Tips untuk belajar atas talian ‘online’ untuk pelajar semasa PKP Covid 19

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Sejak beberapa minggu yang lalu, kita terperangkap di rumah akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kerana Coronavirus. Sekolah-sekolah di seluruh dunia telah ditutup sebagai tindak balas kepada COVID-19. Terima kasih kepada teknologi, para pelajar dapat meneruskan pemberlajaran dengan cara atas talian atau ‘online’.

Artikel kali ini kita akan memberikan 10 Tips kepada para pelajar supaya kekal cemerlang walaupun belajar secara atas tallian ataupun online.

Tips untuk belajar atas talian ‘online’ untuk pelajar semasa PKP Covid 19 1

 1. Memahami amalan dan harapan pembelajaran atas talian.

Perkara pertama yang anda perlu tahu adalah bahawa belajar atas talian bukanlah cara yang lebih mudah untuk dipelajari tetapi lebih mudah. Untuk berjaya belajar atas talian, anda perlu mendedikasikan sejumlah besar masa anda, menghadiri program secara konsisten, tertumpu semasa belajar, dan komit sepenuhnya untuk proses pembelajaran anda, seperti yang anda lakukan untuk kursus biasa. Anda juga harus ingat bahawa apabila anda mengikuti kursus atas talian, anda perlu menjangkakan:

 • Komited sepenuhnya.
 • Bersedia dan mempunyai ‘equipment’ seperti komputer dan Internet.
 • Bekerja dengan orang lain dengan berkesan.
 • Lengkapkan tugas dan tugasan pembelajaran anda tepat pada waktunya. Perlu ada jadual!
 • Berdisiplin diri. Ikut jadual anda!

Tips untuk belajar atas talian ‘online’ untuk pelajar semasa PKP Covid 19 2

 1. Pastikan anda mempunyai backup.

Teknologi ‘glitches’ berlaku sepanjang masa. Bayangkan anda sedang bekerja di tengah malam dan kemalangan komputer anda. Teknologi glitches ialah rehat secara tiba-tiba dalam fungsi atau kesinambungan, kadang-kadang sifat sementara, dengan tahap keseriusan yang berbeza. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, pastikan anda menyimpan kerja atau pun ‘save’ anda berulang kali dan membuat sandaran secara berkala menggunakan storan awan, misalnya Dropbox atau Google Document, agar dapat mengakses karya sebelumnya dari telefon pintar atau tablet anda, jika diperlukan.

Tips untuk belajar atas talian ‘online’ untuk pelajar semasa PKP Covid 19 3


 1. Mempunyai ruang pembelajaran yang meningkatkan berdedikasi.

Sama ada anda membuat keputusan untuk belajar di pejabat atau di ruang tamu anda, pastikan tempat ini adalah tenang, teratur, bebas gangguan, dan boleh digunakan pada bila-bila masa. Persekitaran pengajian anda harus menjadi salah satu kebimbangan utama anda apabila anda seorang pelajar atas talian, jadi pastikan bahawa ia membolehkan rutin pembelajaran anda. Tambahan pula, anda perlu mematikan telefon anda dan log keluar dari semua rangkaian sosial semasa belajar agar anda tidak akan terganggu atau tidak terganggu.

 

 1. Kenal pasti matlamat pembelajaran anda.

Untuk terus mengikuti kursus atas talian anda, pastikan anda sentiasa ingat apa yang anda harapkan untuk mencapai akhir itu. Objektif pembelajaran dan matlamat kursus e-pembelajaran boleh menjadi peta jalan yang sangat baik semasa pembelajaran atas talian, baca dengan teliti keperluan kursus atas talian anda, buat nota yang berkait rapat dengan objektif anda dan pastikan anda mengkaji semula mereka dengan teliti setiap kali anda memulakan tugasan, supaya anda tetap fokus pada matlamat anda. Akhir sekali, pertimbangkan untuk memulakan tugas-tugas yang paling sukar, kerana ini akan meningkatkan kedua-dua keberkesanan kajian dan prestasi anda.

Info Tambahan :  Syarat dan Permohonan German-Malaysian Institute (GMI) 2022

Tips untuk belajar atas talian ‘online’ untuk pelajar semasa PKP Covid 19 4

 1. Buat pelan kajian (study plan).

Pelan kajian adalah penting untuk pembelajaran atas talian. Berikut adalah beberapa petua untuk membantu anda membinanya:

 • Rancang terlebih dahulu.

Jangan sekali-kali tunggu sehingga hari sebelum tarikh tamat tugasan untuk memulakannya. Jangan melakukan kerja last minute! Ia akan memberi tekanan kepada anda dan tekanan akan menghalang anda daripada menyelesaikan tugas atas talian dengan berkesan. Tambahan pula, mengetahui apabila semua tugasan anda akan sampai akhir kursus e-Learning akan memudahkan pengurusan masa anda. Sebagai contoh, jika anda sedang bercuti di tengah-tengah kursus e-Learning, anda boleh belajar lebih awal.

 • Mempunyai sistem kalendar yang berkesan.

Pembelajaran atas talian memerlukan struktur- buat kalendar kajian yang akan membantu anda mengingati semua tarikh penting, seperti peperiksaan, atau tarikh akhir untuk menyerahkan tugasan anda. Anda boleh menyimpan kalendar anda di komputer anda atau di peranti mudah alih anda, atau anda juga boleh membuat perancang dinding, yang boleh anda tandai dan periksa setiap kali anda belajar.

 • Buat senarai tugasan.

Pada awal setiap minggu, buat senarai tugasan tugas yang perlu anda selesaikan pada akhir minggu. Ini adalah cara yang sangat baik untuk mengutamakan pelan kajian anda dan teruskan dengan pembelajaran anda.

 • Tetapkan had masa.

Sebelum anda mula belajar, anggaran berapa banyak masa setiap tugas akan diambil untuk diselesaikan, sama ada tugas tertentu atau sekadar membaca bab. Cuba berpegang pada had masa anda, kerana ini akan membantu anda mengembangkan disiplin diri anda. Lebih-lebih lagi, apabila anda menyedari bahawa walaupun usaha anda lakukan ialah terbaik, anda tidak dapat menumpukan perhatian jika belajar tanpa berhenti selama satu jam atau semalaman ia adalah lebih baik jika anda dapat berhenti seketika dan memulakan sekali lagi daripada membuang masa anda cuba fokus.

 • Mengikut jadual.

Akhirnya, berpegang kepada pelan kajian anda. Penundaan adalah musuh terburuk pelajar atas talian, jadi pastikan anda tetap teratur dan anda tidak ketinggalan dalam kelas atas talian anda. Sekiranya anda menghadapi kesukaran untuk menyerahkan tugas anda tepat pada waktunya, hubungi pensyarah atau pun guru anda anda dan beritahu mereka, supaya mereka dapat membantu anda membuat rutin belajar yang konsisten.

 1. Minta bantuan jika perlu.

Jika anda tidak meminta pertolongan jika perlu, anda mungkin tertinggal di belakang, yang mungkin akan menurunkan pemahaman anda, kerana anda mungkin tidak dapat mengikuti kursus atas talian dengan baik. Bina hubungan dengan pengajar atas talian anda dan elakkan salah faham dengan menghubungi mereka secara teratur dan memaklumkan mereka siapa anda, dan bagaimana anda boleh menggunakan bantuan mereka. Dengan meminta pengajar atas talian anda untuk menjelaskan masalah, anda juga akan membantu mereka bukan sahaja untuk menilai tahap pemahaman pelajar tentang bahan atas talian, tetapi juga untuk mendapatkan idea tentang keberkesanan keseluruhan kursus atas talian. Akhirnya, kerana sifat terbuka kursus atas talian, dengan mengajukan pertanyaan, anda juga membantu pada rakan sekelas maya yang sama, sekiranya mereka mengalami masalah yang sama. Perlu diingat bahawa jika anda tidak meminta pertolongan apabila anda memerlukannya, pengajar atas talian anda mungkin tidak tahu bahawa ada sesuatu yang salah.

