TikTok Affiliate: Cara Daftar Dengan 0 Followers

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

TikTok Affiliate merupakan salah satu cara untuk menjana pendapatan tambahan dari rumah. TikTok adalah platform media sosial yang telah memperkenalkan ciri baru bernama TikTok Shop pada bulan Februari 2022 untuk Malaysia. Ini membolehkan anda membuka kedai TikTok dan menjual produk kepada pengguna TikTok.

TikTok Affiliate

Apa itu Program TikTok Affiliate Shop?

Dengan program Tiktok Affliate, penjual boleh menyenaraikan produk di kedai TikTok dan mencipta pelan affiliate, dan kemudian pencipta TikTok boleh mempromosikan produk anda.

Bagi penjual TikTok, anda boleh menghubungkan pencipta TikTok dan mereka akan mempromosikan produk anda, kemudian anda membayar komisen atas penjualan yang berjaya.

Bagi pencipta TikTok, mereka akan memilih produk yang menyertai program TikTok Affiliate. Mereka boleh mempromosikan produk ini dengan memuat naik video pendek atau siaran langsung.

Bagaimana Penjual TikTok Shop Boleh Menyertai Program TikTok Affiliate?

Terdapat 3 jenis Tiktok Affliate: Pelan Kedai, Pelan Terbuka, dan Pelan Target.

1. Mencipta Pelan Kedai

Pelan Kedai membolehkan pencipta TikTok mempromosikan semua produk dalam kedai TikTok anda. Anda boleh pergi ke TikTok Shop Affiliate > Pelan > Pelan Kedai, dan mencipta pelan kedai. Yang perlu anda lakukan adalah menetapkan kadar komisen, dan ia adalah untuk semua produk dalam kedai anda.

Setelah anda menetapkan kadar komisen, semua produk kedai anda akan tersedia untuk pencipta TikTok mempromosikan dan menjual, kemudian pencipta akan mendapat kadar komisen untuk penjualan yang berjaya. Ini dapat membantu anda meningkatkan trafik ke produk anda dan mendapatkan lebih banyak jualan.

 1. Mencipta Pelan Terbuka

Dengan pelan terbuka, anda boleh memilih produk yang ingin menyertai program TikTok Affiliate, dan pencipta boleh memohon untuk menjual produk anda jika mereka berminat dengan produk anda.

Info Tambahan :  11 Panduan Terbaik Untuk Skor dalam Biasiswa

Anda boleh pergi mencipta pelan terbuka, memilih satu atau lebih produk, dan menetapkan kadar komisen untuk produk anda. Selain itu, anda boleh menambah butiran untuk menerangkan ciri-ciri utama dan kelebihan produk anda, dan pencipta TikTok dapat mengetahui cara mempromosikan produk anda.

 1. Mencipta Pelan Bersepadu

Dengan pelan bersepadu, anda boleh menjemput pencipta yang berkenaan untuk mempromosikan produk anda, dan pencipta boleh memulakan promosi selepas mereka menerima jemputan anda. Anda boleh mencipta pelan bersepadu, memilih satu atau lebih produk, dan menetapkan kadar komisen, kemudian anda boleh memilih sehingga 30 pencipta TikTok. Adalah lebih baik untuk menghubungi pencipta yang anda minati terlebih dahulu.

Di bawah Pengurusan Pencipta, anda boleh menguruskan pencipta dan memeriksa status penambahan produk mereka. Anda juga boleh mengeluarkan pencipta dari pelan anda.

TikTok Affiliate

Cara Buka Akaun TikTok Affiliate

TikTok Affiliate boleh didaftarkan dengan beberapa cara yang sangat mudah seperti berikut:

 1. Pengguna perlu memuat turun aplikasi “TikTok Seller App”.
 2. Pengguna mestilah mempunyai aplikasi tersebut untuk mendaftar akaun TikTok Affiliate.
 3. Kemudian, daftar masuk menggunakan akaun TikTok anda.
 4. Seterusnya, tekan pada bahagian “Tetapan” dan “Akaun TikTok Berkaitan” untuk menghubungkan akaun TikTok anda.
 5. Selepas itu, tekan pada nama akaun anda dan klik pada butang “Hubungkan Akaun Baharu”.
 6. Akhir sekali, masukkan nama penuh seperti yang terdapat pada kad pengenalan serta nombor kad pengenalan untuk pengesahan bagi memudahkan pengeluaran komisen yang bakal diterima.

TikTok Affiliate

Berapa Kiraan Komisen TikTok Affiliate Marketing

Pemasaran produk melalui TikTok Affiliate melibatkan tiga (3) pihak iaitu pengeluar produk yang dikenali sebagai “seller”, ejen affiliate dan pembeli.aff

Hasil daripada jualan sesuatu produk, dua (2) pihak akan mendapat manfaat daripadanya.

 • Bagi ejen affiliate, mereka akan mendapat komisen hasil daripada mempromosikan barangan penjual atau “seller”.
 • Komisen bagi sesuatu barang ditentukan oleh penjual produk tersebut.
 • Komisen boleh jadi 10 peratus, 20 peratus, 50 peratus atau 80 peratus daripada hasil jualan sesuatu produk.
 • Sebagai contoh, penjual Kedai A menjual produk mereka dengan harga RM20 bagi 10 unit, jika ejen affiliate berjaya menjual 10 unit produk Kedai A, penjual akan memberi komisen sebanyak 50 peratus daripada hasil jualan tersebut.
Info Tambahan :  3 Bidang Industri Kreatif: Seni, Rekaan, dan Hiburan

Maka, ejen affiliate akan mendapat RM10 komisen jika berjaya menjual 10 unit produk Kedai A.

Begitulah kaedah penjualan di platform TikTok Affiliate, di mana ejen hanya perlu mempromosikan barangan tanpa mengeluarkan modal tetapi mampu menjana pendapatan yang sangat lumayan.

Cara Daftar TikTok Affiliate  Tanpa Followers

Syarat bagi mempunyai akaun TikTok Affiliate ialah pengguna akaun TikTok mestilah mempunyai sekurang-kurangnya 1,000 pengikut.

Walaubagaimanapun, akaun TikTok Affiliate ini juga boleh didaftarkan tanpa memerlukan pengikut.

Antara cara-cara untuk mendaftar akaun TikTok Affiliate tanpa pengikut atau follower adalah seperti berikut:

 1. Pengguna hendaklah melayari laman sesawang https://shop.tiktok.com/business/en/affiliate.
 2. Kemudian, daftar masuk ke akaun TikTok anda dengan menekan butang “Log Masuk” dan pilih “Penjual”.
 3. Seterusnya, anda akan disalurkan ke TikTok Shop dan anda perlu memilih antara “Penjual Asia” jika anda tinggal di negara-negara Asia seperti Malaysia, Indonesia, Thailand dan banyak lagi, manakala “Penjual Eropah” jika anda tinggal di negara-negara Eropah seperti United Kingdom.
 4. Selepas itu, anda perlu mengesahkan identiti anda dengan memasukkan maklumat-maklumat yang diperlukan seperti maklumat penjual, nama kedai, nama individu, nombor kad pengenalan dan banyak lagi.
 5. Setelah selesai mengisi maklumat yang diperlukan, tekan pada butang “Hantar”.
 6. Anda perlu menunggu emel sebagai tanda verifikasi atau pengesahan dalam masa 24 jam.
 7. Jika akaun anda berjaya disahkan, daftar masuk ke akaun TikTok dan pilih “Profil” serta sambungkan akaun TikTok anda. Tekan “Hubungkan Akaun” setelah memasukkan nama akaun TikTok anda.
 8. Akhir sekali, klik pada gambar beg pada profil akaun TikTok anda untuk mula mempromosikan produk pilihan anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *