SPM 2021: Jadual Lengkap Bertulis dan Lisan

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Jadual waktu rasmi terkini peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia SPM 2021 untuk panduan pelajar dan ibu bapa.

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memaklumkan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Tahun 2021 akan dilaksanakan pada Mac 2022. Ini selaras dengan pelaksanaan Sesi Persekolahan Penggal 3 Penggal 3 2021/2022 pada Januari dan Februari 2022.

Menurut Lembaga Peperiksaan Kementerian Pendidikan Malaysia, ujian bertulis SPM 2021 akan diadakan mulai 2 Mac hingga 20 Mac 2022.

Jadual Waktu Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia SPM 2021

Jadual waktu ujian bertulis SPM ini memaklumkan tarikh ujian, masa ujian, kod, nama kertas ujian dan maklumat ujian.

Sekiranya terdapat sebarang perubahan pada Lembaga Peperiksaan Malaysia, jadual waktu ini akan dikemas kini.

Jadual peperiksaan SPM 2021

Jadual peperiksaan bertulis SPM 2021 akan diadakan dari 2-20 Mac 2022.

Jadual Lengkap Bertulis dan Lisan SPM 2021

Jadual Lengkap Bertulis dan Lisan SPM 2021

Jadual Lengkap Bertulis dan Lisan SPM 2021

Jadual Lengkap Bertulis dan Lisan SPM 2021

SPM 2021: Jadual Lengkap Bertulis dan Lisan 1

Jadual Lengkap Bertulis dan Lisan SPM 2021

Jadual Lengkap Bertulis dan Lisan SPM 2021

Jadual Lengkap Bertulis dan Lisan SPM 2021

Ujian Bahasa SPM 2021

Ujian berbahasa Melayu/Inggeris, ujian mendengar Bahasa Melayu/Inggeris dan ujian amali sains (fizik, kimia, biologi, sains tambahan) Jadual waktu SPM 2021 boleh didapati di http://lp.moe.gov.my/files/ JWP /2021 Muat Turun di sini.

Semoga perkongsian jadual waktu peperiksaan SPM ini bermanfaat kepada pelajar yang bakal mengambil peperiksaan SPM 2021. Gunakan koleksi soalan percubaan SPM SBP dan MRSM serta soalan percubaan SPM Negeri untuk menyemak dan menambah latihan secara berkala.

Apa itu SPM?

Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), atau Sijil Pelajaran Malaysia, ialah peperiksaan kebangsaan yang diambil oleh semua pelajar sekolah menengah tingkatan lima di Malaysia.

Info Tambahan :  Chevening Scholarship 2023 Dibuka Ogos

Ia adalah bersamaan dengan Sijil Am Pendidikan Menengah (GCSE) di England, Wales dan Ireland Utara; Warganegara 4/5 di Scotland dan Peringkat Biasa GCE di Negara Komanwel. Ia adalah peperiksaan tamat gred kesebelas persekolahan.

SPM ialah peperiksaan terakhir yang diduduki oleh pelajar sekolah menengah sebelum melanjutkan pelajaran dalam asasi, STPM, matrikulasi atau diploma.

Peperiksaan ditetapkan dan diperiksa oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia (Lembaga Peperiksaan Malaysia). Bagi mereka yang menghadiri sekolah antarabangsa, peperiksaan setara yang mereka duduki ialah peperiksaan Sijil Am Antarabangsa Pendidikan Menengah.

Sebaliknya, Sijil Peperiksaan Bersepadu adalah setara dengan Advance Level.

SPM Mulai 2021

Mulai tahun 2021, Kementerian Pendidikan Malaysia melaksanakan sukatan pelajaran baharu dikenali sebagai KSSM yang menggantikan sukatan pelajaran lama KBSM.

Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021 akan berlangsung pada Februari tahun depan

Peperiksaan amali lisan dan sains akan bermula pada Februari 2022 dan peperiksaan bertulis pada Mac. Keputusan ini dibuat selepas mengambil kira cabaran yang dihadapi oleh calon peperiksaan akibat pandemik Covid-19.

Keputusan untuk membuka semula sekolah terletak pada Majlis Keselamatan Negara dan Kementerian Pendidikan akan memberikan notis seminggu sebelum sekolah disambung semula untuk kelas bersemuka.

Jadual SPM 2021

Kementerian menerbitkan jadual waktu peperiksaan yang boleh dimuat turun dari laman web rasmi Lembaga Peperiksaan di www.lp.moe.gov.my.

Info Tambahan :  6 Langkah Mudah Semak Lebihan Bayaran PTPTN

Sehubungan itu, semua calon diingatkan supaya merujuk jadual waktu peperiksaan bagi mendapatkan maklumat tarikh, masa, kod dan kertas peperiksaan serta arahan yang perlu ditulis.

KPM juga menasihatkan calon merujuk kepada garis panduan dan prosedur operasi standard (SOP) yang dimuat naik di portal rasminya (https://www.moe.gov.my/) bagi memastikan kelancaran pengurusan peperiksaan dan pencegahan penularan wabak Covid- 19.

Sejarah SPM

SPM adalah setara dengan GCSE British, dan memberi peluang kepada rakyat Malaysia untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat pra-universiti. Sehingga 1978, peperiksaan itu dikendalikan oleh UCLES, yang masih menasihati Sindiket Peperiksaan Malaysia mengenai standard.

Kertas Bahasa Inggeris digred secara berasingan oleh lembaga peperiksaan kebangsaan dan UCLES, dan kedua-dua gred akan dipaparkan pada slip penyata. Pada sijil sebenar, hanya gred lembaga peperiksaan kebangsaan disenaraikan.

Syarat minimum untuk mendapatkan sijil adalah lulus kedua-dua Bahasa Melayu dan Sejarah.

Secara amnya, SPM diambil pada usia 17 tahun, walaupun pelajar yang mengikuti kelas peralihan pra-menengah (biasanya dikenali sebagai “kelas buang”) akan mengambilnya pada usia 18 tahun.

Sebelum ini, pelajar yang berjaya melepasi Penilaian Tahap Satu. (PTS) di Darjah Tiga dan memilih untuk melangkau satu tahun pendidikan sekolah rendah akan mengambil SPM setahun lebih awal, pada usia 16 tahun. Ini telah dihentikan pada tahun 2000.

Pelajar yang bersekolah di rumah biasanya mengambil SPM pada akhir tahun pendidikan menengah mereka juga.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top