Sijil Pelajaran Malaysia Ulangan (SPMU)

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

SPM Ulangan (SPMU). Peperiksaan SPM memberi impak besar kepada masa depan pelajar. Sijil SPM bukan sahaja dapat menentukan arah pembelajaran pelajar, tetapi juga merupakan syarat (minimum) yang diperlukan untuk memohon kebanyakan pekerjaan di Malaysia. Oleh itu, KPM memberi peluang kedua untuk mengulang kertas SPM sebagai calon yang gagal dalam SPM pada kali pertama.

Menurut Lembaga Peperiksaan Kebangsaan, jika anda fikir SPM telah memperoleh sekurang-kurangnya Bahasa Melayu dan E-level (tahap terendah) dalam mata pelajaran sejarah. Mengikut statistik SPM 2016, 93,873 calon gagal lulus SPM 2016.

Bagi mereka yang gagal SPM tahun lalu, jangan berputus asa. Kertas Ulangan SPM adalah peluang untuk menebus kegagalan. Ini adalah peluang anda untuk belajar dari kesilapan anda. Inilah peluang anda untuk meneruskan perjuangan intelektual dan meneruskan cita-cita anda. Ingat bahawa memperoleh pengetahuan tidak akan membuang istilah.

Pernahkah anda mempertimbangkan untuk mengulangi peperiksaan SPM dengan pelbagai alasan? Adakah anda berminat untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang tertentu, tetapi tidak memilih atau gagal mata pelajaran wajib dalam bidang itu? Sekiranya anda mengulang SPM, bolehkah anda mengambil kembali topik yang gagal, atau bolehkah anda mengambil kembali topik yang tidak pernah anda pelajari semasa SPM?

Bagaimana dengan mereka yang tidak mempunyai sijil SPM? Adakah anda berhenti sekolah kerana masalah peribadi, dan sekarang anda baru menyedari bahawa semua pekerjaan memerlukan sekurang-kurangnya sijil SPM? Walaupun tanpa sijil PMR dan UPSR, adakah anda masih berminat untuk mengambil bahagian dalam SPM?

SPM Ulangan (SPMU)

Maksud SPM Ulangan (SPMU)

Cara mendaftar adalah seperti berikut:

  • Pemohon boleh mendapatkan borang pendaftaran di Jabatan Penilaian dan Peperiksaan Jabatan Pendidikan Negeri terdekat semasa waktu pejabat.
  • Bayaran untuk calon adalah RM32. Calon mesti membayar JPN atas nama pengarah peperiksaan / pendidikan negeri tempat kiriman wang / pesanan pos didaftarkan.
  • Selain borang pendaftaran dan pembayaran calon SPMU, dokumen yang perlu dibawa termasuk salinan sijil SPM (untuk calon berulang), salinan kad pengenalan / pasport (jika bukan warganegara), salinan kad OKU / sijil doktor (jika berkenaan), pos Sampul surat sampul surat dan 4 setem.
Info Tambahan :  Industri Halal: 8 Universiti dan Kolej Tawaran

Soalan yang sering diajukan mengenai SPMU:

1. Bagaimana untuk mengambil bahagian dalam SPM berulang kali, bilakah tarikh pendaftaran?

Calon mesti mendaftar peperiksaan SPMU secara dalam talian melalui portal rasmi jawatankuasa peperiksaan dengan mengklik di sini, dan mengisi borang permohonan SPM yang boleh diulang, yang boleh dimuat turun di sini

2. Berapa kali SPM berulang setiap tahun?

Ulangan SPM diadakan dua kali setahun, yang pertama diadakan pada bulan Jun dan yang kedua diadakan pada bulan November.

3. Sekiranya merupakan calon persendirian, berapa umur yang dibenarkan untuk mengambil peperiksaan SPM?

Tidak ada had umur untuk mengambil SPM, yang bermaksud anda boleh mengambil peperiksaan SPM dari usia 16 tahun.

4. Sekiranya anda adalah calon persendirian, berapa banyak mata pelajaran yang mesti anda sertai, dan berapakah yuran pengajian untuk subjek tersebut?

Anda mesti mengambil 6 mata pelajaran, dan anda hanya boleh memilih 12 subjek paling banyak. Kursus yang diperlukan merangkumi 6 kursus yang diperlukan, termasuk sejarah, matematik, sains, pendidikan, agama / moral dan bahasa Inggeris.

5. Sekiranya setelah melaksanakan SPM berulang kali, keputusan yang diterima lebih buruk daripada keputusan sebelumnya. Keputusan mana yang akan dipertimbangkan?

Hasil ujian lama boleh digunakan atau dipaparkan kerana LPM memberikan senarai keputusan SPM yang berasingan.

Info Tambahan :  Kerja Freelance 2023: Kelebihan, Cabaran, dan Cara Memulakan

Daftar dalam talian, kemudian muat turun pendua borang pendaftaran SPM yang kami kongsi. Isi sepenuhnya mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh LPM mengikut kategori anda. Kemudian hantar ke pejabat pendidikan wilayah atau sekolah anda atau jabatan pendidikan negeri terdekat:

 

PENGARAH PEPERIKSAAN

Lembaga Peperiksaan Kementerian Pendidikan Malaysia

Aras 1 – 3 dan 5 – 13, Blok E11,

Kompleks Kerajaan Parcel E

Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan

62604 PUTRAJAYA

(u.p.: Ketua Penolong Pengarah Unit UPSR /SPM/STAM)

 

SPMU Dalam Waktu PKP

SPMU diadakan untuk memberi peluang kepada rakyat Malaysia Mereka yang telah mengambil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di Malaysia untuk mengambil semula peperiksaan. SPMU biasanya diadakan dua kali setahun Jun dan November. Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains ditawarkan didalam peperiksaan. Untuk mesyuarat November, calon akan Ikuti peperiksaan dengan calon SPM. Oleh itu, calon boleh menduduki semua

Dokumen yang disediakan.

Pemohon mesti mengambil JPN / PPD yang mereka pilih untuk mengikuti peperiksaan Dalam masa 7 hari dari tarikh pemohon mengemukakan permohonan secara dalam talian Bawa dokumen berikut untuk mengesahkan pendaftaran. Bagi mereka yang Untuk mendaftar semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), calon harus Menyertai JPN / PPD dalam masa 7 hari selepas PKP tamat atau boleh menghantar dokumen Melalui POS.

Untuk makluman, semasa pelaksanaan Perintah Kawalan Gerak (PKP), sebarang pertanyaan berkaitan UPSR, PASR, PT3, SPM, SPMU, UPBA, SVM dan STAM boleh dihantar melalui e-mel [email protected].

 

Rujukan: https://www.moe.gov.my/en/orang-awam/spm-ulangan-spmu-dan-spm-calon-persendirian 

https://www.infoupu.com/pendaftaran-calon-persendirian-spmu-spm-ulangan/

1 thought on “Sijil Pelajaran Malaysia Ulangan (SPMU)”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top