Starlink Malaysia: 2 Pelan dan Harga Langganan

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Starlink, perkhidmatan internet satelit oleh SpaceX, kini telah tersedia di Malaysia. Anda boleh melanggan dengan bayaran bulanan RM220 untuk kelajuan sehingga 100Mbps, tetapi perlu membeli peralatan awal dengan harga bermula RM2300.

Syarikat ini telah diberi Lesen Kemudahan Rangkaian dan Pembekal Perkhidmatan selepas pertemuan virtual antara Elon Musk, CEO SpaceX, dan Perdana Menteri Malaysia pada 14 Julai yang lalu.

Starlink Malaysia

Pakej Internet Starlink Malaysia

Seperti yang telah diumumkan sebelum ini, pertemuan antara Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dan Elon Musk pada 14 Julai telah membawa hasil yang menggembirakan.

Melalui perbincangan ini, SpaceX telah berjaya mendapatkan Lesen Kemudahan Rangkaian dan Pembekal Perkhidmatan untuk menyediakan perkhidmatan internet di Malaysia.

Starlink adalah perkhidmatan internet yang akan disediakan oleh SpaceX di Malaysia. Ini merupakan rangkaian satelit terbesar di dunia yang menggunakan orbit Bumi untuk menyediakan akses internet jalur lebar yang dapat menyokong penstriman video, permainan dalam talian, panggilan video, dan banyak lagi.

Perkhidmatan internet Starlink Malaysia sangat sesuai untuk kawasan-kawasan terpencil dan luar bandar di mana akses internet mungkin terhad atau sukar diperoleh.

Starlink Malaysia

Penting untuk diingat bahawa perkhidmatan ini tidak memerlukan kontrak, dan pelanggan perlu memasang peralatan dan kit permulaan sendiri yang akan diberikan semasa pembelian.

Terdapat dua versi yang boleh dipilih oleh pelanggan:

Versi Standard

  • Harga RM2,300.
  • Sesuai untuk pengguna rumah dan aplikasi internet harian.
  • Bayaran bulanan RM220.
Info Tambahan :  Applicant Tracking System: 4 Kelebihan dan Tips Tackle Dalam Resume

Versi Berprestasi Tinggi

  • Harga RM11,613.
  • Sesuai untuk pengguna korporat dan aplikasi berat.
  • Bayaran bulanan RM220.

Starlink Malaysia

PERHATIAN: Kit berprestasi tinggi menawarkan ketahanan terhadap cuaca yang lebih baik, kelajuan tiga kali ganda apabila suhu melebihi 35°C, dan jarak pandang yang lebih baik, terutamanya di kawasan dengan halangan yang sukar dielakkan.

Anda boleh mencuba perkhidmatan internet Starlink selama 30 hari, dan jika anda tidak berpuas hati, anda boleh mengembalikan peralatan untuk mendapatkan bayaran penuh kembali.

Lesen Kemudahan Rangkaian dan Pembekal Perkhidmatan

SpaceX telah menerima Lesen Kemudahan Rangkaian dan Pembekal Perkhidmatan yang membolehkan mereka menyediakan perkhidmatan internet Starlink secara sah di Malaysia. Pengumuman ini berikutan pertemuan antara Elon Musk dan Perdana Menteri Malaysia pada 14 Julai yang lalu.

Satelit Global untuk Akses Internet

Starlink Malaysia adalah sistem satelit yang bertujuan untuk menyediakan liputan internet global. Ia sangat sesuai untuk kawasan luar bandar dan terpencil di mana akses internet boleh menjadi sukar.

Sistem Starlink menggunakan satelit berada dalam orbit Bumi rendah (LEO) untuk menyediakan akses internet berkelajuan tinggi.

Teknologi Internet Satelit

SpaceX, syarikat roket dan kapal angkasa milik Elon Musk, mengoperasikan Starlink menggunakan teknologi perkhidmatan internet satelit yang telah wujud selama beberapa dekad. Ia tidak bergantung kepada gentian optik, tetapi menghantar isyarat radio melalui ruang angkasa.

Stesen bumi menghantar isyarat kepada satelit dalam orbit, yang kemudian menyampaikan data kepada pengguna Starlink di Malaysia.

Info Tambahan :  6 Langkah Mudah Semak Lebihan Bayaran PTPTN

Pakej Langganan Starlink Malaysia

Starlink Malaysia kini menawarkan langganan di seluruh Malaysia, termasuk Semenanjung dan Malaysia Timur. Pelanggan dijangkakan mendapat kelajuan muat turun sekitar 100Mbps.

Perkhidmatan ini tidak memerlukan kontrak tetap, tetapi anda perlu memasang sendiri peralatan dan membeli kit permulaan.

Kit Starlink Malaysia termasuk antena tatasusunan elektronik, penghala WiFi, dan kabel. Versi standard untuk pengguna kediaman berharga RM2,300, manakala versi berprestasi tinggi untuk pengguna kuasa dan perniagaan berharga RM11,613.

Ujian 30 Hari dengan Jaminan Kembali

Starlink Malaysia membolehkan pelanggan mencuba perkhidmatan selama 30 hari. Jika anda tidak berpuas hati, anda boleh mengembalikan peralatan untuk mendapatkan bayaran penuh kembali.

Cara Melanggan

Untuk melanggan, anda perlu membayar tambahan RM100 untuk kos penghantaran dan pengendalian. Masa penghantaran dijangkakan antara satu hingga dua minggu. Anda boleh membuat tempahan di laman web Starlink di https://www.starlink.com/. Masukkan lokasi anda untuk menentukan liputan Starlink di kawasan anda sebelum membuat pembelian.

Maklumat Tambahan

Jika anda ingin mendapatkan maklumat tambahan tentang Starlink, anda boleh mendapatkannya secara terperinci di laman rasmi mereka di pautan berikut: https://www.starlink.com/ 

Laman web ini akan memberikan anda semua butiran mengenai pakej-pakej langganan, peralatan, liputan, dan maklumat lain yang berkaitan dengan perkhidmatan internet satelit Starlink di Malaysia. Jadi, sila kunjungi laman web tersebut untuk maklumat yang lebih terperinci.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top