Tarikh Penting Permohonan UPU Lepasan SPM/ STPM Setaraf 2013

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Info ini penting bagi ingin membuat permohonan ke IPTA dan Institusi lain  melalui UPU. Permohonan UPU lepasan SPM dan STPM setaraf akan mula dibuka pada 7 Januari 2013. Pembelian nombor Pin atau Unik ID di Bank SImpanan Nasional BSN berhampiran juga akan mula dijual pada 7 Januari 2013. Pemohonan UPU ini akan dibuka kepada lepasan SPM, STPM, Matrikulasi, Asasi, STAM, SKM & Diploma/ Setaraf.

Permohonan UPU adalah untuk permohonan ke Institut Pengajian Tinggi Awam, Politeknik dan juga ILKA Institut Kemahiran seluruh Negara. Untuk memudahkan proses permohonan serta pertanyaan bekenaan permohonan UPU nanti, Pihak UPU juga mengadakan jelajah Karnival Pengajian Tinggi diseluruh Negara supaya pemohon terus dapat bertanya dan mendapatkan nasihat memilih universiti dan kursus secara terus dengan pergi bertemu kakitangan UPU sendiri di Karnival yang dianjurkannya. Tarikh karnival ada disertakan dalam maklumat dibawah.

Info Tambahan :  Permohonan Guru Sekolah Rendah PDPP 2024/2025

Jadual Tarikh Penting Permohonan UPU ( Mengikut bulan )

Maklumat jadual dibawah ini adalah tentang tarikh-tarikh penting dalam permohonan UPU untuk kemasukan ke Institut Pengajian Tinggi Awam, Politeknik dan juga ILKA Institut Kemahiran seluruh Negara. Untuk memudahkan pemahaman pemohon, maklumat disediakan oleh UPU dalam susunan bulan sepanjang tahun hadapan iaitu tahun 2013.

Tarikh Permohonan dibuka dan Tarikh Karnival adalah seperti dibawah :

Tarikh Penting Permohonan UPU Lepasan SPM/ STPM Setaraf 2013 1
jadual 1
Tarikh Penting Permohonan UPU Lepasan SPM/ STPM Setaraf 2013 2
Jadual 2
Tarikh Penting Permohonan UPU Lepasan SPM/ STPM Setaraf 2013 3
Jadual 3
Tarikh Penting Permohonan UPU Lepasan SPM/ STPM Setaraf 2013 4
Jadual 4

 

Diharapkan pemohon bersedia untuk membeli no unik ID permohonan dan membuat permohonan pada tarikh yang dinyatakan diatas.

Tarikh Karnival Pengajian Tinggi juga dinyatakan untuk memudahkan urusan pertanyaan dan pemilihan kursus dalam mengisi borang pemohonan nanti.

2 thoughts on “Tarikh Penting Permohonan UPU Lepasan SPM/ STPM Setaraf 2013

  1. salam.bile upu pendidikan vokisional (UTHM) setaraf stpm/ diploma akan buka balik permohonan?? coz utk permohonan pertama adik saya lupa menghantar dokumen penting ke U.kesilapan dia. dan disebabkantu nam nye xada dlm sistem..so, sekarang sy nk tahu bila buka untuk pengambilan lepas ni?

  2. harap ada yang sudi tolong bg info..saya pelajar lepasan stam masih keliru sama ada perlu atau tdak utk mengisi borang upu fasa1..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *