Tarikh Penting Permohonan Ke IPTA, TEVT dan ILKA 2012/2013 UPU

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Tarikh Penting Permohonan UPU

UPU

Untuk membuat Permohonan ke IPTA, TEVT dan ILKA sebenarnya mempunyai tarikh-tarikh penting dalam membeli no Pin/Unik ID, membuat permohonan serta kategori pemohon. Tarikh-tarikh ini penting untuk mengelakkan pemohon ketinggalan atau terlepas proses membuat permohonan UPU ke IPTA.

Tarikh Penting yang perlu diambil perhatian adalah :

Tarikh Membeli No Unik ID

No Unik ID ini penting kerana untuk memulakan proses permohonan, pemohon perlu memasukkan no ID yang dibeli. No Unik ID ini hanya boleh digunakan oleh seorang sahaja dan No ini boleh dibeli Di Bank SImpanan Nasional dengan harga RM 10.60. Tarikh pembelian No ID pula mengikut secara pukal atau individu, Bagi yang ingin membeli sendiri perlulah mengikut tarikh pembelian secara individu.

Kategori/Program pengajian

Pemohon perlu mengenalpasti dahulu kategori pemohon ketika memohon serta program pengajian yang telah berlalu atau terkini.

Tarikh Iklan

Setiap Permohonan mengikut kategori dan kelayakan mempunyai tarikh iklan dikeluarkan, ini bagi membantu proses pemohon kenalpasti bila pemohonan itu akan dibuka seterusnya memerlukan tindakan pemohon.

Tarikh Permohonan

Tarikh ini adalah tarikh dimana sistem permohonan dibuka, pada ketika ini permohonan boleh dibuat tetapi hendaklah mengikut kategori yang dinyatakan. Permohonan pula mempunyai 2 fasa, Kedua-dua fasa boleh dibuka untuk memohon dan kemaskini maklumat.

Tarikh Tutup Permohonan

Tarikh ini adalah amat penting kerana selepas tarikh tutup berakhir, kemungkinan tiada lagi lanjutan dan permohonan tidak dapat dibuat lagi.

Tarikh Mendaftar

Tarikh ini adalah sebagai makluman bila pendaftaran ke institusi bekenaan akan berlaku.

Untuk mendapatkan jadual penuh tarikh permohonan boleh didapatkan dengan muat turun dibawah:

Semoga Permohonan ke IPTA, TEVT dan ILKA 2011/2012 berjalan lancar.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
68 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
emy othman
Guest
6 years ago

Assalamualaikum admin, maaf menganggu..
Tuan, bagaimana untuk saya hubungi Tuan..? Saya berminat untuk berbincang dengan Tuan untuk bantu mempromosikan produk saya ebook kepada ibu bapa / pelajar lepasan SPM, iaitu “PANDUAN KENALI 21 KERJAYA, KEUSAHAWANAN DAN KAITAN TARIKH LAHIR DENGAN MINAT & KEPAKARAN” sebagai panduan mereka untuk memilih jurusan di IPTA/S.

Terima kasih

QStaff2
Editor
Reply to  emy othman
6 years ago

Boleh hubungi Super Adminj kami di https://www.xpresi.org/hubungi-saya-2/

Caroline Henry
Guest
6 years ago

Selamat sejahtera cikgu.. saya baru shja membuat permohonan upu dgn mnggunakan no.unik id yg sya beli kat bsn.. sy membuat permohanan upu lepasan stpm.. namum bgtu, sya telah mensahkan sebanyak 3 x.. walhal, saya belum memasukkan keputusan stpm sya kerana keputusan penuh belum lgi keluar..hanya keputusan spm saya sahja yg sya isi.. masih dpt kemaskini ka cikgu?

ahmat faiz
ahmat faiz
Guest
7 years ago

bila ye tarikh penutupan nak beli pin upu??

Finaz
Finaz
Guest
7 years ago

Salam.. Nak tanya. Saya lepasan spm 2012 so apa patut saya buat skg?? Nak isi upu ni sblm dapat result spm atau selepas. Saya agak confuse sbb ramai rkan2 saya yg dah isi upu ni. Nak tanya juga apa beza fasa 1 dan fasa 2?? Harap ada yg dpt menjawab. Terima kasih 🙂

QStaff1
Editor
Reply to  Finaz
7 years ago

Salam..utk skrg boleh buka untuk masukkan data penting..nanti bila dah keluar keputusan edit balik kali kedua..tak apa sebab boleh buka 3 kali..

fazliyana
fazliyana
Guest
7 years ago

as salam…sye mngmbil spm pda thun 2012..sye ingn bertnya tntg tarikh keluar untk pembelian pin upu ?bile ye?sye hrp pertnyaan sye ini dpt dijwb scpt yg mungkin ..sye ingn smbg bljr…sejurus sye mngthui tarikhnye akn sye sebarkn kpda rkn2 yg lain …trma ksh ..segla kerjasama diucpkn ribuan trma ksh …as salam

QStaff1
Editor
Reply to  fazliyana
7 years ago

As salam..sekarang telah dibuka..

syahida
syahida
Guest
7 years ago

nak tnye saya spm 2011 boleh mohon ke untuk 2013?

haida
haida
Guest
7 years ago

salam.saya nk tanya bila saya boleh beli no pin upu lepasan diploma 2012.

nora
nora
Guest
7 years ago

nk tanye untuk permohonan 2013 kemasukan maktab bila yer?

Amirul
Amirul
Guest
7 years ago

salam,nk tna skit bila bka permohon utk upu lepasan SPM 2012

Jessica
Jessica
Guest
8 years ago

salam. bole tnya ek, bila tarikh pembelian no pin upu bagi lepasan matrikulasi? utk thn 2013/2014 🙂

kok gene
kok gene
Guest
8 years ago

cikgu…boleh saya tahu if i can change my tempat ambil ujian MEdSI and tempat temu duga??because..last time when i apply i put the address at my homwtown..now i working at KL…i go to UPU website but i cant found any info about it~can you please reply me as soon as possible?thank you!!

QStaff1
Editor
Reply to  kok gene
8 years ago

Tak dapat ubah la..:)

putri ezzati_94
putri ezzati_94
Guest
Reply to  kok gene
8 years ago

Boleh kah sy membuat permohonan, dgn result sy yg tak seberapa? Krn sy betul2 nak sambung belajar, ingin mengubah hidup sy. Terima kasih.

Nasuha
Guest
8 years ago

salam,sy lepasn spm 2011 ingin mengetahui bhwa bolehkah sy menukr markh gcpa sy?sy sudah mmohon smbung blaja di upu tp jikalau sy dpt twaran blja,mcmmane sy boleh tahu bahawa sy layak?terima kasih..

yuni
yuni
Guest
8 years ago

kalo no.unik id xdtrime..beli no.yg baru..

solehudin_94
solehudin_94
Guest
8 years ago

salam,masih sempat kah saya membeli unik ID pin IPTA untuk mengisi online upu..??? dan boleh kah saya mngisi upu untuk fasa ke 2 sedang kan pada fasa pertama saya tidak sempat isi..??? tima kasih abg..

Lin
Lin
Guest
8 years ago

sy nak tanye jika sy lepasan stpm 2011 tetapi ingin mendaftar maktab menggunakan result spm boleh x?

mimie94
mimie94
Guest
8 years ago

salam tuan. saya nak bertanya. sy dah isi untuk upu untuk fasa 1.masalahnya skrg nie markah CGPA sy, sy perlu buat kemaskini sbb ada sedikit kesilapan. so sekarang sy boleh kemaskini tak lagi markah CGPA saya? sbb tu under fasa 1. sekarang dah fasa 2. harap tuan dapat membantu. terima kasih.

QStaff1
Editor
Reply to  mimie94
8 years ago

Salam..boleh mimie..

hui
hui
Guest
8 years ago

Salam, nak tanya masih boleh beli itu no unik id untuk memasuki ipta.. saya lepasan spm 2011.

meihui
meihui
Guest
8 years ago

salam, mau tanya bhw masih sempat tak saya beli no unik id untuk memasuki IPTA sekarang? saya lepasan spm 2011.

huda
huda
Guest
8 years ago

assalam Encik…saya kakak kpd adik pemohon,saya kurang paham cra online nie..sbb dulu saya apply secara manual..adakah dalam 1 no pin boleh apply UPU, POLITEKNIK atau institusi kemahiran sekali gus…dan bila boleh untuk membuat pilihan bidang yang kita ingin mohon..sekian tima kasih…

QStaff1
Editor
Reply to  huda
8 years ago

Waalaikumussalm..susah nak terangkan disini..utk pilihan kursus tu nanti fasa 2 ada diminta

Natasha Aqira
Natasha Aqira
Guest
8 years ago

bila dia akan bukakan cost yg kita minat? untuk dibuat pilihan? saya takot sgt kalau ketinggalan :/ bantu sy

nurul
nurul
Guest
8 years ago

salam..cikgu sy nk tnya…last tarikh tutup permohonan fasa 2 bila? tq

QStaff1
Editor
Reply to  nurul
8 years ago
trah azhari
Guest
8 years ago

salam…sy langsung xsentuh fasa 1,..no pin pun xbeli lg,..kejap lg bru nk beli…apabila sy beli kejap lg,.adakah sy perlu isi fasa kedua shaja??tq..

trah azhari
Guest
Reply to  trah azhari
8 years ago

knp diam ni…hehe

norhanani
norhanani
Guest
Reply to  fiziesss
8 years ago

salam bagaimana ya tuan untuk memohon upu bagi fasa 2 selepas tertinggal memohon upu pada fasa 1?saya harap tuan dapat bantu saya.terima kaseh.

Zahra
Zahra
Guest
8 years ago

Salam..sy tlah mgemaskini p’mohonan sy s’byk 3kli..tambahan lgi stelah sy mnekan butang ‘sah&hantar’ tdk dpat d’hntar…tlong la sy..mcm mn nk slesaikan mslh ni….:-(……Trima Kasih…

fakhrul faris
fakhrul faris
Guest
Reply to  Zahra
8 years ago

memang tak dapat dihantar sebab result belum keluar lg…. sepatutnya kena hati2 bila membuat permohonan baca dulu syarat2nya… sekali permohonan boleh membuat semakan sebanyak 3 kali ‘sahaja’… seelok-eloknya slagi tak keluar result jgn isi dulu takut dah lebih 3 kali buat semakan…. klau ikutkan mmg da tak boleh nak mohon lg… limit 3 kali semakan…. apapun call pihak kpt mana tahu boleh selesaikan masalah…

QStaff1
Editor
Reply to  fakhrul faris
8 years ago

Terima kasih fakhrul kerana membantu..

fara
Guest
8 years ago

kalau ada berlaku kesilapan dekat borang fasa 1 mcm mana nak kemaskini ye ?

farahiah fadzil
farahiah fadzil
Guest
8 years ago

cikgu, kenapa bila saya masukkan ID number yang betul, dia cakap number ID saya salah bingung ni~

Puteri Auji
Puteri Auji
Guest
Reply to  fiziesss
8 years ago

Salam…saya nk tanya..saya dh cuba byk kali utk masukkn no id…tp ttp x boleh…jadi,bolehkh sya beli no id yg baru???

rabbit
rabbit
Guest
8 years ago

Salam En…saya kakak kpd adik pemohon,dulu saya apply secara manual..sudah lupa pun..tapi skang on9nye,adakah memohon UPU dan POLITEKNIK 2 sekali gus atau perlu beli asing2 no pin untuk apply 2 ipta???? tima kasih…

NUR FAzIRAH
NUR FAzIRAH
Guest
8 years ago

saYA da beLi no.unIk dan d gunakaN pDa pemohoNAn faSA 1..apBila sYA mgguNAkan untuK memoHon fasa 2 no.unik terSbuT d kaTAkn saLAh??
maLAh kwAn sAya jgA berLaku bgTu…knP bLeh jDy bgTu??

Natasha
Natasha
Guest
Reply to  fiziesss
8 years ago

Saya pun begitu. Masa fasa 1 no unik id tu boleh digunakan tetapi masa fasa 2, salah pula. Sudah beberapa kali saya mencuba siang dan malam dalam 3 hari ni, tetapi salah juga. tolong advise nak buat apa sekarang

suraya
suraya
Guest
8 years ago

salam, saya lepasan diploma politeknik… jika saya hendak memohon ijazah pendidikan di UPSI, apakah yang perlu saya lakukan? bilakah UPSI akan membuat pengambilan pelajar?

Stanley
Stanley
Guest
8 years ago

Sy x smpat nk mohon fasa 1….msh boleh mohon ke?

kama nadzrin
kama nadzrin
Guest
8 years ago

salam..cikgu..bila tarikh tutup beli kod pin?.. saya sudah beli dulu, tp slip itu sudah hilang…aduhai

68
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x