PTPTN: Maklumat Penting Penangguhan Bayaran Balik Akibat Banjir 2021

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Peminjam yang terjejas akibat banjir baru-baru ini boleh menangguhkan pembayaran pinjaman pelajar terima kasih kepada PTPTN atau Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional.

Mulai 28 Disember, peminjam yang terjejas boleh mengemukakan permohonan penangguhan secara dalam talian atau di mana-mana pejabat cawangan PTPTN (28 Disember 2021).

Maklumat Penting Penangguhan Bayaran Balik PTPTN Akibat Banjir

Jika anda terjejas, anda boleh memohon agar pembayaran pinjaman pelajar anda ditangguhkan sehingga 31 Mac 2022. Semasa prosedur permohonan, peminjam tidak perlu menyediakan atau menunjukkan sebarang dokumen sokongan.

Menurut PTPTN, penangguhan pembayaran balik pinjaman selama tiga bulan akan diberikan mulai bulan permohonan diterima. Peminjam akan mendapat e-mel dalam tempoh tiga hari bekerja selepas mengemukakan permohonan mereka jika ia diterima.

PTPTN: Maklumat Penting Penangguhan Bayaran Balik Akibat Banjir 2021 1

Semua peminjam harus mengemas kini maklumat hubungan mereka supaya mereka boleh dihubungi jika permintaan penangguhan mereka diterima.

Maklumat lanjut boleh diakses di laman web PTPTN, dan jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, hubungi talian penjagaan mereka di 03-21933000 Isnin hingga Jumaat antara 9 pagi dan 5 petang.

Menurut Menteri Pengajian Tinggi Noraini Ahmad, peluang untuk menangguhkan pembayaran balik adalah selaras dengan objektif kerajaan untuk memberi kelegaan kepada mereka yang terjejas. Dia merasakan bahawa penangguhan pembayaran akan memberi manfaat kepada penghutang yang mengalami bencana.

10 Perkara Penting Yang Anda Perlu Tahun Mengenai Pengecualian Pembayaran 3 Bulan PTPTN

Apakah inisiatif penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN Pakej Bantuan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI)?

Program penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN di bawah Pakej Bantuan Ekonomi dan Perlindungan Rakyat Malaysia (PERMAI) adalah penangguhan tiga bulan pembayaran balik hutang peminjam yang terjejas akibat bencana banjir.

Info Tambahan :  Pegawai Kebudayaan Yang Ditawarkan Oleh SPA 9

Adakah pelanjutan ini diberikan secara automatik?

Tidak. Peminjam yang layak hendaklah membuat permohonan secara dalam talian di Portal Rasmi PTPTN (www.ptptn.gov.my/PenangguhanKhasBayaranBalik) dan mengemukakan pengisytiharan diri.

Siapakah yang layak untuk penangguhan bayaran balik khas kerana bencana banjir?

Peminjam yang telah terjejas akibat bencana banjir dan merupakan penduduk eksklusif negara layak memohon.

Apakah maklumat yang mesti diberikan oleh peminjam?

Peminjam mesti mengisi butiran hubungan mereka, maklumat pekerjaan dan sijil kebenaran pada semua maklumat yang diberikan.

Apakah kertas yang perlu disediakan oleh peminjam untuk meminta penangguhan pembayaran akibat bencana banjir?

Tiada dokumentasi yang diperlukan.

Bagaimanakah PTPTN memastikan peminjam mendapat maklumat terkini tentang status permohonan mereka?

Dalam tempoh tiga hari bekerja selepas menerima permohonan peminjam, PTPTN akan memaklumkan status permohonan kepada peminjam melalui alamat e-mel yang diberikan semasa permohonan dikemukakan.

Apakah rekod CCRIS peminjam semasa penangguhan pembayaran balik akibat bencana banjir?

Rekod CCRIS untuk peminjam adalah sama seperti sebelum penangguhan digubal. Jika peminjam membuat pembayaran balik, bagaimanapun, rekod akan ditukar untuk menggambarkan pembayaran.

Info Tambahan :  Google Jamboard: 5 Kelengkapan Terbaik Disediakan Google

Adakah boleh memohon pertukaran Ujrah semasa penangguhan pembayaran balik akibat bencana banjir?

ya.

Bolehkah permohonan penstrukturan semula, penjadualan semula atau penggabungan dikemukakan semasa penangguhan pembayaran balik disebabkan bencana banjir?

Peminjam yang diterima untuk penstrukturan semula, penjadualan semula atau penggabungan dalam masa penangguhan pembayaran balik akibat bencana banjir, sebaliknya, tidak layak untuk menangguhkan pembayaran balik dan mesti terus membayar melalui Potongan Gaji atau Debit Terus. Penangguhan yang telah diberikan akan dibatalkan.

Adakah bayaran balik yang telah dibuat sebelum penangguhan pembayaran balik diluluskan akan dikembalikan kepada peminjam (refund)?

Bayaran balik yang diterima sebelum kelulusan penangguhan tidak akan dikembalikan.

Maklumat Penting Penangguhan Bayaran Balik PTPTN Akibat Banjir

Tarikh Permohonan

Peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang terjejas akibat banjir baru-baru ini akan diberikan penangguhan hutang selama tiga bulan sebagai sebahagian daripada usaha bantuan kerajaan.

Keputusan penangguhan hutang itu, menurut Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Dr Noraini Ahmad, berpunca daripada hasrat kerajaan untuk membantu keluarga Malaysia serta peminjam PTPTN yang terjejas akibat banjir. Beliau juga percaya bahawa penangguhan itu akan memberi manfaat kepada penghutang yang telah terjejas.

  • Dalam tempoh 28 Disember 2021 hingga 31 Mac 2022

Cara Permohoanan

  • Peminjam boleh meminta penangguhan pinjaman selama tiga bulan melalui laman web PTPTN tertentu atau mana-mana pejabat berdekatannya.
  • Walau bagaimanapun, tiada apa-apa dokumen yang diperlukan
Tags:
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments