Tips Memasuki Dewan Peperiksaan

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

9/10/2012 – Tarikh hari esok di mana juga adalah tarikh PMR 2012. Jadi disini adalah tips memasuki dewan peperiksaan untuk calon-calon PMR esok. n_n

1) Masuk dengan kaki kanan – kanan itu berkat

2) Duduk dengan selesa – periksa tempat duduk anda dan pastikan meja dan kerusi terletak rata di lantai, jika tidak, nanti bergerak-gerak pula semasa menjawab, akan menyebabkan hilang fokus.

3) Keluarkan alat tulis – pastikan lengkap pen, pensel, pemadam, pembaris kalau perlu, pengasah pensel dan lain-lain yang perlu

4) Jangan bawa masuk barangan terlarang – telefon bimbit contohnya, simpan di tempat yang selamat, jangan terbawa masuk atau sengaja bawa masuk, silap hari bulan anda akan dituduh meniru.

5) Baca doa penerang hati – baca dengan ikhlas

6) Kalau gemuruh, banyakkan berselawat (lakukan senaman pemulihan pernafasan) – tarik nafas dalam-dalam dan tahan selama 5-10 saat, kemudian hembuskan nafas perlahan-lahan. InsyaAllah, darah gemuruh anda akan hilang.

7) Senyum – amat penting untuk menambahkan keyakinan anda

8) Bisikkan pada hati “InsyaAllah aku boleh jawab” – ianya satu doa juga satu cara meyakinkan diri sendiri. InsyaALLAH.

Wallahualam.   Tips Memasuki Dewan Peperiksaan 1

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 years ago

[…] anda masuk ke dewan peperiksaan, terdapat beberapa tips sebelum masuk peperiksaan […]