Punca Tidak Ditawarkan Ke Universiti Lepasan STPM/ Setaraf

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Pihak kami banyak menerima rintihan, mereka bertanya punca tidak ditawarkan ke Universiti. Mungkin pelawat tidak berjaya ditawarkan ke Universiti atau kursus yang ditawarkan tidak dipilih sebelum ini. Kami juga turut simpati dengan rintihan beberapa orang pelajar yang mendapat 4.00 pun masih tidak dapat pilihan kursus yang di mohon. Pada pendapat kami mungkin beberapa faktor yang menjadi penyebab kegagalan pemohonan mereka :

  • Pilih kursus yang ‘ HOT “ – memilih kursus yang ramai orang mohon
  • Kekosongan kursus terhad – kebanyakan kursus mempunyai had tersendiri.
  • Kalah dalam persaingan merit – setiap permohonan mempunyai merit tersendiri dalam sistem.
  • Tidak sempurna dalam temuduga dan ujian khas IPT – kebanyakan kursus yang ada temuduga dan ujian ( pendidikan ) memerlukan tapisan yang ketat dalam pengambilan pelajarnya.
  • Salah mohon atau permohonan tidak sempurna

Untuk menambah lagi maklumat  punca anda tidak berjaya, dibawah disediakan kenyataan akhbar oleh KPM yang disiarkan  oleh Berita Harian :

KENYATAAN AKHBAR MENGENAI PERMOHONAN PELAJAR STPM/MATRIKULASI/ASASI KE INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI AWAM SESI AKADEMIK 2014/2015 ( 18 OGOS 2014 )

Kementerian Pendidikan Malaysia amat prihatin dengan isu pelajar lepasan STPM/Matrikulasi/ Asasi yang lulus dengan cemerlang tetapi tidak mendapat tawaran di mana-mana Institusi Pengajian Tinggi Awam atau gagal memperoleh kursus pilihan pertama yang di mohon.

KPM ingin memaklumkan kejayaan calon untuk memperoleh tempat bergantung kepadasusunan merit dan pemilihan program pengajian di IPTA yang dipohon. Jika merit calon tidak begitu tinggi dan memohonprogram pengajian kompetitif, berkemungkinan besar calon tidak terpilih untuk ditawarkan program pengajian dalam pilihan mereka. Begitu juga jika calon hanya memohon di IPTA yang popular, calon akan menghadapi persaingan yang tinggi dan akhirnya tidak mendapat apa-apa tawaran daripada IPTA berkenaan.

Bagi kemasukan Sesi Akademik 2014/2015, sejumlah 74,071 calon lepasan STPM/Matrikulasi/ Asasi telah mengemukakan permohonan. Daripada jumlah ini seramai 29,963 (42.4%) calon memohon adalah daripada aliran Sains dan 44,108 (59.5%) adalah daripada aliran Sastera.

Berdasarkan permohonan yang diterima, seramai 67,388 (90.9%)adalah calon yang layak danmelepasi Syarat Am Universitiserta Syarat Khas ProgramPengajian. Ini menunjukkanpeningkatan sebanyak 16.5%berbanding sesi yang lepas.

Info Tambahan :  Twinning Programmes Malaysia: 3 Cara Belajar Seperti Luar Negara

Sejumlah 37,467 (55.6%) daripada calon yang layak telah berjayamendapat tawaran di 19 IPTA.

Pada tahun ini bilangan keseluruhan calon Purata Nilai Gred Kumulatif 4.00 yang telah memohon di IPTA pada sesi Akademik 2014/2015 adalah seramai 3,069. Dari bilangan itu, seramai 3,062 calon PNGK 4.00 telah mendapat tawaran di IPTA.

Ramai calon cemerlang yang memperoleh PNGK 4.00 telahmemohon program kompetitif seperti perubatan, pergigian dan farmasi.

KPM ingin menjelaskan bilangan tempat yang disediakan adalah sangat terhad berbanding dengan bilangan pelajar yang memohon.

Sebagai contoh, bagi program perubatan, hanya 418 tempat yang ditawarkan sedangkan pemohon daripada calon PNGK 4.00 sahaja adalah seramai 1,163 orang. Ini tidak lagi mengambil kira calon PNGK 3.99 dan kebawah yang telah juga memohon program perubatan.

Bagi program pergigian pula hanya 80 tempat ditawarkan manakala pemohon adalah seramai 261 orang dan sebanyak 119 tempat ditawarkan bagi program farmasi sedangkan seramai 313 calon telah memohon.

