Tips Skor A+ Mata Pelajaran Sains SPM 2023

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Subjek Sains, Biologi, Kimia and Fizik merupakan mata pelajaran ‘killer’. Ramai yang mengeluh “susahnya nak skor Mata Pelajaran Sains ni!”, sebenarnya tak lah susah mana untuk skor. Cuma anda perlukan beberapa teknik penting untuk anda pastikan anda dapat ‘tackle’ subjek ini.

Cara Skor Mata Pelajaran Sains SPM 2023

Petua Nak Belajar Subjek Sains

Tak kira lah mata pelajaran Sains ke Biologi ke Fizik atau Kimia, semua penting untuk anda tahu beberapa petua ini.

Buku Teks

Sumber yang paling penting ialah buku teks Mata Pelajaran Sains Tingkatan 4 dan Tingkatan 5. Jika anda berada di Tingkatan 5 dan anda tidak mempunyai buku teks Tingkatan 4, pergi ke perpustakaan atau cari sahaja secara online.

Cara Skor Mata Pelajaran Sains SPM 2023

Apabila belajar buku teks Mata Pelajaran Sains, jangan abaikan nota-nota di tepi buku seperti ‘Tahukah anda’. Keadang-kadang, daripada situlah soalan yang dikeluarkan. Dari info-info yang diberikan, penggubal soalan boleh ngubal soalan kepada pelbagai.

Apabila mempelajari bab, baca semua penjelasan dalam buku teks ayat demi ayat. Pastikan anda benar-benar memahami setiap ayat sebelum beralih ke ayat seterusnya. Anda juga perlu mengetahui dan memahami semua formula. 

Topik tertentu mungkin memerlukan pemahaman tentang topik terdahulu, jadi pastikan anda memahami topik tersebut. Anda juga harus cuba mengaitkannya dengan apa yang telah diajar oleh guru anda di sekolah.

Jadi, janganlah anda stress jika anda tidak mampu beli buku rujukan, jangan risau! Buku teks amat mencukupi

Amali

Walaupun ketika ini ujian amali Mata Pelajaran Sains sudah tamat, tapi admin share untuk kegunaan pelajar SPM masa hadapan.

Info Tambahan :  11 Panduan Terbaik Untuk Skor dalam Biasiswa

Anda harus terlibat secara aktif dalam semua eksperimen yang dijalankan di sekolah kerana ini boleh membantu meningkatkan kemahiran praktikal anda yang penting untuk Kertas 3.

Anda juga perlu membaca semua eksperimen dan aktiviti dalam buku teks. Anda perlu memahami Matlamat, Pernyataan Masalah, Hipotesis, Pembolehubah, Senarai Bahan & Radas, Prosedur, Penjadualan Data dan Kesimpulan untuk semua eksperimen. Ini penting untuk Kertas 3. Untuk Prosedur, bacalah langkah demi langkah. Pastikan anda benar-benar memahami setiap langkah sebelum meneruskan ke langkah seterusnya. 

Untuk membantu anda memahami, cuba bayangkan bahawa anda sedang menjalankan eksperimen. Memahami Prosedur akan memudahkan anda mengingati Senarai Bahan & Radas.

Nanti dalam peperiksaan Kertas 1 dan Kertas 2, bayangkan latihan amali yang sudah anda buat, sebab itu anda perlu faham dan aktif ketika ujian.

Faham bukan Hafal!

Anda perlu faham dan ingat semua yang anda faham. Anda boleh menghafal ayat dalam buku, atau anda juga boleh mencipta ayat anda sendiri yang mempunyai maksud yang sama dan menghafalnya. 

Tapi janganlah anda hafal sahaja, anda perlu faham.

Tahukah anda, kebanyakan pelajar SPM hanya hafal apa-apa fakta yang melibatkan mata pelajaran Sains ini. Jadi, bila soalan, ‘twist’ sedikit, mereka tidak boleh jawab. Pemahaman anda yang akan menyelamatkan anda.

Jika anda mencipta ayat anda sendiri, pastikan anda tidak mengubah maksud asal, tidak meninggalkan sebarang perkara penting dan tidak menukar kata kunci dan istilah saintifik yang penting. Namun, jangan hanya menghafal tanpa memahami. Sebaik sahaja anda memahami, ia akan menjadi agak mudah untuk diingati dan anda tidak mungkin melupakan mana-mana mata.

Info Tambahan :  Yayasan Bank Rakyat: Pembiayaan Pendidikan Boleh Ubah (PPBU) 2023

Untuk fakta tertentu, mungkin tidak ada penjelasan untuk mereka jadi tidak mungkin untuk memahaminya. Dalam kes itu, anda perlu mengingati dan menghafal fakta tersebut.

Untuk pengiraan, anda perlu tahu cara mengaplikasikan apa yang telah anda pelajari dan menggunakan formula yang betul untuk menyelesaikan soalan. Semak semua contoh soalan dalam buku teks. Pastikan anda memahami bagaimana setiap soalan diselesaikan.

Buat Latihan!

Anda perlu menyemak semula setiap topik berulang kali. Semasa membuat semakan, teliti semua penjelasan, fakta dan contoh untuk soalan pengiraan dalam buku. Pastikan anda tidak melupakan apa-apa yang telah anda fahami sebelum ini. Semakan yang kerap dan berulang akan membantu anda mengingati semua penjelasan dan fakta untuk masa yang lama.

Kemudian, anda perlu melakukan senaman. Beli buku latihan Kimia, Fizik dan Biologi SPM dari kedai buku. Anda boleh mulakan dengan membuat soalan topikal topik demi topik. 

Langkau topik yang tiada dalam sukatan mata pelajaran Sains atau Sains Tambahan. Apabila anda telah memahami semua topik, teruskan dengan membuat kertas ujian model SPM, soalan percubaan SPM tahun lepas dan soalan SPM sebenar tahun lepas untuk Kimia, Fizik dan Biologi. 

Ia sepatutnya boleh didapati dari kedai buku. Selepas membuat latihan, rujuk kepada cadangan jawapan atau skema markah dan lakukan penandaan sendiri.

Semasa membuat ulangkaji sebelum peperiksaan, anda harus terlebih dahulu meneliti subtopik yang anda rasa lebih sukar atau anda mungkin terlupa. Kemudian, pergi melalui topik lain juga jika boleh.

Cara Skor Mata Pelajaran Sains SPM 2023

Topik Sains Tambahan mungkin memerlukan pengetahuan dan pemahaman tentang mata pelajaran Sains. Pastikan anda memahami semua topik dalam Sains SPM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *