Tips Online Study Semasa Covid-19

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Tips online study semasa Covid-19. Semua universiti di Malaysia telah diumumkan tutup sepanjang semester ini dan menggunakan kaedah pembelajaran atas talian atau ‘online learning’. Ianya tidak mudah untuk pelajar mahupun pensyarah. Kaedah pembelajaran ‘norma baharu’ ini sememangnya memenatkan. Ianya menjadi kesukaran untuk pelajar untuk belajar, mengingati dan memahami pembelajaran dengan suasana di rumah. Ini terdapat beberapa tips yang dapat membantu pelajar untuk pembelajaran atas talian semasa Covid-19 ini.

  1. Ambil catatan yang baik semasa kelas

Ini merupakan kunci utama dan jelas untuk seorang pelajar, namun ketika waktu kelas atas talian, pelajar cenderung membuat apa sahaja. Mengantuk? Boleh tidur. Lapar? Boleh bergerak ke dapur dan mengambil makanan. Akhirnya terlepas perkara-perkara penting yang ingin disampaikan oleh cikgu dan pensyarah. Perhatikan semasa kelas dan catat catatan yang baik dan tersusun. Mulakan halaman baru untuk setiap kuliah baru. Raih kata kunci dan konsep yang disebutkan oleh pensyarah (Anda tidak akan mempunyai masa untuk menyalin ayat penuh). Kemudian, apabila kelas berakhir, kembangkan nota yang anda ambil, memberikan anda ceramah kedua yang sama.

Anda boleh menggunakan gaya ‘Cornell Method Note’

Tips belajar semasa Covid 19:cornell notes

Tips belajar semasa Covid 19:cornell notes

 

  1. Kumpulkan semua nota anda di satu tempat

Letak semua nota anda setempat. Seeloknya menyediakan satu file. File itu anda boleh buat secara DIY atau beli yang sudah siap. Ini kerana anda berada dirumah, kemungkinan untuk nota itu dialih alihkan sangat mudah. Kemudian, satu malam sebelum peperiksaan atau kuiz, anda menghabiskan satu jam dengan baik untuk mencatat satu helaian kertas yang anda tuliskan satu perkara yang sangat penting. Jimat masa dan simpan semua nota anda dengan kemas dan rapi, susun dalam folder dan jika boleh, mengikut mata pelajaran atau bahkan guru. Dengan cara itu, anda tahu dengan tepat di mana setiap helaian berada.

Info Tambahan :  10 Industri Masa Hadapan di Malaysia yang Patut Diketahui

Tips belajar semasa Covid 19: GOOGLE DRIVE

Anda boleh menyimpan nota anda di Google Drive. Cipta satu ‘Folder’ seolah-olah itu ialah kelas anda sendiri. Cipta ‘Folder’ mengikuti subjek dan masukkan file anda didalamnya.

 

 

 

  1. Variasikan cara anda belajar

Anda mungkin seseorang yang belajar dengan melakukan sesuatu; dalam kes itu, rakam diri anda membaca nota anda dan dengar lagi. Sekiranya anda seorang yang mudah mengingati lirik lagu, periksa untuk mengetahui apakah terdapat podcast yang relevan untuk kursus anda. Sebab ramai pelajar tidak suka belajar. Kerana mereka tidak tahan duduk di meja belajar berjam-jam, menatap nota. Baiklah, kami ada berita untuk anda, ubahlah. Itu bukan satu-satunya cara untuk belajar. Susun nota anda ke dalam carta, peta atau diagram, jika anda seorang pelajar visual.

Info Tambahan :  11 Panduan Terbaik Untuk Skor dalam Biasiswa

Tips belajar semasa Covid 19: MIND MAP

Tips: Selain podcast, anda boleh membuat slaid ‘Powerpoint’* baharu, untuk anda mengingatinya.

 

  1. Cari kertas peperiksaan lama

Tengok balik kertas soalan tahun sebelum itu. Bukan kerana berharap bahawa soalan akan diulang. Walau bagaimanapun, dengan mengikuti ujian olok-olok membantu anda mengetahui soalan format yang tepat, dan bagaimana peperiksaan sebenar akan kelihatan. Pengenalan akan membantu anda melakukan yang terbaik semasa kertas sebenar.

 

  1. Jangan belajar di tempat tidur

Katil yang empuk sangat menggoda. Jangan terpedaya. Mungkin anda berfikir, “Saya boleh melakukan ini. Saya akan berbaring di katil saya dan belajar ”. Perkara seterusnya yang anda tahu, anda akan bangun pada keesokan harinya. Jangan pernah menggunakan katil anda untuk belajar, kemungkinan besar, anda pasti akan tertidur.

 

  1. Rehat

Ingat bahawa rehat memang perlu. Otak anda perlu diisi semula dan minda anda perlu berehat. Bahayanya tentu saja menggunakan Instagram, Facebook atau Netflix selama tempoh tersebut, dan mengubah kajian anda menjadi maraton filem. Satu kaedah yang mungkin belum anda cuba: Rehat selama 3 atau 4 minit setiap 30 minit anda belajar. Kemudian pada rehat ke-4, buat selama 4-5 minit. Gunakan telefon anda hanya sebagai jam randik. Daripada melayari Facebook, dengarkan lagu di senarai main yang telah anda simpan.

 

  1. Cari ‘masa belajar’ yang tepat

Cari yang terbaik untuk anda. Ada yang burung hantu malam, yang lain burung awal. Mana-mana kategori yang anda masuki, ketahui segera dan kemudian gunakan untuk keuntungan anda.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *