Tips Berhenti Merokok

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Tips Berhenti Merokok 1

Merokok adalah haram! Itu merupakan fatwa yang dikeluarkan baru-baru ini. Namun, seperti semua maklum, merokok adalah suatu ketagihan, ianya suatu yang mudah untuk dimulakan tetapi sukar sekali untuk dihentikan.

Disini ingin saya kongsikan beberapa tips yang saya tahu daripada persekitaran tentang cara untuk berhenti merokok. Walaupun saya tidak merokok, namun tips ini adalah daripada pengalaman di sekeliling saya.

Tips berhenti merokok:

1)      Mental

–          Kuatkan semangat dan keazaman sehingga 100% yang anda benar-benar ingin berhenti merokok. Jangan putus asa.

–          Akal dan fikiran kita hakikatnya lebih kuat daripada fizikal kita.

–          Sekiranya kita yakin kita mampu berhenti merokok, itulah kesan yang kita bakal peroleh.

–          Kajian menunjukkan ramai orang yang mampu melakukan sesuatu di luar jangkaan dengan hanya mempunyai pemikiran yang positif.

–          Maka, fikirkan anda boleh berhenti merokok!

 

2)      Fizikal

–          Kecergasan fizikal amat penting bagi setiap makhluk.

–          Sihatkan tubuh badan dengan diet dan senaman yang betul.

–          Apabila tubuh badan sudah sihat dan cergas, anda pasti tidak mahu merosakkannya dengan merokok. Tanpa rokok badan anda kan lebih sihat lagi.

 

3)      Gantikan rokok dengan suatu yang lain

–          Makan buah sekiranya anda berkeinginan untuk merokok. Ataupun kunyah gula-gula getah apabila benar-benar ingin merokok.

Info Tambahan :  Cara Memilih dan Kursus Popular Di Universiti

–          Seperti dikatakan tadi keazaman penting jadi `anda perlu sentiasa melawan nafsu merokok tersebut.

–          Sekiranya ada sesuatu didalam mulut menggantikan rokok pasti anda tidak mahu merokok lagi.

 

4)      Jauhi perokok

–          Jangan selalu melepak bersama kawan-kawan anda yang merokok.

–          Keinginan anda untuk merokok berganda apabila anda bersama-sama perokok.

–          Cuba elakkan terlalu rapat dengan mereka. Apabila berkumpul bersama lebih elok sekiranya anda bermain bola atau melakukan aktiviti riadah.

 

5)      Tambahkan aktiviti

–          Lakukan lebih banyak aktiviti sama ada menibukkan diri di pejabat mahupun dirumah.

–          Pasti anda akan lupa kehendak untuk merokok kerana rokok selalunya hanya dihisap apabila anda sudah tidak punya kerja untuk dilakukan.

–          Aktiviti bersama keluarga adalah paling berkesan kerana anda pasti tidak mahu asap rokok yang anda hisap disedut oleh anak-anak anda, ataupun ahli keluarga yang lain. Ingatlah asap rokok yang perokok hembus adalah lebih bahaya berbanding yang perokok sedut, maka mangsanya adalah mereka yang disekeliling yang tidak pun merokok.

 

6)      Rebut peluang di bulan Ramadhan ini

–          Semua pun tahu, apabila puasa ramai yang berazam untuk berhenti merokok. Rebutlah peluang ini.

–          Sekiranya anda mampu bertahan sepanjang siang untuk tidak merokok, cubalah lanjutkan sehingga ke malam. Jangan pula orang lain berbuka dengan nasi, anda berbuka dengan rokok.

Info Tambahan :  Link Permohonan UPU dan Permohonan Pengajian Tinggi

 

7)      Ingatlah keluarga tersayang

–          Ini kisah benar, saya ada terjumpa seorang hamba Allah yang merupakan seorang perokok tegar, tapi akhirnya dia berhenti merokok hanya kerana dia sudah punya anak. Dia terus berhenti merokok setelah mendapat seorang anak perempuan. Katanya, apabila teringatkan anaknya, dia terus berazam untuk berhenti demi masa depan anaknya.

–          Lihatlah kekuatan kasih sayang tersebut, perlu diingat masih ada yang sayangkan anda dan masih ramai yang memerlukan anda.

 

Juga kepada remaja-remaja yang merokok (10-18 tahun) harus anda ingat, anda tidak layak merokok berdasarkan undang-undang Negara dan tidak boleh merokok berdasarkan undang-undang Islam. Kajian juga menunjukkan bahawa kebanyakan mereka yang merokok  akan lebih terarah untuk mengambil arak atau dadah kerana ketagihan rokok akan sampai pada satu tahap yang tidak memuaskan maka remaja terutamanya akan mula beralih kepada sesuatu yang lebih kuat.

Ingatlah rokok membunuh! Saya telah jumpa ramai yang sakit, nazak, mati kerana rokok. Tidak kira tua atau muda. Apa yang mereka katakan kepada saya hanyalah satu “alangkah bagusnya kalau saya tak hisap rokok dulu”. Jadi, kepada semua orang yang merokok, berhentilah! Anda takkan mahu menyesal di kemudian hari.

 

Wallahualam.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *