Skim eWallet eStart RM150 Untuk Belia

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Melalui inisiatif eStart RM150, Skim Transaksi Tanpa Tunai, belia berumur 18 hingga 20 tahun serta pelajar sepenuh masa di institut pengajian tinggi akan mendapat kredit RM150 sekali dalam akaun e-dompet mereka.

Dengan bajet RM300 juta, Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz menyatakan inisiatif itu akan membantu lebih 2 juta anak muda.

Bajet tahun ini memfokuskan pada tiga tema utama: orang kaya, perusahaan berdaya tahan dan ekonomi yang berjaya dan mampan.

Bajet itu, bertajuk “Keluarga Malaysia, Sejahtera,” memfokuskan kepada membaiki industri yang terjejas, meluaskan skop kesihatan awam dan perlindungan sosial, dan membangunkan ekonomi digital dalam usaha meningkatkan daya saing negara dalam menghadapi piawaian global baharu.

Bagi #KeluargaMalaysia melaksanakan strategi pemulihan yang akan membawa kita keluar daripada wabak ini, Bajet 2022 adalah kritikal.

Belanjawan ini juga akan melindungi kesejahteraan kolektif, kesinambungan perniagaan dan pemulihan ekonomi kita.

Dengan pengenalan sokongan ewallet muda RM150, keluarga Malaysia, terutamanya golongan belia, sepatutnya lebih mudah.

Skim eWallet eStart RM150 Untuk Belia

Apakah Program eStart RM150 ia berfungsi?

eStart RM150 ialah Skim Transaksi Tanpa Tunai yang bertujuan mempromosikan budaya tanpa tunai dalam perniagaan.

Sebanyak RM150 akan dikreditkan sekali ke dalam akaun e-dompet anak muda berumur 18 hingga 20 tahun, serta pelajar sepenuh masa di institut pengajian tinggi, di bawah skim ini.

Kementerian berkenaan akan memaklumkan dan mengemas kini anda mengenai eStart RM150 ini apabila maklumat baharu tersedia.

Info Tambahan :  Jurusan Universiti Di Malaysia: 10 Tips Penting

Tujuan Program eStart RM150?

e-Start akan mengkreditkan RM150 ke dalam akaun e-dompet remaja berumur 18 hingga 20 tahun dan pelajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi, menurut Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Kerajaan menjangkakan dengan bajet RM300 juta, lebih 2 juta anak muda yang mendapat manfaat daripada program itu akan dapat memanfaatkannya sepenuhnya dengan membeli produk berguna seperti buku dan peralatan pembelajaran.

Bagaimana Program eStart RM150 berfungsi?

Salah satu langkah yang diperkenalkan sebagai sebahagian daripada Bajet 2022 adalah bertujuan untuk meringankan beban kewangan dan menggalakkan perbelanjaan tanpa tunai dalam kalangan anak muda dan pelajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi tempatan yang diiktiraf.

Skim eWallet eStart RM150 Untuk Belia

Apakah jenis bantuan yang anda dapat?

Setiap calon yang layak layak mendapat RM150 dalam bentuk kredit e-tunai.

Siapakah yang layak memohon bantuan ini?

Pada 2022, pelajar IPT berumur antara 18 hingga 20 tahun akan menamatkan pengajian.

Siapakah yang layak menerima bantuan eBelia?

 • Warganegara Malaysia
 • Berstatus aktif sebagai pelajar sepenuh masa pada (akan dikemaskini) di institusi pendidikan di Malaysia seperti berikut:
  • Pelajar IPT di bawah bidang Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan kementerian yang berkaitan di pelbagai peringkat pengajian tinggi termasuk Kolej Komuniti, Politeknik, Universiti Awam (UA) dan Institut Pendidikan Tinggi Swasta (IPTS).
  • Pelajar institusi pendidikan yang setara dengan Tingkatan 6, Senior Middle 3, Sijil Tinggi Agama (STAM), Diploma Kolej Vokasional, Diploma dan setara institusi TVET, Matrikulasi, Pengajian Asas (Foundation), Asasi, A-Level, International Baccalaureate Diploma, Australian Matrikulasi (AUSMAT) Diploma, Diploma Lanjutan, Sarjana Muda dan setaraf, Sarjana dan setaraf, Doktor Falsafah dan setaraf, serta kursus bertaraf diploma dan ke atas yang diiktiraf oleh kerajaan atau badan-badan profesional di Malaysia.
  • Pelajar IPT yang diselia oleh Kementerian Pendidikan dan Kementerian Pengajian Tinggi, atau IPT yang berdaftar di bawah perundangan semasa.
  • Pelajar Diploma atau IPT yang setaraf dengannya di institusi yang diselia oleh Kementerian Sumber Manusia, Kementerian Belia dan Sukan, dan Kementerian Pembangunan Luar Bandar/ MARA, termasuk pelajar sepenuh masa SKM4 dan ke atas.
Info Tambahan :  11 Panduan Terbaik Untuk Skor dalam Biasiswa

Apakah prosedur untuk memohon eStart RM150?

Permohonan akan diterima melalui aplikasi e-tunai kerajaan yang akan dikeluarkan dalam masa terdekat oleh Kementerian terbabit.

Permohonan akan diterima melalui aplikasi e-tunai kerajaan yang akan dikeluarkan dalam masa terdekat oleh Kementerian terbabit.

Untuk maklumat lanjut mengenai bantuan Bajet 2022, sila layari https://www.mof.gov.my/

Apakah e-Wallet yang boleh menebus Bantuan eStart RM150?

Rangkaian eWallet terbabit masih belum didedahkan.

Dari 1 Jun hingga 22 Julai 2021, penebusan program eBelia PEMERKASA boleh dilakukan menggunakan aplikasi eDompet berikut:

Skim eWallet eStart RM150 Untuk Belia

 • Touch n Go eDompet
 • Boost
 • Grab Pay
 • BigPay

Kementerian berkenaan akan memaklumkan anda dan mengemas kini e-Mula ini apabila maklumat baharu tersedia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top