Senarai Institusi TEVT dan Latihan Kemahiran Awam (ILKA)

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Senarai Istitusi Latihan Kemahiran

Sebenarnya ada banyak institusi yang menawarkan latihan kemahiran termasuk dari TEVT ataupun dari ILKA iaitu institut dibawah latihan Kemahiran.

Ada pelawat yang bertanya tentang peluang melanjutkan pelajaran di institusi kemahiran. Untuk itu saya sediakan maklumat senarai institut latihan kemahiran awam dan pengajian di teknik vokasional.

MAJLIS AMANAH RAKYAT (MARA)

KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI

KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN (KBS)

Info Tambahan :  KWAPM Bantuan Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin 2022

INSTITUSI LATIHAN JABATAN TENAGA MANUSIA (ILJTM)

  • Pusat Latihan Teknologi Tinggi (ADTEC)
  • Institut Teknikal Jepun – Malaysia (JMTI)
  • Institut Latihan Perindustrian (ILP)

JABATAN PEMBANGUNAN KEMAHIRAN, KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA

KEMENTERIAN PERTANIAN & INDUSTRI ASAS TANI

Ilmu kemahiran sebenarnya ilmu yang susah untuk lupus dan berharga, kemahiran ini meningkatkan lagi nilai kerja seseorang serta kebolehan seseorang dan mungkin susah mencari pengganti. Ilmu kemahiran ini meningkatkan lagi modal insan seseorang hingga mampu menghasilkan pendapatan dengan hanya berusaha dengan sendiri. Semoga senarai TEVT dan Institut Latihan Kemahiran Awam ILKA ini memberikan sedikit sebanyak informasi.
Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
1 year ago

[…] TEVT melatih pelajar untuk hidup berdikari dalam sesuatu bidang (contoh: melahirkan usahawan yang […]

salwati mohd ariffin
salwati mohd ariffin
Guest
4 years ago

Salam, sy ingin mendapat pengiktirafan kemahiran dalam bidang pertanian organik terutama dalam industri padi. Sy telah merujuk kepada JPK untuk noss pertanian namun tiada noss untuk pertanian organik. Di sini ingin saya mendapat pandangan di mana sy boleh belajar / mendapat pengiktirafan kemahiran yang sy ada ini. Ini penting bg kita mengembangkan kompetensi diri generasi baru ke arah bidang pertanian yang mesra alam. sy telah terlibat dibidang ini selama 8 tahun bermula tahun 2010.

mr A
mr A
Guest
5 years ago

sy baru habis bljar di politeknik dan mngmbil jurusan kej. mknikal pertanian..dan sy berminat untuk mnjadi tnga pengajar di kolej konvensional..apakah kaedah dan jalan yg betul utk sy mncapai hsrat trsebut..

john today
john today
Guest
6 years ago

Macam mana pulak dengan akademi binaan malaysia di bawah cidb?

Itu pon diklasifikasi sbgai institut latihan kemahiran jgk ke? Cuma yg sye dapati di abm, JPK xiktiraf sijil2 dia. Jadi, siapa yg iktiraf sijil cidb? Jeng jeng jeng!

Dan lagi 1 soalan, antara abm dan ilp, mana lagi tinggi market nye?

zalfarita
zalfarita
Guest
8 years ago

ape beza antara TEVT dengan TVET?

NJ
NJ
Guest
Reply to  fiziesss
6 years ago

TVET ialah Technical Vocational Education Training. TEVT pula Technical Educational Vocational Training. sama ja cuma penggunaan struktur ayat yg menyebabkan achronym yg diguna lain.

Din GIATMARA Merbok
Din GIATMARA Merbok
Guest
Reply to  NJ
6 years ago

TVET istilah tu digunakan oleh negara anggota UNESCO termasuklah Malaysia. Setiap negara ada buat TVET tetapi istilah yang disebut sahaja berlainan contoh . Jika di Amerika Syarikat program ini dipanggil CTE (career and technical education). Di Afrika Selatan pula program ini dipanggil sebagai FET (further education and training), VTET pula merupakan istilah yang digunakan di Asia Tenggara iaitu (vocational and technical,education and training). Di Australia pula istilah yang digunakan ialah VET (vocational education and training) atau VTE (vocational and technical education).

Muhamad Sabri
Muhamad Sabri
Guest
9 years ago

Salam tuan rumah,

Saya hendak bertanya, saya ingin mengambil Sijil dalam bidang Penyimpan Kira-Kira secara part time, tapi saya tidak tahu institut yang mana ada menawarkan pengajian secara part time, harap boleh bantu saya dalam hal ini.

Terima Kasih.

QStaff1
Editor
Reply to  Muhamad Sabri
9 years ago

Salam..cuba semak di kolej komuniti..mungkin ada kursus jangka pendek

mimi
mimi
Guest
10 years ago

Salam 1 Malaysia,

saya ingin mendapatkan kolej yang mempunyai program untuk Front Office n bagaimana yer saya nk dapatkn calon yang mempunyai VTO untuk F/O , Housekeeping,chambermaid..Terima Kasih.