Semakan PT 3 2016 Keputusan Peperiksaan

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Semakan PT 3 2016 Keputusan Peperiksaan, keputusan PT3 2016 telah diumumkan pada 14 Disember 2016. Penantian selama ini bagi pelajar tingkatan 3 tahun 2015 akhirnya terjawab. Bagi yang ingin menyemak keputusan peperiksaan PT3 masing-masing mengikut cara yang disediakan bagi kemudahan calon.

Semakan PT3 di Sekolah/ institusi

  • Semakan mengambil slip keputusan PT3 di Sekolah/ institusi, calon boleh mengambil keputusan PT3 masing-masing di sekolah/ institusi peperiksaan sebelum ini

Masa depan selepas PT3

Sebenarnya masih banyak peluang kejayaan yang masih terbuka selepas PT3. Ini bermakna sekiranya gagal dalam PT3 tidak semestinya menutup peluang untuk berjaya. Namun demikina, berjaya dalam PT3 merupakan satu kelebihan kerana calon mampu untuk membuat pilihan dan mengambil aliran popular seperti aliran sains. Cemerlang dalam PT3 merupakan kelebihan bagi mereka yang inginkan masuk ke aliran sains yang membuaka peluang untuk meneruskan pengajian untuk mengejar cita-cita bidang pekerjaan kritikal dan professional seperti pakar, saintis, jurutera khas ataupun doctor.

Info Tambahan :  Link Permohonan UPU dan Permohonan Pengajian Tinggi

Bagi yang tidak berjaya, peluang masih terbuka luas dengan pelbagai lagi pilihan altenatif seperti aliran lain yang disediakan. Aliran lain yang disediakan juga mempunyai syarat pengambilan tertentu tetapi setiap aliran yang disediakan mempunyai kelebihan fokus pengajian tersendiri yang membolehkan pelajar belajar kearah mengisi bidang seperti kemahiran, akauntan, pengurusan, perniagaan, guru, undang-undang dan banyak lagi. Oleh itu, sekiranya keputusan peperiksaan anda kurang baik pada PT3 ini bukanlah alas an untuk anda kecewa dan putus asa kerana peluang masih terbuka luas untuk anda. Teringat pula pada satu kata-kata semangat yang berbunyi :

Info Tambahan :  Cara Beli Pin UPU 2024/2025

Tidak guna anda menangis di hadapan pintu yang telahpun tertutup sedangkan dalam masa yang sama banyak lagi pintu yang sedang terbuka untuk anda.

Maksudnya, sekiranya anda kecewa melampau akibat satu peluang telahpun tertutup sebenarnya anda merugikan diri sendiri kerana sekiranya anda terus bersemangat anda juga akan berjaya seperti orang lain dengan bijak mencari pintu kejayaan yang lain yang terbuka luas untuk anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *