Semakan Keputusan Peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) Tahun 2020

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Semakan Keputusan Peperiksaan Sijil Tinggi Persekolaha Malaysia (STPM) tahun 2020 bakal diumumkan TIDAK lama lagi. Justeru itu, masa yang di nanti-nantikan oleh semua pelajar STPM akan berakhir tidak lama lagi. Maka, sebagai calon pelajar STPM wajib besediakan akan setiap keputusan yang bakal diumumkan nanti. 

“Yakinlah setiap satu dugaan yang ALLAH sediakan adalah bagi memastikan kita lebih kuat pada masa akan datang”
***Dugaan atau Ujian yang ALLAH berikan tanda ALLAH sayang pada hambanya***

Semakan Keputusan Peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) Tahun 2020

Semakan Keputusan Peperiksaan

PERHATIAN!!!

Keputusan Peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) Tahun 2020 akan diumukan secara rasmi pada 1 Julai 2021 (khamis) jam 12.00 Tengah hari.

Kaedah semakan keputusan Peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2020 adalah seperti berikut:-

1) Semakan keputusan penuh secara dalam Talian

https://stpm.mpm.edu.my/stpmk mulai 1 JULAI 2021 (Khamis) mulai jam 12.00 Tengah hari. Walaubagaimana sekalipun, semasa semakan keputusan penuh secara dalam talian akan sedikit lambat maka anda boleh mencuba menggunakan talian hayat yang lain.

Info Tambahan :  6 Kemahiran Hidup Powerful di Kampus Universiti

2) Perkhidmatan SMS ringkasan keputusan STPM

Alternatif lain untuk mengetahui keputusan STPM dengan lebih pantas adalah dengan menggunakan pesanan ringkas SMS. Anda hanya perlu :-

Menaip STPM <jarak> No. Kad Pengenalan <jarak> Angka Giliran dan hantar ke 68886 bermula 1 JULAI 2021 (khamis) jam 12.00 Tengah hari. Kebiasaanya, perkhidmatan SMS ini akan dicaj sebanyak 0.20 sen sehingga 0.50 sen bergantung kepada perkhidmatan yang disediakan. 

3) Keputusan melalui email

Selain daripada laman web dan perkhidmatan SMS calon juga boleh menyenak keputusan menerusi email. Keputusan boleh disemak pada 1 Julai 2021 mulai jam 11.00 pagi.

Walaubagaimana sekalipun, hanya mereka yang mendaftar atau membekalkan email ke MPM sahaja boleh menyemak keputusan STPM. Bagi mereka yang TIDAK mendaftar email ke MPM maka anda TIDAK boleh menyemak keputusan menerusi email. 

4) Calon Sekolah yang TIADA Capaian Internet

Pihak sekolah akan mengenal pasti calon sekolah yang TIADA capaian internet dan akan memaklumkan kaedah yang sesuai untuk calon mendapatkan keputusan peperiksaan dalam keadaan normal baharu ini.

Justeru itu, bagi calon ini pihak sekolah perlu memastikan mereka mampu memperoleh keputusan walaupun tiada capaian internet pada hari atau tarikh keputusan STPM dikeluarkan. 

5) Calon Persediaan yang TIADA capaian internet 

Pihak Jabatan Pendidikan Negeri (JPN)/ Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) akan mengenal pasti calon tersebut dan akan memaklumkan kaedah yang sesuai untuk calon mendapatkan keputusan peperiksaan. Walaupun sukar tetapi pastilah kejayaan pasti akan menanti anda yang sukar untuk mendapat capaian internet pada masa ini.

Keputusan Peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) adalah salah satu jalan untuk calon melangkah untuk memasuki ke alam universiti. Walaubagaimana sekalipun, bagi yang KURANG bernasib baik untuk mendapatkan keputusan yang dikehendaki anda tidak perlu berasa sedih kerana terdapat pelbagai laluan atau alternatif lain untuk anda berjaya.

Antara alternatif lain adalah seperti:-

  • Permohonan kemasukan ke IKBN
  • Permohonan kemasukan ke Kolej Komuniti
  • Permohonan kemasukan ke Kemahiran yang disediakan oleh pihak kerajaaan 
Info Tambahan :  Yayasan Bank Rakyat: Pembiayaan Pendidikan Boleh Ubah (PPBU) 2023

Jangan pernah mengalah untuk mencapai kejayaan yang diingini kerana setiap kejayaan pasti memerlukan usaha yang jitu. Sekiranya anda TIDAK mengalah maka kejayaan pasti ada dihadapan anda kerana setiap kejayaan perlu usaha yang jitu. Tanpa kepayahan pasti tiada kejayaan. Setiap kejayaan memerlukan usaha yang kuat. Bangkit untuk mencapai kejayaan kerana anda mampu mencapai kejayaan sekiranya anda ada usaha yang jitu.

Letakkan pengharapan kepada ALLAH kerana sesungguhnya ALLAH maha mengetahui akan sesuatu yang terbaik buat setiap hambanya. Justeru itu, sentiasalah meletakkan pengharapan kepada ALLAH BUKAN kepada manusia. 

***SELAMAT MAJU JAYA BUAT CALON STPM 2020***

Langkahlah dengan penuh keyakin setelah anda berusaha untuk berjaya kerana kejayaan itu sentiasa berada dihadapan kita BUKAN dibelakang. Walaubagaimana sekalipun anda perlu sentiasa yakin akan apa yang telah dirancang oleh ALLAH. Dengan keyakinan yang ada pasti akan membuatkan anda menjadi hamba yang berjayya di dunia dan di akhirat. Jangan pernah bersyukur dengan keputusan yang anda perolehi. 

Semakan Keputusan Peperiksaan

***SELAMAT MENGAMBIL KEPUTUSAN STPM 2020 DENGAN JAYANYA***

Ingat perkara ini:-

D : DOA

U: Usaha

T: Tawakal

I: Istifar

Kalau semua ini kita sudah lakukan, maka segala keputusan yang keluar akan kita redha. Sebabnya kita sudah berdoa, usaha, tawakal dan istifar kepada Allah. Selamat mahu JAYA untuk semakan keputusan peperiksaan STPM 2020 ini. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *