Tips Indeed dan Cari Kerja Kosong Anda

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Cari Kerja Kosong

Dalam usaha anda cari kerja kosong pastinya inginkan maklumat yang lebih dan mudah. Indeed.com membolehkan anda mencari berjuta-juta senarai pekerjaan dari ribuan laman web, papan pekerjaan, surat khabar, blog, halaman kerjaya syarikat, dan persatuan untuk mencari senarai pekerjaan yang sesuai atau mempunyai istilah serupa yang berkaitan dengan pertanyaan carian anda.

Bagaimana Cari Kerja Kosong

Buat atau muat naik resume Sesungguhnya anda setelah anda mendaftar untuk akaun percuma

Sebaik sahaja anda mendaftar untuk akaun percuma anda, anda mempunyai pilihan untuk memuat naik resume yang sudah ada yang anda buat atau anda boleh menggunakan alat dalam talian Sesungguhnya untuk membina resume anda. Sekiranya anda memutuskan untuk meneruskan resume anda, anda akan mengisi setiap bahagian resume bermula dari nama anda, diikuti dengan pendidikan dan pengalaman anda.

Setelah selesai, hanya memerlukan dua klik untuk menyelesaikan permohonan pekerjaan yang anda minati. Walau bagaimanapun, beberapa pekerjaan yang diposkan di laman Indeed masih boleh meminta anda untuk melamar di laman web mereka, jadi ingatlah jika anda dapat segera memohon kedudukan terbuka. Dianjurkan agar anda melihat templat resume dari Indeed Resume untuk membantu anda mencari gaya yang sesuai yang mewakili anda dan dalam format yang betul.

Daftar untuk makluman pekerjaan percuma

Sesungguhnya dapat menolong anda memohon makluman pekerjaan percuma dengan menaip alamat e-mel anda. Pilihan untuk mendapatkan makluman pekerjaan boleh didapati di bawah ikon amaran kerja di sebelah kanan skrin anda di sebelah pekerjaan yang anda cari. Anda akan diberitahu secara konsisten mengenai makluman pekerjaan berdasarkan carian anda.

Sebagai contoh, jika anda memohon peranan penyelaras pemasaran di Johor Bahru, anda boleh mendapatkan e-mel mengenai pekerjaan baru yang muncul. Ini berguna untuk anda kerana dapat menyederhanakan pencarian anda dan memberi anda akses langsung ke pekerjaan yang dapat anda lamar dengan serta-merta. Pastikan untuk memeriksa e-mel anda setiap hari untuk memanfaatkan amaran ini.

Info Tambahan :  Laman Web Mencari Peluang Pekerjaan Untuk Lepasan Sekolah

Tambahkan jenis pekerjaan dan lokasi tempat anda ingin bekerja

Bar carian sememangnya membolehkan anda memulakan pencarian pekerjaan anda dengan menambahkan syarikat dan tajuk pekerjaan yang ingin anda lamar. Pastikan anda mengetik lokasi pekerjaan di kotak tempat sambil meletakkan kedudukan apa yang ingin dipohon. Anda boleh mencari lokasi mengikut bandar, negeri atau poskod anda untuk meninjau pasaran pekerjaan di kawasan tersebut.

Gunakan tanda petik untuk mencari istilah tertentu untuk carian pekerjaan anda

Penggunaan tanda petik menunjukkan bahawa anda ingin mencari istilah tertentu. Sekiranya anda ingin membuat perubahan kerjaya, anda boleh menambahkan “peringkat pertengahan” di bawah kotak apa untuk mencari semua pekerjaan untuk istilah carian ini. Anda juga dapat melakukan langkah ini dengan jenis pekerjaan seperti pengurus atau pengarah, atau anda dapat melakukannya untuk set keterampilan seperti media sosial atau pembuatan konten untuk melihat apakah posisi muncul.

Gabungkan dan asingkan carian untuk majikan, tajuk pekerjaan dan set kemahiran

Anda perlu memastikan bahawa anda menentukan istilah carian untuk majikan, tajuk pekerjaan dan set kemahiran yang anda gunakan semasa memohon di Indeed. Sebagai contoh, jika anda melamar pekerjaan perakaunan, terdapat perbezaan besar antara kedudukan pengurusan dan perakaunan kewangan. Yang pertama berfungsi untuk mengumpulkan dan menganalisis maklumat kewangan yang bermanfaat untuk mencapai tujuan, sedangkan yang kedua menghasilkan laporan kewangan yang tersedia untuk orang ramai untuk mengkaji dan menganalisis prestasi organisasi anda.

Prinsip yang sama berlaku ketika anda ingin menggabungkan tajuk pekerjaan dengan industri yang anda minati bekerja. Sekiranya anda ingin menjadi penyelaras pemasaran dalam industri sukan, pastikan anda meletakkan “penyelaras pemasaran” dan “sukan” di bawah tanda petikan yang berasingan untuk mensasarkan carian pekerjaan anda ke arah pekerjaan yang berkaitan dengan hasil carian ini.

Info Tambahan :  Applicant Tracking System: 4 Kelebihan dan Tips Tackle Dalam Resume

Cari syarikat dengan jawatan terbuka

Lawati bahagian syarikat di laman web Indeed sekiranya anda ingin melihat secara lengkap syarikat yang anda lamar. Anda akan mempunyai pilihan untuk mencari mengikut syarikat dan tajuk pekerjaan serta bandar, negeri dan poskod kerana mereka mempunyai kotak untuk menaip istilah carian ini.

Anda juga akan melihat senarai syarikat popular yang dapat memberikan inspirasi tambahan untuk pencarian pekerjaan anda, bersama dengan tempat kerja dengan kedudukan teratas pada tahun 2019 jika anda mencari budaya syarikat yang lebih baik.

Cari pekerjaan dan syarikat antarabangsa

Sekiranya anda ingin mendapatkan pekerjaan di luar Malaysia, lihat senarai pekerjaan antarabangsa. Anda boleh mencari pekerjaan dari negara-negara di tujuh benua. Pekerjaan antarabangsa yang disiarkan di sini datang dari pelbagai surat khabar, buletin, organisasi yang bekerja di peringkat antarabangsa dan banyak lagi.

Simpan pekerjaan yang boleh anda ulas kemudian

Untuk setiap pekerjaan yang anda minati, disarankan agar anda menyimpannya, supaya anda dapat melihatnya kemudian. Dengan cara ini, anda dapat menjejaki semua prospek pekerjaan anda dan jika anda masih berminat dengan kedudukan tersebut setelah anda melihatnya semula.

Periksa gaji purata bagi setiap organisasi dan kedudukan

Indeed.com dan Pencarian Kerja Anda

Dari sini, anda boleh mendapatkan julat gaji untuk jawatan di industri yang berbeza dan memberi anda lebih banyak pengetahuan untuk memohon pekerjaan. Anda juga boleh mendapatkan gaji rata-rata untuk pekerjaan di bandar dan negeri tertentu jika anda bercadang untuk berpindah dari bandar semasa anda tinggal.

Mengambil bahagian dalam forum perbincangan

Ikuti forum perbincangan Sesungguhnya untuk mendapatkan nasihat rakan sebaya dan pakar mengenai pencarian pekerjaan anda. Anggap ia sebagai rangkaian sosial yang terpisah yang dapat menjawab pertanyaan yang mungkin anda miliki melalui setiap langkah pencarian pekerjaan. Anda dapat melihat perbincangan yang sedang tren yang telah menghasilkan minat daripada orang lain yang ingin mengubah kerjaya.

Indeed.com dan Pencarian Kerja Anda

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top