Semak Senarai Hitam PTPTN dan Imigresen

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Sebut PTPTN ramai orang akan kenal, tahukah anda PTPTN ada membuat senarai hitam? Anda perlu semak senarai hitam PTPTN dan imigresen anda. Untuk pengetahuan, sekiranya ada masalah dalam pembayaran balik anda PTPTN akan menyenarai hitam nama anda dalam datanya. Lebih memeritkan bila nama kita disenarai juga di Imigresen. Kesannya anda tidak boleh keluar negara samaada untuk melancong atau apa sahaja sekiranya nama anda disenarai di imigresen.

Masa belajar dulu PTPTN dengan mudah memberikan pinjaman pelajaran kita. Jika zaman dahulu ibu bapa terpaksa menggadai tanah untuk mendapatkan duit perbelanjaan diuniversiti. Selain itu, zaman dahulu juga ibu bapa terpaksa merayu sesiapa sahaja keluarga terdekat untuk menjadi penjamin. Setelah PTPTN diwujudkan, peristiwa seperti gadai  tanah, emas dan mencari penjamin telah berkurang. Ia seolah memberikan banyak kelebihan kepada peminjam untuk menyambung pengajian.

Info Tambahan :  Diploma : 3 Kelebihan Dan Kelemahan Diploma

Namun demikian, ada juga suara-suara negatif yang mempertikai PTPTN ini. Sebagai contoh isu bunga, isu pembayaran balik dan macam-macam lagi. Walau apapun pendapat orang ramai, pastikan maklumat yang diterima betul-betul sahih untuk dijadikan pendirian kita.

Bagaimana semak senarai hitam PTPTN dan Imigresen

Kebetulan ditanya oleh pelawat tadi, kami tuliskan penulisan khas bagaimana untuk menyemak senarai hitam anda. Untuk pengetahuan, sistem yang bakal kami maklumkan selepas ini adalah sistem semakan yang terus dari PTPTN dan Imiresen. Oleh demikian, anda tidak perlu was-was dan apa yang dipaparkan nanti adalah realiti yang sepatutnya anda terima.

Info Tambahan :  Asasi Vs Matrikulasi 2.0

Untuk membuat semakan senarai hitam PTPTN anda hanya perlu ke Semakan senarai hitam PTPTN ( Maklumat lanjut ) anda juga boleh terus ke laman web rasmi PTPTN dan mencari logo senarai hitam.

Sekiranya anda mempunyai nama sebagai senarai hitam atau dalam proses senarai hitam, anda juga perlu membuat semakan senarai hitam Imigresen ( maklumat lanjut ).

Jika nama anda disenarai oleh Imiegresen bermakna anda akan tidak diberi kebenaran keluar negara kecuali menyelesaikan jumlah sepatutnya yang anda tertunggak.

Mempermudahkan anda

Semakan online memang meudahkan, tetapi ada baiknya anda terus ke kaunter PTPTN berdekata untuk mendapatkan maklumat lanjut serta penjelasan keseluruhan erjalanan pembayaran anda.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments