Senarai Subjek Pengajian Pengurusan Sistem Maklumat

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Apa itu Pengurusan Sistem Maklumat?

Senarai Subjek Pengajian Pengurusan Sistem Maklumat 1

Maklumat, seperti yang kita ketahui sekarang, merangkumi maklumat elektronik dan fizikal. Struktur organisasi mesti mampu menguruskan maklumat ini sepanjang kitaran hidup maklumat tanpa mengira sumber atau format (data, dokumen kertas, dokumen elektronik, audio, video). Untuk penghantaran melalui pelbagai saluran yang mungkin merangkumi telefon bimbit dan antara muka web.

Menurut Wikipedia, pengurusan Maklumat (IM) adalah pengumpulan dan pengurusan maklumat dari satu atau lebih sumber dan penyebaran maklumat tersebut kepada satu atau lebih khalayak. Ini kadang kala melibatkan mereka yang mempunyai kepentingan, atau hak atas maklumat tersebut. Pengurusan bermaksud organisasi dan kawalan ke atas struktur, pemprosesan dan penyampaian maklumat.

Prinsip Pengurusan Maklumat yang merangkumi:

Senarai Subjek Pengajian Pengurusan Sistem Maklumat 2

 • Aset maklumat adalah aset korporat. Prinsip ini harus diakui atau disepakati di seluruh organisasi jika tidak, kes perniagaan dan sokongan untuk IM akan lemah.
 • Maklumat mesti disediakan dan dikongsi bersama. Sudah tentu tidak semua maklumat terbuka untuk sesiapa sahaja, tetapi pada prinsipnya perkongsian maklumat membantu penggunaan dan eksploitasi pengetahuan korporat.
 • Maklumat yang perlu disimpan oleh organisasi diurus dan disimpan secara korporat. Dengan kata lain pengekalan dan pengarkiban, maklumat. Sekiranya anda menyimpan dokumen hari ini, anda menjangkakan dokumen itu akan selamat dan masih tersedia untuk anda esok.
Info Tambahan :  Pegawai Kebudayaan Yang Ditawarkan Oleh SPA 9

Pengurusan Maklumat di Malaysia

Senarai Subjek Pengajian Pengurusan Sistem Maklumat 3

Di Malaysia, kursus Pengurusan Maklumat atau Information Management ini sebenarnya menjurus kepada bidang Social Science. Ianyai mempunyai pelbagai pecahan cabang dan displin yang berlainan seperti Kepustakawanan, Arkib, Rekod dan IT yang bersangkutpaut dengan pengurusan maklumat. Kursus yang ditawarkan adalah dari peringkat Diploma hingga la ke peringkat PhD.

Peringkat Diploma ePJJ

 • IM110 Diploma in Information Management
  • Tempoh Pengajian: 3 – 4 tahun
  • Tempat Pengajian: Shah Alam, Samarahan, Machang, Sungai Petani.

Peringkat ijazah ePJJ 

 • IM244 Bachelor in Sc. Library & Information Management (Hons) – Librarian
 • IM245 Bachelor in Sc. Information System Management (Hons)- Pegawai IT Sistem
 • IM246 Bachelor in Sc. Records Management (Hons) – Pegawai Arkib
  • Tempoh Pengajian: 4 – 5 tahun.
  • Tempat Pengajian: Shah Alam.

Walaubagaimanapun, IM244  –  Sarjana Muda Sains Maklumat (Kepujian) (Pengurusan Perpustakaan) telah dipindahkan ke Kampus Rembau bermula Mac 2017. Keempat-empat kursus ini menawarkan tempoh belajar selama 3 tahun setengah ( 7 semester, semester ke-7 latihan industri) untuk pelajar lepasan STPM, Matrikulasi dan Asasi manakala 2 tahun setengah ( 5 semester ) untuk pelajar lepasan Diploma Pengurusan Maklumat.

Info Tambahan :  Diploma : 3 Kelebihan Dan Kelemahan Diploma

Dan apabila dah sampai Semester 3 ,4, 5 dan 6, students wajib pilih kelas-kelas elektif dari fakulti IM sendiri sama ada dari IM244, IM245, IM246 , dan IM247. Bila dah masuk sem 3 , students juga wajib ambil subjek Bahasa ketiga . Antara bahasa ketiga yang ditawarkan di Kampus Puncak Perdana adalah :

 • Japanese
 • Mandarin
 • Arabic
 • French

Hasil Pembelajaran

Dengan memiliki Sarjana Muda Teknologi Maklumat dalam Sistem Maklumat Pengurusan, seorang pelajar harus dapat:

 1. Memohon kemahiran dan pengetahuan ICT terkini dan relevan untuk membangun dan melaksanakan penyelesaian ICT yang meningkatkan prestasi organisasi.
 2. Laksanakan tugas dan tanggungjawab seorang pekerja pengetahuan ICT secara cekap dan dengan cara keusahawanan dalam industri yang berkaitan, di dalam dan di luar negara.
 3. Merancang dan melaksanakan penyelesaian ICT yang dilihat berdasarkan perspektif analitik dan kritikal dan sebagai satu pasukan yang sering memerlukan kemahiran interpersonal dan komunikasi di tempat kerja.
 4. Bekerja secara profesional, dengan sikap positif dan dengan karakter yang menyenangkan mengikut nilai-nilai Islam, sebagai pekerja ilmu ICT yang berkelayakan untuk tujuan pembangunan negara, penciptaan kekayaan dan perpaduan ummah.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments