Tips Untuk Cemerlang Dalam Peperiksaan MUET

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Tips Untuk Cemerlang Dalam Peperiksaan MUET 1

Malaysian University English Test (MUET) adalah satu ujian yang penting untuk mereka yang ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. MUET menjadi satu syarat atau requirements untuk melanjutkan pelajaran. MUET satu ujian yang mengukur tahap penguasaan Bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar universiti. Dengan mempunyai kelulusan ujian MUET, pelajar lepasan STPM, Matrikulasi, Diploma, Asasi dan setaraf dengannya dapat melanjutkan pelajaran ke Institut Pengajaran Tinggi Awam (IPTA) tempatan atau lebih khusus Univesiti Awam (UA). Setiap pelajar wajib mencapai tahap kelulusan (Band) yang tertentut dalam ujian MUET bagi melayakkan diri untuk memohon ke mana-mana UA mengikut syarat universiti yang dipohon.

Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) merupakan badan kerajaan yang bertanggungjawab dalam mengendalikan hal ehwal ujian ini peranannya termasuklah memastikan peperiksaan MUET sentiasa berjalan dengan  lancar, MPM menjalankan MUET sebanyak tiga sesi dalam masa setahun iaitu Mac, Julai dan November. Tetapi sesi Julai bagi sesi 2020 telah bertukar kepada September 2020 kerana Covid 19.

Tips Untuk Cemerlang Dalam Peperiksaan MUET 2

Untuk pelajar yang sudah bersedia menduduki peperiksaan MUET bagi tahun 2020, anda boleh merujuk kalendar peperiksaan MUET 2020 yang dikeluarkan oleh MPM secara rasmi. Berikut adalah jadual lengkap peperiksaan MUET 2020 yang merangkumi tarikh buka pendaftaran, tarikh tutup peperiksaan bagi ujian Speaking, Writing, Reading dan Listening.

TARIKH UJIAN LISAN:

 • Bagi sesi 1: TELAH DILAKSANAKAN
 • Bagi sesi 2: 21,22,23,28,29,30 September 2020

TARIKH UJIAN BERTULIS:

 • Bagi Sesi 1: 19 September 2020
 • Bagi Sesi 2: 31 Oktober 2020

Tips Untuk Cemerlang Dalam Peperiksaan MUET 3

Tips untuk mendapat markah yang baik di MUET.

Tips Untuk Cemerlang Dalam Peperiksaan MUET 4

PENYEDIAAN SEBELUM PEPERIKSAAN

Ketahui Format dan Struktur Ujian

Untuk mempersiapkan diri dengan lebih baik, sangat penting untuk mengetahui format dan struktur ujiannya. Biasakan diri anda dengan format peperiksaan, iaitu bahagian ujian yang berbeza dan soalan-soalan yang perlu anda jawab.

Info Tambahan :  7 Biasiswa Tajaan JPA Dalam dan Luar Negara

Terdapat 4 komponen yang berbeza dalam MUET.

 • Mendengar
 • Lisan
 • Membaca
 • Penulisan

Membaca

Makalah ini memerlukan banyak latihan untuk dapat menguasainya. Membaca majalah, surat khabar dan novel Inggeris disarankan untuk mempraktikkannya. Dapatkan kertas soalan tahun sebelumnya untuk memahami struktur soalan yang diajukan. Pilih bahan bacaan dengan bijak yang relevan dengan apa yang akan diminta dalam MUET supaya anda dapat membuat persediaan dengan baik.

Lisan

Kaedah terbaik untuk meningkatkan kemahiran bertutur anda adalah dengan mempraktikkannya dengan menonton banyak pertunjukan Bahasa Inggeris. Mendengar orang bercakap akan membantu anda untuk yakin dan berlatih dengannya dalam kelancaran yang diperlukan dalam MUET. Mulailah berbual dalam bahasa Inggeris dengan rakan dan ahli keluarga anda dan anda akan melihat bahawa anda semakin bertambah baik.

Mendengar

Selalunya didapati bahawa pelajar berjuang untuk menafsirkan apa yang diperkatakan dalam ujian. Ini kerana mereka berasa cemas dan mula panik. Kuncinya adalah untuk tetap tenang. Audio dimainkan dua kali dalam peperiksaan dan penting untuk menumpukan perhatian sepenuhnya. Salah satu muslihatnya ialah menuliskan jawapan dengan pensil pada kali pertama audio dimainkan dan kemudian menuliskannya dengan pen kali kedua. Ini akan membantu anda menyemak apa yang telah anda tulis dan membetulkannya sekiranya anda merasa salah.

Penulisan

Membaca lebih banyak buku Inggeris untuk melihat bagaimana ayat dibentuk akan membantu anda menulis dengan lebih baik. Sekiranya anda merasa lemah dalam tatabahasa, cubalah membentuk ayat yang ringkas daripada menyatukan kata-kata mulia. Berlatih juga tatabahasa untuk memastikan bahawa anda menyusun ayat dengan betul.

Info Tambahan :  Tarikh Pembayaran Bantuan Keluarga Malaysia 2022

 

TIPS SEMASA PEPERIKSAAN

Gunakan masa anda dengan bijak!

 • Anda hanya mempunyai 1.5 jam untuk menjawab 45 soalan peperiksaan
 • Sekiranya anda melakukan matematik, itu bermakna anda hanya mempunyai 2 minit setiap soalan
 • SELALU membaca soalan terlebih dahulu, dan gariskan kata kunci
 • Pastikan anda tidak hanya membaca teks tetapi mengimbas maklumat tertentu

JANGAN BERTINDAK SMART!

 • Untuk beberapa soalan, anda akan diminta untuk ‘infer’ atau membuat andaian cerdas berdasarkan bukti yang diberikan dalam teks
 • Untuk soalan ‘True/False/Not Stated’, JANGAN PERNAH menggunakan pendapat anda sendiri untuk menjawab kerana apa yang logik bagi anda mungkin tidak betul secara akademik
 • GARIS atau HIGHLIGHT bukti dalam teks
 • Untuk ‘True’, anda mesti dapat mengenal pasti bukti yang menunjukkan bahawa pernyataan itu betul
 • Anda juga harus menggariskan bukti yang membuktikan pernyataan itu salah untuk memilih ‘False’ sebagai jawapan anda
 • Untuk ‘Not Stated’, anda akan mendapati bahawa hampir mustahil untuk menggarisbawahi bukti sama sekali.

Nilaikan niat penulis

 • Soalan pemahaman tahap MUET tidak tertumpu pada kandungan sahaja
 • Sebaliknya, soalan yang diberikan memerlukan calon menilai penulis:

(A)   Purpose

Example: to inform, discuss, argue, compare, persuade…etc.

(B)   Style of writing

Example: describing, comparing and contrasting, giving examples, explaining causes and effects, sequencing events…etc.

(C)   Tone

Example: supportive, opposing, indifferent, neutral, biased…etc.

Menilai artikel secara keseluruhan

 • Kadang-kadang anda mungkin diminta memberikan tajuk yang sesuai untuk sebuah artikel
 • Atau untuk meringkaskan perenggan tertentu (SUMMARY)
 • Atau untuk membuat kesimpulan yang sesuai berdasarkan pilihan yang diberikan. Ini jelas memerlukan kemahiran berfikir kritis atau HOTS (Kemahiran Berfikir Aras Tinggi) dari anda.

Apa-apa pun selamat berjaya untuk semua!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments