Sijil Kemahiran VS Ijazah Sarjana Muda

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Satu video yang di muatnaik di laman sesawang Youtube membincangkan mengenai Sijil Kemahiran Vs Degree memuncakkan kemarahan warganet apabila topik yang dibincangkan menghentam pemegang ijazah sarjana muda dengan mengatakan pemegang ijazah sarjana muda tidak dapat melakukan kerja-kerja yang melibatkan on field task.

Jadi Apakah kelebihan Sijil Kemahiran dan Degree?

Sijil Kemahiran

Apa itu Sijil Kemahiran?

Sistem Persijilan Kemahiran Malaysia adalah sistem perakuan kemahiran dan berasaskan kerja di Malaysia yang dicapai melalui penilaian dan latihan. Calon boleh menerima anugerah Kemahiran Malaysia jika mereka memenuhi syarat-syarat Standard Kemahiran Pekerjaan Negara yang dibangunkan dan dikawal selia oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran.

 • Program Persijilan Kemahiran diiktiraf oleh industri di Malaysia
 • Program Persijilan Kemahiran Malaysia menyediakan jalan kerjaya yang menarik dan peluang pertumbuhan peribadi bagi para peserta dan setanding dengan pilihan kerjaya berdasarkan kelayakan akademik.
 • Program Pensijilan Kemahiran Malaysia mampu melahirkan pekerja mahir yang terlatih dan berkelayakan untuk meningkatkan daya saing industri tempatan di pasaran global.

Kelebihan Sijil Kemahiran

 1. Dapatkan Kelebihan Bersaing

Sijil Kemahiran VS Ijazah Sarjana Muda 1

Mempunyai latihan yang tidak dapat dipisahkan oleh pesaing anda semasa menjalankan perniagaan baru. Pensijilan dapat membezakan anda dari profesional lain dalam bidang anda, menunjukkan bahawa anda mempunyai komitmen yang jelas untuk memahami dan cemerlang dalam profesion anda. Ini dapat memberi anda kelebihan, yang sangat penting dalam pasaran persaingan hari ini.

 1. Meningkatkan Kecekapan

Sijil Kemahiran VS Ijazah Sarjana Muda 2

Pensijilan profesional juga dapat membantu memberikan asas yang kuat kepada perundingan anda. Latihan, maklumat, dan pengetahuan lanjutan yang anda perolehi dari kerja kursus khusus dapat memberi anda alat dan strategi teknikal terkini yang akan membantu membimbing dan membimbing anda dalam pelaksanaan projek anda, yang membolehkan anda mengurus semua aspek pekerjaan anda dengan lebih berkesan.

Info Tambahan :  Pengalaman Belajar Luar Negara: 6 Kelebihan dan Kekangan

 

 1. Meningkatkan Potensi Perolehan

Sijil Kemahiran VS Ijazah Sarjana Muda 3

Masa dan usaha yang dilaburkan dalam pensijilan profesional sering menghasilkan peningkatan pendapatan. Sebilangan besar pelanggan akan memahami kos yang lebih tinggi yang berkaitan dengan latihan khusus dan bersedia membayar untuk perunding yang mempunyai perakuan industri. Sebenarnya, satu kajian mendapati bahawa pensijilan dalam talian meningkatkan gaji sebanyak 20 hingga 40%.

 1. Memperluas Pengetahuan dan Kemahiran

Sijil Kemahiran VS Ijazah Sarjana Muda 4

Dengan memperoleh maklumat atau teknik industri yang baru dan terkini, anda dapat mengasah tabiat kerja semasa yang mungkin menyebabkan ketidakcekapan atau masalah kualiti dengan output anda sambil meningkatkan kecekapan anda. Ini dapat memberi anda kemahiran dan keyakinan untuk mencuba sesuatu yang baru seperti mewujudkan asas untuk menerapkan persekitaran kerja yang lebih canggih untuk perundingan anda.

 1. Membina Kredibiliti Profesional

Pensijilan menunjukkan komitmen anda terhadap profesionalisme yang unggul, menjunjung tinggi standard industri, dan pembelajaran berterusan. Kebaikan ini dapat membantu meningkatkan kredibiliti dan prestij profesional anda dalam rangkaian anda sendiri, dengan pelanggan anda sekarang, dan ketika mengejar peluang perniagaan baru atau menawar projek.

Sijil Kemahiran VS Ijazah Sarjana Muda 5

Ijazah Sarjana Muda

Apakah itu Ijazah Sarjana Muda?

Sijil ijazah adalah bukti sahih bahawa anda sudah memenuhi syarat kemampuan tertentu untuk mengurus beberapa fungsi. Sijil ijazah akan membantu anda ketika anda ingin memohon pekerjaan.

Kelebihan Ijazah Sarjana Muda

 1. Melakukan Penyelidikan

Pada peringkat sarjana muda, para pelajar biasanya akan banyak melakukan penyelidikan berkaitan dengan bidang yang dipelajari. Melalui penyelidikan yang dijalankan, banyak peluang dan ruang kepada pelajar untuk mencipta perkara baru dalam dunia penyelidikan.

Sijil Kemahiran VS Ijazah Sarjana Muda 6

 1. Peningkatan Akses ke Peluang Pekerjaan

Memiliki ijazah sarjana muda membuka peluang bermanfaat yang mungkin tidak dapat diakses. Lulusan kolej melihat 57% lebih banyak peluang pekerjaan daripada bukan lulusan, dan dianggarkan bahawa, pada tahun 2020, dua pertiga dari semua pekerjaan akan memerlukan pendidikan pasca sekolah menengah. Ijazah membolehkan anda memenuhi syarat untuk peluang tambahan ini dan memberi anda lebih banyak kelonggaran di mana anda memilih untuk bekerja.

Info Tambahan :  Tingkatan Enam: Subjek, Mod dan Tips Berjaya 2023

Sijil Kemahiran VS Ijazah Sarjana Muda 7

 1. Persiapan untuk Kerjaya Khusus

Mendapat ijazah sarjana muda akan membantu anda mempelajari kemahiran dan tabiat khusus yang diperlukan untuk mencari nafkah di kawasan ini.

Sijil Kemahiran VS Ijazah Sarjana Muda 8

Walaupun tidak semua gelar menawarkan laluan langsung ke pekerjaan tertentu (bahasa Inggeris, falsafah, atau sains politik, misalnya), banyak yang dibuat dengan mempertimbangkan jalan kerjaya tertentu. Ijazah pendidikan, misalnya, dirancang sebagai corong untuk mengajar pekerjaan; beberapa tahap kesihatan juga mempunyai pekerjaan yang sangat khusus yang menanti mereka yang menyelesaikannya.

 1. Peningkatan Kebolehpasaran

Mempunyai ijazah sarjana muda akan membuat anda terus mendapat permintaan kerana keperluan untuk pekerja mahir dan berpendidikan tinggi terus meningkat.

Sijil Kemahiran VS Ijazah Sarjana Muda 9

Di kuliah, anda akan mendapat akses kepada kerja kursus yang ketat dan peluang belajar berdasarkan pengalaman yang akan mempersenjatai anda dengan kemahiran ini untuk menjadikan anda lebih menarik bagi majikan.

 1. Pertumbuhan Peribadi dan Peningkatan Harga Diri

Sijil Kemahiran VS Ijazah Sarjana Muda 10

Terdapat lebih banyak perkara daripada kertas; banyak pelajar mendapati pengalaman itu memberi pengalaman yang mendalam dan peribadi. Selain memperoleh kemahiran seperti menulis, mengurus masa, dan bekerja dalam satu pasukan, ada peluang untuk menggilap kemahiran persembahan dan berinteraksi dengan profesor dan pelajar yang kemudiannya akan menjadi sebahagian daripada rangkaian kerjaya anda yang berharga.

Memperoleh ijazah adalah memperkasa; ia meningkatkan keyakinan dan memberikan rasa pencapaian.

Sijil Kemahiran VS Ijazah Sarjana Muda 11

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top