 1. Semak, semak semula, ulangi.
Info Tambahan :  Tarikh Pembayaran Bantuan Keluarga Malaysia 2022

Penyemakan secara berkala terhadap perkara yang telah anda pelajari bukan sahaja dapat meningkatkan ingatan anda, tetapi juga akan membantu anda memahami dengan lebih baik apa yang anda pelajari. Buat kad flash anda sendiri untuk nota utama anda dan tanya diri anda mengenai konsep utama kursus atas talian. Selanjutnya, pertimbangkan untuk mempunyai satu atau lebih rakan belajar; bekerja dalam kumpulan akan menawarkan pandangan alternatif kepada konsep yang sukar, motivasi untuk mencapai hasil yang lebih baik, dan membantu dalam menyelesaikan tugasan atas talian anda lebih cepat dengan mengkaji semula apa yang telah anda pelajari. Kongsi nota kajian anda dan tabiat dengan rakan sekelas maya anda dan saling menyokong di sepanjang proses pembelajaran atas talian.

Tips untuk belajar atas talian ‘online’ untuk pelajar semasa PKP Covid 19 5

 1. Ambil rehat belajar.

Prestasi anda akan berkurangan jika anda berasa letih atau kecewa semasa belajar. Mengintegrasikan beberapa masa peribadi ke dalam rutin pembelajaran anda dan anda akan dapat bekerja dengan lebih berkesan pada matlamat kursus atas talian anda. Apabila berehat, pastikan anda melepaskan diri dari ruang belajar anda; anda perlu mempunyai perubahan pemandangan. Aktiviti fizikal ringan, seperti berjalan di sekeliling blok, akan membantu anda mengekalkan keseimbangan, memperbaharui tenaga, dan kembali belajar dengan fikiran yang jelas.

 1. Mengambil bahagian dalam perbincangan atas talian.

Pembelajaran atas talian tidak semestinya bermaksud belajar secara terpisah. Berhubungan dengan rakan sekelas maya anda di media sosial atau forum kursus atas talian seperti ‘Google Meeting’ atau ‘Zoom’ anda akan meningkatkan pengalaman e-Learning anda, terutamanya jika anda merupakan penghalang introvert dan visual yang menghalang anda untuk menyatakan diri anda. Mengambil bahagian secara aktif dalam perbincangan dan aktiviti atas talian, mencadangkan cara belajar, menawarkan input anda pada kursus e-Learning, dan melibatkan diri dalam idea-idea baru.

Tips untuk belajar atas talian ‘online’ untuk pelajar semasa PKP Covid 19 6

 1. Motivasi

Jangan memandang rendah usaha yang diperlukan untuk komit sepenuhnya kepada kursus atas talian anda. Untuk memastikan anda kekal bermotivasi dan terlibat dalam pengalaman pembelajaran atas talian anda, pertimbangkan mengikuti petua ini:

Tips untuk belajar atas talian ‘online’ untuk pelajar semasa PKP Covid 19 7

 • Jangan ragu untuk mencipta rutin pembelajaran anda dengan kadar anda sendiri yang selesa.
 • Hiaskan ruang belajar anda dengan petikan dan gambar inspirasi.
 • Terima bahawa anda akan mempunyai hari yang produktif dan kurang produktif.
 • Dapatkan snek yang sihat untuk meningkatkan tenaga anda.
 • Pastikan anda mengambil sedikit masa untuk diri anda dari semasa ke semasa.

Tips untuk belajar atas talian ‘online’ untuk pelajar semasa PKP Covid 19 8

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments