Temuduga Khas Calon Guru Bagi KPLSPM Zon Pedalaman Sabah – Jun 2011

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Melalui satu surat siaran yang diterima dari Pejabat Pendidikan Daerah Kudat, Satu tawaran dibuka untuk Temuduga kepada lepasan SPM untuk mengikuti KPLSPM khas zon pedalaman Sabah bagi ambilan Jun 2011.

Berikut adalah kriteria dan syarat kelayakan mendaftar untuk temuduga khas ini yang diperakukan oleh Bahagian Pendidikan Guru Kementerian Pelajaran Malaysia:

 1. Warganegara Malaysia
 2. Berumur tidak melebihi 20 tahun pada 21 Jun 2011
 3. Memiliki 6 kepujian termasuk Bahasa Melayu, Sejarah, dan lulus Bahasa Inggeris dalam SPM sebagai syarat terima temuduga.
 4. Calon adalah penduduk tetap daerah yang terlibat dan dibuktikan melalui sijil lahir dan kad pengenalan.
 5. Ibu bapa atau penjaga calon bekerja di daerah yang terlibat serta disahkan oleh PPD.
 6. Calon yang sedang mengikuti pengajian di tingkatan enam, pusat matrikulasi, atau IPT juga boleh mendaftar dan menghadiri temuduga jika masih dalam lingkungan umur tidak melebihi 20 tahun pada 21 JUN 2011

Untuk Memohon sila daftarkan nama di PPD sebelum 30 April 2011

Temuduga akan diadakan pada 7 Mei 2011 ( sabtu ) di pusat yang telah ditetapkan bermula jam 8.00 pagi sehingga selesai.

Untuk maklumat lanjut dan lebih tepat sila rujuk di Pejabat Pelajaran Daerah.

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

35 COMMENTS

 1. Assalamualaikum.. Tolong kongsi sekiranya keputusan kemasukan maktab ambilan khas telah dikeluarkan dan bagitahu bagaimana caranya utk myemak keputusan tersebut,ya.. tQ.. 🙂

  • Susah nak jawab soalan tu..sbb dia lebih pada pengambilan khas.cuba hubungi BPG kota kinabalu atau IPG berkaitan..harap membantu..kalau ada maklumat kongsi yer…

 2. salam. .
  sya masih x pasti samada 21 mei di keluarkan keputusan ataupun keputusan yg ada sekarang?macam mana nak buat rayuan untuk temuduga ni?lagipun saya pergi untuk temuduga kawasan pedalaman.

  • Salam..sy tak pasti tentang tu..kita tunggulah yer..tapi pengambilan ni juga bawah bahagian pengambilan guru..jadi kemungkinan ia akan sekali keluar keputusannya dengan KPLSPM sedia ada.

    • fieyza..setakat ni belum dimaklumkan..kalau ada maklumat kongsi yer..pastu cuba fieyza semak melalui yg cara biasa..kalau dia kata makluman tiada dalam data tu..fieyza kne tunggu la yer..mungkin ada semakan khas utk tu..lagipun ambilan khas tu ia pengurusan offline kalau tak silap..tunggu jer yer.. : )

 3. aslmkum,sya skrg tgh mymbg pngjian d sebuah ipta, adakah dengn alsn nie prmohnan sya brkmgkinan akn di tolAk??

 4. as salam… sya mo tnya menganai perguruan lepasa diploma…bla pengambilannya? sya bru lepasan diploma pgajian islam n dakwah..tp sya brmnt dgn perguruan ni..

  • waalaikumussalam..ida, setahu saya tiada pengambilan untuk lepasan diploma..ida perlu ambil ijazah dahulu..lepastu barulah memohon kPLi atau DPLI..tarikhnya masih belum diumumkan..sy masih menunggu..kalau ada berita harap kongsi..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here