Semakan Panggilan Ujian MEDSI Ambilan 2013 UPSI

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Info ringkas ini bagi memaklumkan bahawa panggilan ujian MEDSI telah mula dikeluarkan bagi pelajar yang telah memohon Ijazah muda pendidikan di UPSI untuk tahun 2013 ini. Ujian MedSi ini adalah ujian kelayakan untuk tapisan selain tapisan kelayakan akademik yang dibuat sebelum ini.

Untuk rekod sebelumnya, ujian MEDSI adalah ujian yang menguji pelbagai aspek dan juga menjurus kepada criteria seorang pengamal pendidikan. Bagi MEDSI sebelum ini MedSI ialah singkatan kepada (Malaysian Educators Selection Inventory). Instrumen MEdSI telah dibangunkan untuk mengukur kualiti intrinsik calon guru dari segi Personaliti, Minat Kerjaya, Nilai Integriti dan Kecerdasan Emosi. Maklumat yang diperoleh daripada pengukuran ini digunakan untuk memilih calon guru yang sesuai untuk kemasukan ke program pengajian pendidikan di IPTA.

Format MedSI

Mengandungi 300 item

Mempunyai  4 bahagian

  • Bhg 1 : Personaliti 110 item
  • Bhg 2 : Minat kerjaya 60 item
  • Bhg 3 : Nilai intergriti 70 item
  • Bhg 4 : Kecedrasan emosi 60 item

Medsi adalah berbentuk aneka pilihan

Semakan MEDSI Online

Untuk membuat semakan bolehlah membuatnya secara online di http://akademik.upsi.edu.my/kemasukan/MEdSI.html dengan menggunakan kad pengenalan masing-masing. Sekiranya nama disenaraikan, calon perlu ke tempat ujian diadakan mengikut masa dan tarikh yang ditetapkan bersama dokumen perlu dibawa.

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here