Permohonan UPU Kemasukan IPTA, Politeknik Lepasan SPM dan STPM Setaraf 2012

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:
UPU

Bagi calon Lepasan SPM,STPM, Sijil dan Diploma yang ingin membuat permohonan UPU untuk kemasukan ke IPTA, politeknik, ILKA 2012 bolehlah mula membuat permohonan fasa 2 mulai hari ini selepas pukul 12 tengah hari 9 Januari 2012. Rujuk Tarikh penting permohonan UPU 2012

Bagi calon yang sebelum ini telah mengisi untuk fasa 1 diwajibkan untuk mengisi di fasa 2 ini, juga kepada sesiapa yang ketinggalan mengisi fasa 1 juga boleh mengisinya di fasa 2 ini.

Maklumat permohonan UPU fasa 2 IPTA, Politeknik Lepasan SPM dan STPM Setaraf 2012

  1. Bagi yang belum mendapatkan no pin permohonan, terlebih dahulu membelinya di cawangan Bank Simpanan Nasional berhampiran dengan harga RM 10.60 ( Beli sekali sahaja, boleh guna no pin yang beli semasa fasa 1 atau yang terkini )
  2. Melayari aplikasi permohonan UPU fasa 2 di http://upu.mohe.gov.my atau KLIK SINI ( dibuka )
  3. Bagi yang belum mengisi fasa 1 juga dibenar mengisi untuk fasa 2 ini
  4. Pemohon yang mengisi fasa 1 diwajib mengisi fasa 2. Jika tidak permohonan tidak akan diproses.

Cara Memohon

1)      Layari sistem permohonan UPU fasa 2 KLIK SINI ( Dibuka  )

2)      Klik butang permohonan pada menu utama

3)      Masukkan butiran berikut :

a)      No kad pengenalan

b)      No unik ID/ no pin

c)       Kata laluan ciptaan sendiri ( 6 – 8 aksara ) dan pengesahan kata laluan

d)      Nama Ibu

e)      Kategori permohonan

f)       Kod imej

4)      Setelah selesai memasukkan semua maklumat diatas sila tekan butang seterusnya

5)      Seterusnya isilah maklumat peribadi, maklumat pekerjaan keluarga, maklumat akademik, maklumat kokurikulum, 3 pilihan bidang, 8 pilihan pengajian diminati,

6)      Setelah tekan butang seterusnya bagi semua dinyatakan diatas sila semak kembali paparan akhir semakan perkara yang telah diisi.

7)      Setelah pasti Klik SAH & Hantar untuk sahkan permohonan dan dihantar untuk diterima sistem

8)      Sila cetak pengesahan maklumat untuk simpanan dan rujukan

Tarikh tutup permohonan : 2 April 2012

Dibenarkan 3 kali sahaja kemaskini.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
98 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
izzuddin
izzuddin
Guest
5 years ago

assalamualaikum…tumpang tanya..adakah perakuan MQA wajib dihantar bagi IPTA???….sbb benda saya terlepas pandang

izzuddin
izzuddin
Guest
5 years ago

assalamualaikum..tumpang tanya..adakah akreditasi MQA tu wajib dihantar bagi ipta??…

NOR HAFIKAH
NOR HAFIKAH
Guest
6 years ago

boleh bagi email atau no hp cik tak ? untuk keterangan lebih lanjut
atau email saya di ( tidak dibenar beri email untuk umum, demi keselamatan pengunjung kami – Admin xpresi )

nur
nur
Guest
6 years ago

sekiranya tersalah memberi no kad pengenalan, perlukah membeli no. pin yang baru? terima kasih

Arif
Arif
Guest
7 years ago

Salam. Saya nak bertanya. Saya dah beli no pin upu untuk lepasan diploma untuk menyambung pelajaran ke ijazah. Dekat slip tu tulis diploma/setaraf. Betul ke itu untuk lepasan diploma?

