Sebab UPU ditolak dan Rayuan UPUOnline

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Sekiranya anda membaca ini, mungkin ini bermaksud anda telah memperoleh kembali hasil UPU anda, bukan? Tetapi malangnya untuk anda, permohonan anda mungkin ditolak. Itulah sebabnya anda cuba mencari cara untuk memohon Rayuan UPUOnline.

Sebab UPU ditolak dan Rayuan UPUOnline 1

Baiklah, pertama sekali, tahniah! Anda belum berputus asa, bagus untuk anda! Sekarang mari kita teruskan.

Diingatkan bahawa hanya mereka yang gagal menerima sebarang tawaran dari UPU yang boleh mendaftar ke Rayuan UPUOnline!

Sebab UPU ditolak dan Rayuan UPUOnline 2

Untuk Lepasan STPM / setaraf, Rayuan UPUOnline akan dibuka dari 18 hingga 28 Ogos 2020. Sekarang ini yang kita panggil FASA 1. Rumor mengatakan bahawa keputusan untuk fasa ini akan keluar pada 23 September, jadi tulis tarikh ini SEGERA! Mereka yang menerima tawaran perlu mengesahkan penerimaannya antara 24 hingga 27 September.

Seperti biasa, hasil akan diedarkan melalui UPU.

Untuk FASA 2, aplikasi akan dilakukan secara automatik. Itu bermakna anda tidak perlu memohon lagi. Fasa 2 sangat sesuai untuk mereka yang masih belum menerima tawaran dari UPU dan dijangka akan dikeluarkan pada 19 Oktober. UPU akan mengenal pasti kursus mana yang masih mengikuti pendaftaran setelah pelajar baru mendaftar di universiti awam masing-masing. Maksudnya, keputusan untuk Tahap 2 bergantung kepada sama ada kursus dan universiti akan mempunyai slot kosong untuk lebih ramai pelajar.

Info Tambahan :  Kerja Remote: Panduan Lengkap dan 7 Platform Best

Dan di sana anda memilikinya. Buat rayuan anda di https://upu.mohe.gov.my/

Sebab Permohona ditolak dan perlu UPUOnline

Adakah anda fikir anda telah melakukan semuanya dengan betul, tetapi masih tidak mendapat tawaran dari UPU? Ketahui sebab mengapa aplikasi UPU anda tidak berjaya.

  1. Tidak mengklik butang “Confirm & Submit” dalam borang dalam talian butang hantar

Setelah anda mengisi semua maklumat yang diperlukan, tidak mengklik butang “Confirm & Submit” akan menyebabkan aplikasi UPU anda tidak sah, walaupun anda mendapat keputusan yang sangat baik.

Sebab UPU ditolak dan Rayuan UPUOnline 3

  1. Sebab UPU ditolak dan Rayuan UPUOnline 4Tidak memenuhi syarat minimum senarai semak

Pencapaian akademik dan kokurikulum anda tidak memenuhi syarat kemasukan minimum untuk kursus yang anda pilih. Oleh itu, pastikan bahawa anda layak untuk mengikuti kursus tersebut untuk meningkatkan peluang anda terpilih untuk mengikuti program ini.

Sebab UPU ditolak dan Rayuan UPUOnline 5

  1. Memohon program di luar bidang / aliran anda

Sebab UPU ditolak dan Rayuan UPUOnline 6

Memilih kursus yang tidak sesuai dengan aliran anda akan mempengaruhi aplikasi UPU anda. Sebagai contoh, pelajar perakaunan yang melamar program perubatan pasti tidak akan dipilih, kerana dia tidak mempunyai pengetahuan sebelumnya mengenai Fizik, Kimia dan Biologi.

Walau bagaimanapun, pelajar aliran sains boleh menceburkan diri dalam bidang perakaunan.

  1. Tidak lulus temu duga

Kursus tertentu memerlukan wawancara, dan jika anda tidak lulus wawancara, anda tidak akan ditawarkan untuk mengikuti program ini.

Info Tambahan :  Tingkatan Enam: Subjek, Mod dan Tips Berjaya 2023

Sebab UPU ditolak dan Rayuan UPUOnline 7

Klik di sini untuk mengetahui soalan yang sering ditanya berkaitan dengan temu ramah.

  1. Mempunyai markah merit yang rendah

Tawaran UPU diberikan berdasarkan markah merit yang terdiri daripada pencapaian akademik 90% dan pencapaian kokurikulum 10%. Memiliki markah prestasi rendah akan menyebabkan tidak mendapat tawaran UPU, kerana ini menunjukkan bahawa anda bukan pelajar yang aktif di sekolah.

Sebab UPU ditolak dan Rayuan UPUOnline 8

  1. Tidak dipilih oleh universiti kerana penempatan terhad tersedia

Persaingan untuk memasuki universiti awam sangat tinggi setiap tahun. Oleh kerana hanya terdapat penempatan terhad, hanya pelajar yang mempunyai kelayakan terbaik akan dipilih untuk memasuki universiti awam.

Sebab UPU ditolak dan Rayuan UPUOnline 9

Sementara menunggu keputusan rayuan, rajinkan diri membuat research mengenai IPTS manakah yang menawarkan kursus yang diinginkan. Tip memilih kursus di IPTS sama seperti yang kami kongsikan iaitu kursus yang ada kemahiran. Jangan risau di IPTS majoriti kursus memang mempunyai kemahiran dan memenuhi permintaan industri. Cara menyemak kursus?

Sebab UPU ditolak dan Rayuan UPUOnline 10

Mudah sahaja, layari laman rasmi Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) untuk buat semakan kursus pengajian mengikut kursus yang ingin dipohon dan IPTS yang menawarkannya. Klik link berikut http://www2.mqa.gov.my/mqr/ untuk buat carian dan boleh semak contoh carian dalam gambar dibawah. Taip sahaja “perubatan” dan pilih type of qualification contohnya. Kemudian klik search. Sebaik sahaja senarai kursus dipaparkan, klik pada “papar” untuk semak lebih lanjut mengenai kursus tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *