Semakan Online dan SMS Baki PTPTN- SSPN-i

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:
Semakan Online dan SMS Baki PTPTN- SSPN-i 1

SSPN-i

Tahukah Anda, PTPTN menyediakan semakan SMS untuk mengetahui baki SSPN-i masing-masing. Baki  masing-masing dapat diketahui samaada menggunakan semakan secara online atau semakan SMS. Semakan SSPN-i secara online melalui laman web adalah lebih terperinci penyataan nya berbanding semakan secara SMS. Semakan secara SMS hanya boleh mengetahui baki semasa sahaja.

Skim Simpanan Pendidikan Nasional SSPN-I merupakan skim simpanan pendidikan membolehkan simpanan dan keluaran duit dibuat. Untuk melayakkan dalam membuat pinjaman PTPTN, pelajar perlu mempunyai akaun SSPN-I. Banyak kemudahan lain seperti pengecualian cukai mengikut kadar ditetapkan kepada ibu bapa yang membuka akaun SSPN-I kepada anak masing-masing. Banyak lagi kelebihan lain yang mana maklumat penuh boleh ke laman rasmi PTPTN dan mengikuti beberapa huraian Disini.

Info Tambahan :  MUET 2022: Pendaftaran Sesi 2 Jun-Julai 2022

Cara Semak SMS Baki SSPN-i

Untuk membuat semakan secara SMS hanya perlu menaip :

PTPTN SSPN-i<JARAK>NO AKAUN SSPN-i

Contoh: PTPTN SSPN-i 01773689468921

Hantar ke 33199

Sebenarnya bayak lagi kemudahan semakan secara SMS dan online yang ada dalam urusan PTPTN ini seperti semakan baki pinjaman, mendapatkan nombor pin, status pertukaran ujaran dan status senarai hitam.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
1 year ago

[…] plus : 5 langkah mudah untuk membuka akaun SSPN-I Plus buat anak anda. Hal ini disebabkan pembukaan akaun SSPN-I plus ini bagi memudahkan urusan ibu bapa […]