Punca pelajar gagal dalam peperiksaan.

0
106

Pelajar selalu memandang remeh akan punca kegagalan pelajar dalam peperiksaan.Selalu mengatakan bahawa itu adalah ketentuanNya.Walhal,punca sebenar pelajar itu gagal adalh disebabkan sikap pelajar itu sendiri.

Suka menangguh merupakan satu sikap yang sering diamalkan oleh pelajar.Pelajar. seringkali melakukan kerja last minute kerana sikap suka menangguh.Namun,segelintir pelajar sangat mengharapkan keputusan cemerlang dengan kerja yang dibuat walaupun kurang kesungguhan.

Tidak fokus ketika guru mengajar juga merupakan punca pelajar gagal.Pelajar berbual kosong dan ada yang mengantuk ketika guru mengajar.Mungkin pada mulanya pelajar fokus namun separuh masa guru mengajar pelajar sudah mula melakukan kerja masing-masing.

Baca Juga :  Cara Halau Monyet Yang Lebih Berkesan

Telefon bimbit bukanlah asing dalam kalangan remaja hari ini.Terutamanya pelajar yang berumur 12 tahun ke atas.Hampir separuh masa pelajar dihabiskan dengan melayan telefon bimbit dirumah mahupun disekolah.Pelajar tidak lagi sibuk dengan buku ditangan namun sebaliknya telefon menjadi perhatian.

Solusinya,pelajar haruslah peka dengan punca yang dikemukan.Bukan hanya melihat dan mendengar namun disertai dengan tindakan.

 

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

Dan

Jika ingin berkongsi Artikel Seperti Di atas..

Sertai Pertandingan Penulisan Kami

Hadiah Terkumpul Sehingga RM 100

Maklumat Lanjut

MENARIK

Aplikasi Pendapatan 50k sebulan, hanya pengguna android dan smartphone sahaja Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER Tanpa Perlu Membawa Kereta
Terhad 500 org shj : Bacaan digital Xpresi.org, Percuma ( Maklumat Lanjut ) Kekosongan Upah Tugasan Menaip dan Memasukkan data dari Syarikat Terpilih ( Maklumat Lanjut )

Apa Komen Anda :