Program Transformasi Belia Ternak Permohonan Februari 2023

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Program Transformasi Belia Ternak— sukacita dimaklumkan bahawa telah bermula untuk permohonan bagi tahun 2023 bersama Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Johor (JPVNJ).

Semua calon yang berkelayakan digalakkan untuk memohon!

Haa…

Jadi korang, inilah masanya! 

Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Johor melancarkan permohonan Program Transformasi Belia Ternakan 2021 yang merupakan peluang kepada golongan muda di negeri ini yang meminati bidang penternakan.

Petani belia boleh mendapatkan bantuan daripada Program Transformasi Belia Ternakan dalam bentuk geran, penjenamaan produk, penggunaan teknologi, kawalan biodiversiti, infrastruktur, dan keselamatan makanan.

Pelaksanaan program ini bertujuan melahirkan lebih ramai penternak yang berjaya dalam kalangan anak muda yang menggunakan industri ini sebagai sumber pendapatan utama mereka.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang bantuan yang diberikan, ikuti artikel kami.

Tarikh Tutup Permohonan Program Transformasi Belia Ternak hendaklah diterima sebelum atau pada tarikh akhir 2 Februari 2023. (Khamis).

Program Transformasi Belia Ternak Permohonan Februari 2023

Syarat Permohonan Bantuan Program Transformasi Belia Ternak

Kriteria berikut telah ditetapkan sebagai syarat kelayakan untuk pemohon:

 • Warganegara Malaysia berumur antara 18 hingga 40 tahun.
 • boleh menulis, membaca dan mengira.
 • Daftarkan ID anda di hartanah.
 • mematuhi program latihan Jabatan Perkhidmatan Veterinar dan organisasi lain yang bereputasi.
 • Belia yang telah menyiapkan projek atau projek yang diusahakan oleh keluarga (ibu/bapa) diutamakan.
 • Lepasan IPTA/IPTS yang memohon hendaklah menyediakan salinan transkrip akademik mereka.
 • Permohonan daripada kakitangan kerajaan memerlukan kelulusan dan bantuan Ketua Jabatan. Kakitangan dari Jabatan Perkhidmatan Veterinar tidak layak memohon.
 • Sekiranya tiada jawapan, permohonan itu dianggap tidak berjaya.
 • Projek semasa telah berjalan selama lebih setahun dan mempunyai ruang untuk berkembang dari segi kapasiti.
Info Tambahan :  Pusat Tuisyen KAMI: Membangun Peluang Melalui Pendidikan Berkualiti

Dokumen yang diperlukan

Selain itu, pemohon mesti mengemukakan dokumentasi sokongan berikut:

 • salinan kad pengenalan anda
 • Salinan bil air atau elektrik terkini, penyata gaji, pengesahan pendapatan ketua kampung atau penghulu, dan salinan sijil pendaftaran SSM, jika berkenaan (jika ada)
 • dokumen kebenaran untuk penggunaan atau status harta itu
 • Borang permohonan untuk jenis bantuan yang diperlukan, bersama-sama dengan salinan sijil kehadiran daripada kursus pengeluaran ternakan atau produk
 • Imej projek ternakan dan/atau perniagaan

Cara memohon

Pautan berikut akan membawa anda ke borang permohonan:

BORANG PERMOHONAN PROGRAM TRANSFORMASI BELIA TERNAK

Pejabat Perkhidmatan Veterinar Daerah yang terdekat mesti menerima kertas kerja yang telah diisi dan dokumentasi yang disertakan untuk diproses.

Maklumat Lanjut

Sila hubungi Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Johor di talian 07-244 5844 atau layari laman web mereka di https://dvs.johor.gov.my/ untuk maklumat tambahan.

Jabatan Perkhidmatan Veterinar Malaysia

Jabatan Perkhidmatan Veterinar Malaysia (JPV) ialah bahagian kerajaan Malaysia yang bertanggungjawab menyelia dan mengurus hal ehwal berkaitan veterinar. Ia adalah jabatan Kementerian Pertanian dan Industri Makanan Malaysia.

Program Transformasi Belia Ternak Permohonan Februari 2023

Perkhidmatan Veterinar dan Jabatan Perubatan telah dipisahkan pada tahun 1930. Jabatan Perkhidmatan Haiwan telah diasaskan atas asas bahagian ini. Kemudian, Majlis Kerajaan Tempatan seperti di Pulau Pinang dan Melaka turut membentuk jabatan perkhidmatan haiwan. 

Pengarah Penyelidikan Veterinar dan Penasihat Veterinar bertanggungjawab ke atas Jabatan Perkhidmatan Haiwan sehingga Perang Dunia II selepas ibu pejabatnya dipindahkan dari Singapura ke Kuala Lumpur pada tahun 1934. Jabatan Perkhidmatan Haiwan telah diubah suai di bawah kawalan British dan terus berkhidmat sebagai asas syarikat hari ini.

Info Tambahan :  Kerja Freelance 2023: Kelebihan, Cabaran, dan Cara Memulakan

Apakah yang menjadikan perubatan veterinar penting?

Program Transformasi Belia Ternak Permohonan Februari 2023

pemeriksaan dan keselamatan makanan Untuk kehadiran penyakit haiwan yang serius, doktor haiwan memeriksa dan menganalisis haiwan dan produk haiwan. Selain itu, mereka meningkatkan kebajikan haiwan, menawarkan vaksinasi untuk rawatan haiwan, menjalankan penyelidikan untuk memajukan kesihatan haiwan, dan menegakkan piawaian kerajaan untuk keselamatan makanan. Untuk mencegah dan mengawal penyebaran penyakit berjangkit di kalangan haiwan dan antara haiwan dan manusia, mereka merancang dan mengurus program kesihatan haiwan dan awam.

Doktor haiwan pendamping merawat haiwan peliharaan dan biasanya bekerja di klinik dan hospital swasta. Mereka paling kerap menjaga kucing dan anjing, tetapi mereka juga merawat haiwan peliharaan lain, seperti burung, musang dan arnab. Doktor haiwan ini mendiagnosis dan menyediakan rawatan untuk masalah kesihatan haiwan; berunding dengan pemilik haiwan tentang penjagaan kesihatan pencegahan; dan menjalankan prosedur perubatan dan pembedahan, seperti vaksinasi, kerja pergigian, dan patah tulang.

Doktor haiwan haiwan makanan bekerja dengan haiwan ternakan seperti babi, lembu dan biri-biri, yang dibesarkan untuk menjadi sumber makanan. Mereka menghabiskan masa mereka melawat ladang dan ladang untuk merawat haiwan yang sakit dan cedera dan untuk menguji dan memberi vaksin terhadap penyakit. Mereka mungkin menasihati pemilik ladang atau pengurus tentang pemakanan, perumahan, dan amalan kesihatan umum.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top