SPM 2022 Persediaan Menghadapi Peperiksaan

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Adakah anda sudah bersedia untuk peperiksaan SPM? Peperiksaan ini penting dalam menentukan perjalanan pengajian anda dan pekerjaan pada masa hadapan. Apa yang penting ialah tips yang akan digunakan untuk memudahkan anda untuk mendapat markah dalam peperiksaan nanti.Persediaan Menghadapi Peperiksaan SPM 2022

Latih Tubi SPM

Buat soalan peperiksaan sebenar SPM, soalan ujian semua negeri dan soalan berdasarkan ramalan pakar penggubal soalan. Soalan peperiksaan akan sentiasa diulang untuk tempoh 5 tahun, seperti yang anda sedia maklum.

Tidak perlu cuba meramalkan soalan; sebaliknya, rujuk sahaja soalan peperiksaan sebelumnya. Dinasihatkan supaya menjawab soalan mengikut masa peperiksaan sebenar, ini akan membuatkan anda lebih fokus dan dapat bersedia lebih lagi sebelum menghadapi peperiksaan bertulis di dewan peperiksaan.

Persediaan Menghadapi Peperiksaan SPM 2022

Belajar melalui video

Belajar melalui video akan membantu anda mengingat kembali apa yang berlaku, terutamanya dalam subjek yang terdapat banyak butiran, seperti subjek SPM, sejarah. Ia akan menjadi lebih mudah untuk anda memahami kisah itu jika anda menggunakan visual maklumat daripada hanya membaca dan menghafalnya. Ia seperti menonton drama televisyen. Setiap adegan naratif itu terukir dalam fikiran kita. Menghafal semula dialog di dalam video tersebut akan membantu anda mengingati sedikit sebanyak fakta. Gunakan teknologi untuk membuat pengubahsuaian lebih mudah untuk anda.

Info Tambahan :  6 Langkah Mudah Semak Lebihan Bayaran PTPTN

Bercakap dengan diri sendiri

Ulang kaji dengan bercakap seorang diri; bercakap di hadapan cermin. Kajian menunjukkan bahawa lebih banyak deria yang kita gunakan, lebih banyak aktiviti otak yang kita ada dan lebih mudah untuk kita menyerap apa yang kita pelajari. Jadi jana bunyi untuk memastikan fikiran anda sibuk. Untuk memahami konsep ini, pertimbangkan untuk berdiam diri seketika dan bercakap dari hati anda. Buat naratof dan soal diri anda sendiri- begini, sebab kalau macam ini, jadi macam tu.

Buat nota ringkas

Nota ringkas tidak sama dengan nota panjang. Nota ringkas ini diperlukan untuk memastikan anda tidak melupakan apa-apa yang penting. Fahami bahawa apabila anda banyak menggunakan otak anda, butiran kecil pun mudah dilupakan. Pernahkah anda mengalami pengalaman terlupa apa yang dipanggil ayam dalam bahasa Inggeris? Atau mana-mana perkataan mudah lagi berkuasa yang anda cuba ingat tetapi tidak dapat. Bilakah kali terakhir anda melakukan itu? Begitu juga otak kita, Ia kadangkala gagal berfungsi dengan baik. Lebih mudah, ambil hanya elemen yang paling penting dalam nota anda.

Persediaan Menghadapi Peperiksaan SPM 2022

Menggunakan Aplikasi WhatApps untuk Mengambil Nota Suara

Sukar untuk masuk ke dalam otak jika anda hanya membaca. Akibatnya, anda boleh menggunakan aplikasi WhatApps untuk bertukar-tukar nota audio dengan rakan rapat. Buat sekumpulan orang yang masing-masing akan merangkumi satu bab. Jika anda ingin membetulkan isu sejarah kemudian, dengarkan nota suara sebelum tidur.

Info Tambahan :  YPJ 2023: Permohonan, Syarat dan Panduan Lengkap

Nota Kecil untuk dibawa kemana-mana

Persediaan SPM- jika anda tidak melakukannya dari awal, nota ini sebenarnya tidak relevan. Kaedah paling mudah ialah menggunakan laman web slideshare.com untuk mencari catatan sejarah sedia ada. Oleh kerana Perkongsian Slaid Subjek Sejarah yang anda kongsi tidak boleh diduplikasi, kaedah paling mudah untuk membukanya ialah dengan telefon anda. Kemudian ambil tangkapan skrin setiap slaid. Hebat kan? Anda tidak mahu diajar, oleh itu gunakan teknologi.

Persediaan Menghadapi Peperiksaan SPM 2022

Untuk menumpukan perhatian yang secukupnya kepada diri sendiri

Jangan biarkan perkara itu pada ‘saat akhir’ Jika anda seorang pelajar saat akhir, anda berkemungkinan besar untuk berjaya. Namun, tidak semua murid tidak layak. Cuba buat JADUAL WAKTU. Tulis berapa banyak topik yang akan diliputi dalam ujian dan berapa HARI akan diperuntukkan untuk semakan pelajaran. Tidak akan ada kegawatan jika anda memberi diri anda masa yang cukup.

Orang lain harus diberitahu penyelesaiannya.

Semasa musim ujian, jangan kecewa atau marah dengan adik-beradik atau adik-beradik anda. Cuba pinjam sedikit masa mereka untuk meningkatkan ingatan dan pemahaman anda. Terangkan respons anda kepada mereka. Ini akan membantu dalam pemahaman yang lebih jelas. Secara tidak langsung, murid akan menyedari kelemahan sesuatu mata pelajaran.

Rehat Sekejap

Jangan lupa bahawa pembelajaran dari semasa ke semasa boleh membantu kita menjadi lebih bijak. Tidak! Sebaliknya, luangkan sedikit masa untuk berehat. Berehat pada sebelah petang jika anda lebih berminat untuk belajar pada waktu pagi. Kekuatan setiap orang berbeza. Jika anda lebih produktif pada waktu malam, tidur lebih awal supaya anda bersedia untuk belajar pada waktu malam. Pada sebelah petang, pergi ke luar untuk menyerap cahaya matahari yang kaya dengan vitamin D. Vitamin D penting untuk kesihatan otak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *