Faktor penyebab utama masalah kegemukan kanak-kanak dan remaja

Hargai Kami, Kongsi Info Ini Pada Rakan Anda !
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Print this page
Print

Dari rajah menunjukkan undian pelawat xpresi.org tentang isu kanak-kanak serta remaja yang mengalami masalah kegemukan sejak akhir ini. Ada pihak yang menyalahkan pengambilan makanan disekolah menyebabkan obesiti dikalangan kanak-kanak dan remaja.

Walaubagaimanapun, dari undian jelas menunjukkan sikap manusia sendiri yang tidak minat bersenam merupakan faktor utama penyumbang masalah kegemukan iaitu mencatatkan undian 38%.

Undian kedua terbanyak pula iaitu 23 % berkaitan dengan hidangan berlemak dirumah dan diluar sekolah. Jika diamati, sebenarnya makanan diluar sekolah adalah lebih banyak dan mempunyai pelbagai pilihan. Kadangkala ibu bapa sendiri mempunyai tabiat makanan yag tidak baik serta mampu mempengaruhi pengambilan makanan anak.

Seperti yang dijangka, hidangan berlemak disekolah mempunyai undian paling rendah iaitu hanya 3% sahaja. Hal ini mungkin kerana pengambilan makanan berlemak disekolah kebiasaanya pada waktu pagi dan zat makanan tersebut tidak berlebihan kerana masih diperlukan untuk aktiviti sehingga malam.

Dari undian jelas menunjukkan ibu bapa perlu sedar untuk menyediakan makanan yang bersesuaian kepada anak dirumah dengan megawas serta mendidik pengambilan makanan anak mereka terutama berada diluar rumah. Pengambilan makanan yang berkolestrol tinggi serta lemak perlu dikurangkan dan mengambil langkah bijak menjadikan sayuran dan buah-buahan sebagai pengganti makanan segera dan tidak berkhasiat.

 

p/s : Jangan lupa untuk Join kami di Telegram untuk lebih pantas menerima berita Kerja kosong atau permohonan lain seperti biasiswa. Join Telegram

2 COMMENTS

  1. ruangan ini byk membantu saya dalam mengendalikan kursus berkaitan obesiti di kalangan kanak-kanak
    terima kasih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here