selangor Freelance

Inisiatif Selangor Freelance oleh kerajaan negeri menawarkan 5,000 peluang latihan untuk meningkatkan kemahiran freelance digital, serta peluang untuk menjana pendapatan tambahan.

Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berkata inisiatif itu dengan kerjasama Permodalan Negeri Selangor Berhad dan platform freelance Workana, akan membolehkan rakyat di negeri ini mempelajari kemahiran baharu.

Peserta akan menjalani sesi latihan freelance oleh Workana, mereka akan dilatih untuk memanfaatkan kerja sebagai freelance, serta menggunakan Workana untuk menjana pendapatan.

Selangor Freelance di dalam Bajet 2022

Mereka yang menamatkan latihan mereka akan menerima RM400 daripada kerajaan negeri, berserta peluang untuk memohon freelance digital melalui Workana.

Selangor Freelance disenaraikan di bawah program pendigitalan dalam Belanjawan Negeri 2021, dengan perbelanjaan RM369 juta melalui dana negeri dan GLC.

Info Tambahan :  Program UMC UNIQLO untuk Graduan 2022

Program Selangor Freelance Untuk Pengkarya Bebas 2021

Objektif Selangor Freelance

  • Direka untuk meningkatkan kesedaran tentang kelebihan menjadi ahli sistem kewangan gig digital
  • Rakyat Selangor akan menjalani kelas bimbingan freelancer khusus

Inisiatif Selangor Freelance direka untuk meningkatkan kesedaran tentang kelebihan menjadi ahli sistem kewangan gig digital, dan bertujuan untuk memberi insentif kepada rakyat Selangor untuk diajar kebolehan baharu, PNSB menyatakan.

Penyumbang akan memperoleh insentif wang dan profil Workana yang dipertingkatkan, mengesahkan mereka disahkan dan mampu menghasilkan kerja 5 bintang, menambah prospek mereka untuk mendapatkan freelance di peringkat serantau dan antarabangsa, kata syarikat itu.

Cara Memohon Selangor Freelance

Syarat Kelayakan

  • Semua rakyat Malaysia yang berumur tidak kurang daripada 18 tahun dan tinggal di dalam negeri Selangor layak menyertai program ini.
  • Mereka akan dikehendaki menyelesaikan satu urutan modul bimbingan, mendaftar dengan Workana dan menjalani kursus onboarding.
  • Selepas program yang menguntungkan selesai, freelance akan mendapat kemasukan pantas ke usaha niaga berbayar, PNSB menyatakan.

Cara Permohonan

Rakyat Selangor yang berminat untuk menyertai inisiatif ini akan mempunyai keupayaan untuk mendaftar di https://selangor.workana.com/

Masa Depan Selangor Freelance

Kerajaan negeri mahu Selangor mempunyai liputan 5G yang luas dan kami berharap dapat memulakan projek perintis 5G di sekretariat negeri Selangor untuk manfaat penjawat awam dan pengunjung yang datang ke premis itu.

Kerajaan Selangor akan memperuntukkan RM76 juta melalui syarikat berkaitan negeri bagi membantu penduduk di negeri itu yang kehilangan pekerjaan.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments