Sophia.my Kegunaan Pelajar UPSR Hingga STPM

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Bekas Menteri Pendidikan Dr. Maszlee Malik memperkenalkan platform pembelajaran percuma Sophia.my untuk menyelesaikan masalah keciciran atau “generasi yang hilang” disebabkan pandemik Covid-19.

Sophia.my kegunaan pelajar dari STPM hingga UPSR

Adun Simpang Renggam mengatakan bahawa inisiatif baru di bawah gerakan pendidikan #UntukMalaysia adalah untuk menanggung beban waktu belajar atau “kehilangan pembelajaran” di kalangan pelajar.

Oleh kerana penutupan sekolah kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), anak-anak sekarang telah kehilangan lebih dari separuh daripada tempoh pengajian 52 minggu yang seharusnya dilaksanakan pada tahun 2020.

Beliau juga menambahkan bahawa dengan kurangnya pendidikan yang tepat dari pandemik, siswa telah kehilangan motivasi mereka untuk belajar. Di samping itu, beliau juga mengatakan bahawa walaupun ucapan Perdana Menteri pada malam Tahun Baru di sekolah akan tetap dibuka pada 20 Januari, tidak ada tanda yang dapat menenangkan dan meyakinkan kita semua bahawa wabak ini akan berakhir.

Kemaskini Pembukaan Sekolah

Kementerian Pendidikan (KPM) mengumumkan bahawa kerana status jangkitan COVID-19 semasa, kursus pembelajaran tatap muka yang pada awalnya dijadualkan untuk dimulakan di seluruh negara pada 20 Januari telah ditunda.

Menurut satu kenyataan hari ini, Kementerian Pendidikan memaklumkan bahawa kursus sekolah tatap muka hanya akan melibatkan pengambilan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Vokasional Malaysia (SVM), Sijil Kemahiran Malaysia (SKM), Sijil Tinggi Persekolahan (STPM), dan peperiksaan Sijil Tinggi. Daripada pelajar tahun 2020 Agama Malaysia (STAM) dan Diploma Vokasional (DVM) Malaysia dan peperiksaan antarabangsa yang setaraf.

Info Tambahan :  UPUOnline: Semakan Sarjana Muda lepasan STPM/Setaraf 2023/2024

Mulai 20 Januari 2021, semua pelajar sekolah rendah dan pelajar Menengah Satu hingga Menengah akan belajar melalui Kaedah Pengajaran Rumah (PdPR) mengikut kesesuaian guru dan pelajar.

Apa itu Sophia.my?

Sophia.my kegunaan pelajar dari STPM hingga UPSR

Sophia menyediakan halaman tempatan untuk rujukan dalam bahan pembelajaran dalam talian. Melaluinya, anda boleh mengakses banyak video dan tahap pembelajaran mengikut subjek.

Sophia mempunyai konsep kepraktisan dan kecekapan awam, dan tidak digalakkan bertemu secara dalam talian. Sebaliknya, guru dijemput untuk menunjukkan video pendidikan kepada pelajar dan kemudian bertukar pendapat di ruang sembang.

Sophia praktikal kerana apabila pelajar mempunyai akses ke peranti dan Internet, mereka dijemput untuk menonton video yang disyorkan oleh guru kelas. Sekiranya mereka berkongsi peranti di rumah, pelajar akan bergiliran menonton video pendidikan ini dan menontonnya di forum kelas.

Sophia sederhana dan tidak rumit, tetapi adalah mungkin untuk mendidik pelajar di rumah melalui video pendidikan terpilih dengan meringkaskan hasil kerja guru dan pelajar.

Kebaikan Sophia.my

Menurut Dr. Maszlee Malik, Sophia.my mengandungi lebih daripada 13,000 kandungan pendidikan, yang memberi manfaat bukan hanya kepada pelajar tetapi juga guru, ibu bapa dan seluruh rakyat Malaysia.

Info Tambahan :  Kerja Remote: Panduan Lengkap dan 7 Platform Best

Pelajar dapat menonton video secara percuma dan mengikuti pelbagai topik dari pengajar yang berbeza.

Rakyat Malaysia boleh log masuk ke platform melalui pautan http://sophia.my dan menyertai kumpulan telegram komuniti Sophia di https://t.me/komunitisophia untuk mendapatkan sokongan dan memperbaiki sistem.

Cara mendaftar Sophia.my

 • Layari Sophia.my
 • Klik pada ‘DAFTAR SEKARANG’
 • Masukkan Nama dan Emel anda
 • Masukkan Kata laluan anda
 • Buat Pengesahan Kata Laluan
 • Sophia.my kegunaan pelajar dari STPM hingga UPSR
 • Sahkan pendaftaran akaun anda di dalam e-mel. Seterusnya, klik butang “Verify Email Address”

Sophia.my kegunaan pelajar dari STPM hingga UPSR

 • Selesaikan dan simpan maklumat
 • Isi maklumat anda seperti berikut. Kemudian, setelah mengisi maklumat anda, Klik butang “Save”.
 • Selesai!

Kegunaan Untuk Ibu Bapa

Untuk ibu bapa dan anak-anak, gunakan Sophia.my sebagai tempat untuk meneroka semua pengetahuan dan sukatan pelajaran warisan.

Guru juga boleh membantu

Kepada guru-guru, Sophia.my juga ialah pusat sehenti untuk bahan-bahan pengajaran dan pembelajaran (PdP). Saya juga mengalu-alukan guru-guru untuk berkongsi bahan mereka sendiri untuk dimanfaatkan oleh semua pengguna.

Cara menubuhkan kelas di Sophia.my

 1. Buat kelas

Untuk mengatur kursus, klik butang “Hasilkan Kelas”. Isi butiran kursus anda dan klik butang “Submit”

Sophia.my kegunaan pelajar dari STPM hingga UPSR

 1. Menambah pelajar ke kelas

Untuk menambahkan pelajar ke kelas, tambahkan e-mel pelajar dan klik butang “Jemput”.

Sophia.my kegunaan pelajar dari STPM hingga UPSR

Sekiranya pelajar sudah mempunyai akaun, ia akan ditunjukkan dalam ahli.

Klik butang “Mula Berbincang” untuk mula membincangkan topik tersebut.

Sophia.my Kegunaan Pelajar UPSR Hingga STPM 1

 1. Mula membincangkan topik

Untuk mula membincangkan topik, cari rujukan anda.

Sophia.my kegunaan pelajar dari STPM hingga UPSR

 

Video untuk anda lebih memahami Sophia.my. Semoga ianya dapat membantu pelajar yang belajar atas talian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *