Sains VS Seni, Mana Perlu Kita Pilih?

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Sains VS Seni, Mana Perlu Kita Pilih? 1

Sains VS Seni, Mana Perlu Kita Pilih? Salah satu keputusan mencabar untuk para pelajar ialah mahu memilih kursus. Kursus secara amnya boleh dikategorikan kepada dua iaitu kursus Sains dan juga kursus Seni. Perbahasan Sains VS Seni tidak akan pernah habis dan yang mana satu mengatasi yang lain adalah yang kekal. Sekiranya sains adalah fakta, seni pula mengenai fiksyen, illustrasi dan perbahasan. Sekiranya Sains mendalami dunia dan luar alam, Seni adalah mendalami apa yang ada di dalamnya.

Ada pelajar yang mempunyai aspirasi untuk menjadi jurutera, saintis atau doktor dan oleh itu tidak mempunyai pilihan selain memilih aliran sains. Ada yang memilih sains secara sukarela, ada kerana pilihan ibu bapa atau mengikut rakan-rakan.

Aliran di sekolah pada tahun 2020

Sains VS Seni, Mana Perlu Kita Pilih? 2

Kerajaan Pakatan Harapan pada tahun 2019 telah mengumumkan tiada lagi pembelajaran aliran bermula tahun 2020. Pengarah Bahagian Pembangunan Kurikulum Kementerian Pendidikan dan Pelajaran, Dr Mohamed Abu Bakar mengatakan bahawa ini bukan sistem yang sama sekali baru kerana konsep pakej mata pelajaran telah wujud sejak SPM dijadikan pensijilan terbuka pada tahun 2000. Pelajar sebaliknya akan dikumpulkan berdasarkan pakej subjek yang mereka pilih di sekolah

Info Tambahan :  Tarikh SPM 2022 dan Cara Semakan

Mulai tahun 2020, pelajar diwajibkan mengambil mata pelajaran teras – Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sains, Matematik, Sejarah dan Pengajian Islam atau Pendidikan Moral – bersama dengan Pendidikan Jasmani dan Kesihatan (PJK) sebagai mata pelajaran wajib.

Pelajar akan dibenarkan untuk memilih mata pelajaran elektif mereka berdasarkan kumpulan subjek seperti bahasa, pengajian Islam, sains dan teknologi gunaan, dan seni dan kemanusiaan.

Faedah Mempelajari bidang Sains dan Seni

Selama ini kita belajar aliran Sains dan Seni. Bukan itu sahaja, apabila kita menyambung pembelajaran ke universiti juga kita juga memilih sama ada akan ke aliran Sains atau aliran Seni. Jadi sebenarnya, apakah faedah mempelajari Sains dan aliran Seni?

Faedah Mempelajari Sains

Sains VS Seni, Mana Perlu Kita Pilih? 3

 • Mempelajari sains melengkapkan pelajar dengan kemahiran penting yang menjadikan mereka dapat dimanfaatkan
 • Pelajar boleh memilih aliran profesional seperti kejuruteraan dan perubatan selepas tahap +2
 • Asas sains yang kukuh di peringkat ini dapat membantu pelajar melengkapkan peperiksaan yang kompetitif seperti perbankan, perkhidmatan awam, dan ujian masuk MBA
 • Seorang pelajar akan mempunyai kelebihan untuk mencari dan mencipta perkara-perkara yang akan bermanfaat bagi masyarakat pada umumnya, misalnya robot ataupun ubat-ubatan.
 • Sains VS Seni, Mana Perlu Kita Pilih? 4
 • Mata pelajaran sains seperti Biologi mengajar kita bagaimana makhluk hidup berfungsi, Fizik memberi pencerahan kepada kita dengan cara kerja alam semesta dan Kimia membantu kita mengetahui pelbagai proses kimia dan bagaimana ia dapat digunakan.
Info Tambahan :  Langkah-Langkah Kerjaya Berjaya di LinkedIn 2023

Faedah Mempelajari Seni

Sains VS Seni, Mana Perlu Kita Pilih? 5

 • Mempelajari Seni atau Kemanusiaan membantu pelajar mengembangkan kekuatan analisis dan ekspresi.
 • Walaupun pengajian seni mungkin tidak membuat anda langsung bekerja, ini mempersiapkan anda untuk pekerjaan masa depan yang memerlukan kemahiran komunikasi yang baik, penaakulan logik dan kemampuan analitik.
 • Sains VS Seni, Mana Perlu Kita Pilih? 6
 • Ramai majikan lebih suka orang dari latar belakang Kemanusiaan kerana bukan sahaja mereka mempunyai kemampuan untuk bekerja secara bebas dan analitik tetapi mereka juga pakar dalam mengumpulkan maklumat dan menulis dengan jelas dan koheren.
 • Banyaknya subjek yang dapat dipelajari oleh pelajar di bawah aliran Kemanusiaan sangat besar. Mata pelajaran seperti Geografi, Falsafah, Sejarah, Sosiologi, dan Sains Politik membuka pelbagai pilihan kerjaya.

Tetapi, ketika memilih antara aliran Sains dan aliran Seni, seseorang mungkin mempertimbangkan banyak faktor. Namun, yang paling penting adalah minat anda sendiri.

Sains VS Seni, Mana Perlu Kita Pilih? 7

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top