Tips mengejar cita-cita

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Setiap orang mempunyai cita-cita tersendiri. Cita-cita sebenarnya kadangkala banyak melalui perubahan mengikut pengaruh dan tahap kematangan seseorang. Seorang insan biasanya melalui sekurangnya sekali perubahan cita-citanya.

Cita-cita ini berubah kadangkala mengikut arus peralihan zaman pembesaran seseorang iaitu dari zaman kanak-kanak, awal remaja, remaja, dewasa dan tua. Mungkin menjadi persolan apakah cara untuk mencapai cita-cita? Banyak cara yang didedahkan, tetapi memandangkan cita-cita itu sesuatu matlamat yang belum berlaku maka perlulah ia menjadi impian.

Jika impian yang ingin dipupuk perkara utama untuk mencapai cita-cita ialah azam. Sebenarnya azam yang kuat mampu menjadi faktor motivasi diri dalam menggerakkan segala aspek harian kearah matlamat yang hendak ditujui. Sebagai contoh apabila kita bangun dari tidur perkara penting yang perlu dibiasakan ialah membayangkan cita-cita kita dan memupuk diri berusaha kearahnya. Dalam menjalani hari tersebut hendaklah kita sentiasa membiasakan diri serta melengkapkan diri tahap demi tahap.

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

2 COMMENTS

  1. sy ad cita2 jd jurutera. jd sy mohon jurusan tersebut. Tp sy trpaksa lupakan ibu memaksa sy mohon prguruan spy sy keluar terus dpt kerja. sy x nk menghalang permintaan ibu. sy dlm dilema skrg.

    • Biasa sy terima kes gini.. keputusan dpt berapa? kne fikir juga pasal tuan empunya badan..kita juga yg nak belajar kan? jadi kena bergantung pada minat sendiri..tapi nasihat ibu kita pun kne ambil kira..mungkin cadangannya baik untuk suraya. Tapi jika suraya ambil kejuruteraan pun masih boleh sambung belajar sarjana dan jadi pensyarah..itu pun cikgu juga kan? Tapi kne renung dulu jiwa suraya..kalau jiwa tak suka mengajar, kenapa perlu memaksa diri? takut nanti menjejaskan kualiti dan emosi suraya. Jadi..untuk keikhlasan dan perjuangan hidup..pilihlah yang memberikan minat dan memotivasikan diri suraya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here