Sila Memperkenalkan Diri Anda, Jawapan Yang Tepat

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

“Sila Memperkenalkan Diri Anda” merupakan satu soalan wajib ketika temuduga. Artikel ini akan membimbing anda melalui langkah-langkah dan contoh bagaimana menjawab soalan temuduga”Ceritakan tentang diri anda” untuk menarik perhatian majikan.

Sila Memperkenalkan Diri Anda Jawapan Yang Tepat

Cara “Sila Memperkenalkan Diri Anda” Jawapan Yang Tepat

Selalunya bila temuduga pasti soalan biasa dan pertama ialah sila memperkenalkan diri anda. Pastinya kita akan tercari bagaimana struktur untuk menjawab persoalan tersebut.

Serlahkan keperibadian anda untuk ice breaking

Oleh kerana soalan temuduga “Beritahu saya tentang diri anda” adalah mengenai mengenali anda, adalah idea yang baik untuk berkongsi keperibadian anda dengan penemuduga anda – tetapi bukan maklumat peribadi seperti makanan kegemaran dan sebagainya.

Anda mungkin ingin menyebut secara ringkas hobi yang menunjukkan perkembangan intelektual atau penglibatan masyarakat (contohnya, membaca, muzik, sukan, sukarelawan) atau yang menunjukkan disiplin dan prestasi peribadi (contohnya, belajar kemahiran baru, latihan selama setengah maraton).

Formula jawapan anda.

Ini adalah tips agar jawapan anda jelas dan ringkas, anda pasti ingin memastikan anda mengatur jawapan anda mengikut format atau formula. Terdapat dua formula biasa yang mungkin anda pertimbangkan:

Sekarang, Masa Lalu, Masa Depan

Masa Lalu, Sekarang, Masa Depan

Kedua-dua formula ini sesuai untuk tindak balas anda, tetapi anda boleh memilih yang lain berdasarkan peranan dari pengalaman anda yang paling relevan dengan kedudukan yang anda wawancara.

Sebagai contoh, jika anda mempelajari kemahiran dan kelayakan baru yang diperlukan untuk temuduga anda,mungkin anda boleh mulakan dengan masa kini. Namun, jika anda membuat peralihan kerjaya dan pengalaman masa lalu anda lebih berkaitan dengan peranan daripada kedudukan anda sekarang, anda mungkin ingin boleh mulakan dengan masa lalu anda.

Info Tambahan :  Gagal SPM, Peluang Selepas SPM

Contoh jawapan yang boleh anda gunakan

Sila Memperkenalkan Diri Anda Jawapan Yang Tepat

(Masa lalu) “Saya meminati reka bentuk sejak saya kecil. Ibu bapa saya berpindah rumah mereka ketika saya di sekolah menengah dan membenarkan saya memainkan peranan aktif dalam rancangan reka bentuk dalaman. Saya tahu bahawa saya ingin mengejar reka bentuk dalaman sebagai kerjaya saya. Saya belajar Reka Bentuk Dalaman di Kolej dan lulus 4 tahun yang lalu.”

(Masa Kini) “Sejak kuliah, saya bekerja di sebuah firma reka bentuk dalaman di Petaling Jaya, Selangor. Semasa saya di sana, saya dapat membina portfolio saya dengan merancang ruang kediaman dan komersial. Pengalaman saya di firma ini telah meningkatkan kecekapan saya dalam teknologi yang canggih, dan ini juga membolehkan saya membina hubungan yang kuat dengan pelanggan. Bahagian pekerjaan saya yang paling berharga adalah mereka ruang rehat di bangunan bersejarah Selangor. Pengalaman ini telah membiasakan saya dengan pemeliharaan bangunan terbaik di kelasnya.”

(Masa Hadapan) “Melangkah ke hadapan saya ingin bekerja di firma reka bentuk seperti syarikat anda yang pakar dalam reka bentuk dan pemeliharaan bangunan bersejarah. Saya percaya pengalaman dan minat saya untuk memelihara akan membolehkan saya menjadi aset yang hebat untuk pasukan reka bentuk anda.”

Perkara yang boleh dan tidak boleh ketika “Ceritakan tentang diri anda” dalam temuduga.

Perkara yang boleh

 • Teruskan tindak balas anda selama dua minit atau kurang.
 • Fokus pada perincian dan hasil yang dapat anda katakan.
 • Elakkan meringkaskan perkataan di dalam resume anda.
 • Bercakaplah dengan apa yang membezakan anda daripada calon lain.
 • Sebutkan pengalaman lalu dan kejayaan yang terbukti.
 • Sejajarkan tanggungjawab pekerjaan anda sekarang dengan peranannya.
 • Elakkan menyebut maklumat peribadi yang berkaitan dengan status perkahwinan anda, anak-anak, pandangan politik atau agama.
 • Serlahkan keperibadian anda.
 • Hubungkan kemahiran anda dengan pekerjaan.
Info Tambahan :  Starlink Malaysia: 2 Pelan dan Harga Langganan

Perkara Yang Tidak Boleh

 • Sebutkan maklumat yang sangat peribadi seperti status perkahwinan, anak-anak, fahaman politik atau agama, dan lain-lain. Ini boleh menjadi topik sensitif yang mungkin bertentangan dengan anda sebagai calon, apatah lagi perincian tersebut tidak boleh menjadi faktor kepada majikan dalam menentukan kemampuan anda untuk melaksanakan kerja.
 • Senaraikan pelbagai kekuatan yang samar-samar tanpa bukti. Sebaliknya, anda mungkin mahu memilih dua atau tiga kualiti mengenai diri anda. Sokonglah masing-masing dengan cerita pendek dan digilap yang dapat disokong oleh pengalaman kerja anda.
 • Ingatlah respons anda. Walaupun bagus untuk berlatih dan menghafal perkara penting anda, anda tidak mahu menghafal jawapan anda demi kata kerana berpotensi untuk dijumpai sebagai robot dan tidak wajar.
 • Ringkaskan kata di dalam resume. Sebaliknya, bincangkan perkara tinggi yang relevan dengan kedudukannya. Seeloknya 1-2 muka sahaja, tidak perlu lebih.
 • Ikuti perbualan mengenai apa yang anda cari dalam peranannya atau bagaimana syarikat itu dapat memberi manfaat kepada anda — simpan topik tersebut untuk peringkat akhir proses temuduga apabila mereka “dijual” kepada anda sebagai calon dan anda mempunyai lebih banyak tarikan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top