Seramai 109 calon PNGK 4.00 telah ditawarkan program di luar bidang pilihan mereka, manakala 7 calon PNGK pula tidak mendapat tempat kerana tidak melepasi Syarat Am Universiti iaitu tidak lulus MUET(Malaysian University English Test Band 1).

Calon 109 calon yang di tawarkan bukan pilihan pelajar adalah kerana pogram yang dipilih adalah sangat kompetitif dan tempat itu telah ditawarkan kepada calon yang mempunyai merit yang lebih baik.

Oleh yang demikian, tidak semua calon PNGK 4.00 yang memohon boleh ditawarkan program kompetitif ini.

Walaubagaimanapun, proses permohonan kemasukan ke universiti awam masih belum selesai. Universiti awam kini sedang memulakan proses meneliti permohonan rayuan yang dikemukakan oleh calon yang tidak mendapat tempat.

Seperti tahun-tahun yang lepas, KPM menyediakan ruang untuk calon merayu selepas pengumuman keputusan permohonan ke universiti awam. Sistem rayuan ke universiti awam adalah secara atas talian. Aplikasi e-Rayuan dibuka untuk capaian melalui Laman Web Rasmi Kemasukan di upu.moe.gov.my mulai 12 Ogos 2014 (Selasa), jam 12.00 tengah hari. Hanya calon yang gagal menerima sebarang tawaran ke universiti awam sahaja dibenar mengemukakan rayuan melalui Aplikasi e-Rayuan dalam tempoh 10 hari selepas keputusan rasmi diumumkan. Tarikh tutup permohonan e-Rayuan ialah pada22 Ogos 2014, jam 12:00 tengah malam.

Info Tambahan :  11 Panduan Terbaik Untuk Skor dalam Biasiswa

Rayuan ini memberi peluang kepada calon yang telah memohon dan tidak menerima tawaran di universiti awam untuk membuat rayuan kepada KPM. Antara sebab-sebabnya adalah kerana :

  • Calon memohon mengikuti program kompetitif dalam kesemua 12 pilihan semasa mengemukakan permohonan dan calon menyatakan tidak berminat untuk menerima tawaran bagi program-program lain yang ditawarkan oleh universiti awam;
  • Calon tidak memenuhi syarat kemasukan program yang dipohon;
  • Calon tidak diperakukan selepas menjalani temuduga walaupun syarat kemasukan program telah dipenuhi; dan
  • Program yang dipohon oleh calon sudah penuh.

Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi (BPKP JPT),KPM juga telah membuka kaunter semakan status keputusan permohonan kemasukan ke IPTA di Aras 4, No.2 Menara 2, Jalan P5/6, Presint 5, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62200 W.P. Putrajaya mulai 12 Ogos hingga 18 Ogos 2014 dan di Ruang Galeri, Lobi Bangunan Sektor Pengajian Tinggi, Kementerian Pendidikan Malaysia mulai 19 Ogos sehingga 22 Ogos 2014 untuk memudahkan pemohon membuat semakan dan mendapatkan khidmat runding cara. BPKP JPT turut menyediakan perkhidmatan untuk membantu menjawab sebarang pertanyaan melalui saluran Talian Khidmat Bantu (Helpline) di talian03-8870 6767 atau Hotline di talian03-8870 6777 atau melalui e-mel di alamat [email protected].

KPM juga ingin memaklumkan bahawa pengajian tinggi tidak terhad hanya pada aliran akademik di universiti sahaja. Bidang pendidikan teknikal dan latihan vokasional (TEVT) merupakan bidang yang menawarkan peluang pekerjaan dan pengajian yang lebih tinggi. TEVT boleh diikuti melalui program-program pengajian yang ditawarkan oleh Malaysian Technical University Network (MTUN) yang terdiri daripada UTeM, UMP, UTHM, UniMAP serta Politeknik dan Kolej Komuniti.

Setiap tahun Politeknik menyediakan 38,000 tempat dan 18,000 tempat di Kolej Komuniti. Pengambilan Sesi Disember di Politeknik akan dibuka mulai 17 Ogos sehingga 25 September 2014 dengan bilangan tempat sebanyak 16,000. Sila gunakan peluang ini untuk mendapatkan tempat di IPT.

 

p/s : semoga maklumat yang disediakan memberi gambaran dan mampu menjawab pertanyaan pelawat, jangan bersedih, ada banyak lagi pintu terbuka dan peluang terbaik untuk anda yang gagal ditempatkan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top