QStaff1
Editor
Reply to  Arif
7 years ago

Salam..ye betul diploma/setaraf maksudnya untuk diploma dan kelulusan setaraf dengannya.

daeng
daeng
Guest
7 years ago

klu saya ambil stpm masa tahun 2010,
boleh ke sy mohon u tuk kmskan bru nieyh??
kalau bole, mcm mne yerk..
sbb dkt mohe tu, cme ade kmsukan tuk stpm yg trbru sje..
time kasih

rukia
rukia
Guest
8 years ago

bilakah pengisisan borang upu untuk lepasan plkn 2012 siri 2?

aniraf
Guest
8 years ago

salam, saya ingin mengemaskini permohonan upu lepasan stpm/setaraf fasa2, setelah masukkan no ID, kata laluan dan nama ibu keputusan yang keluar data ralat dan mengatakan kata laluan dan nama ibu yang dimasukkan salah. bagaikah cara mengatasinya?

nikta
Guest
8 years ago

Salam. Bila kah agak nya biasiswa pendidikan luar negara(PILN) JPA/MARA akan keluar?

izzati
izzati
Guest
8 years ago

mohon bertanya. saya telah mengisi permohonan upu untuk lepasan diploma. tetapi saya tidak sempat untuk save salinan permohonan. salinan tersebut diperlukan sbg dokumen yg perlu dhantar. macam mane ye?

faidhi zakwan
Guest
8 years ago

kenapa laman web mqa tidak dpt dibuka.. sekiranya cetakan akreditasi tiada apa akn terjadi, permohonan dibatalkan ke?

faidhi zakwan
Guest
8 years ago

ke

salam kenapa laman web mqa xdpt dibuka?? sekiranya tidak ada salinan cetakan akreditasi apa yg akan terjadi? permohonan dibatalkn ke?

feyka
feyka
Guest
8 years ago

salam encik..bila result upu bagi lepasan diploma kuar?

NUR ZULAIKHA BINTI MAZELAN
Guest
8 years ago

SAya minta masuk ke polikteknik tolong la puan tuan

rzmn
rzmn
Guest
8 years ago

assalam. nak tanya tentang asasi pengajian islam dan sains di APIUM NILAM PURI. Lepas tamat apa kursus yang boleh dipohon? Berapa semester untuk asasi ini.

zan
zan
Guest
8 years ago

Assalam,nak tny sy calon stpm 2010 tp ambl satu subjek ulgn dlm stpm 2011 cmna nak isi upu ni perlu beli pin khas untk subjek ulgn ke?..tq

QStaff1
Editor
Reply to  zan
8 years ago

As salam..tak..gunakn je yg baru tu..

ari
ari
Guest
8 years ago

salam.. saya masih belum dimaklumkan dengan markah koko daripada sekolah. Maklumat markah pula adalah wajib. Apa yang perlu sy lakukan?

jezmin
jezmin
Guest
8 years ago

assalam..sy mrupakan pelajar lepasan diploma tahun 2010..untuk mengisi permohonan ke IPTA, sy perlu mghantar salinan2 dokumen yang diperlukan kpd IPTA pilihan, termasuklah Salinan Cetakan Akreditasi MQA..macam mna nak dapatkan salinan tersebut? terima kasih..

GAYU
GAYU
Guest
8 years ago

Saya adalah pelajar lepasan sijil pengajian perniagaan,saya membuat permohonan dalam UPU,saya ingin mengetahui dalam taraf apakah saya perlu membeli pin BSN.Taraf lepasan SPM/Setaraf,Taraf Diploma/Setaraf.Maklum Balas anda amat dialukan.

Terima Kasih.

QStaff2
Editor
Reply to  GAYU
8 years ago

Sijil pengajian perniagaan tu ambil dimana yer?

mimiey
Guest
8 years ago

assalam,nk tnya,sy dh isi semua maklumat diri utk mngisi permohonan bg fasa 2,tp stuck sbb “UNIK ID YANG DIMASUKKAN ADALAH SALAH”..pdhl sy dh masukkn no pin yg betul..tp masih jgak tk dpt nk teruskkn..knpe yer??dh brkali2 sy cuba..tolong sy.. 🙁

QStaff2
Editor
Reply to  mimiey
8 years ago

Waalaikumussalam..untuk salah unik ID..mungkin berkaitan dengan maslaah ni.. https://www.xpresi.org/masalah-salah-no-unik-idpin-upu-2012/

kim
kim
Guest
8 years ago

Assalammualaikum..sy lepasan politeknik..nak tanye ckit..psl salinan Akreditasi MQA..msh xbape fhm lg ar..sy dh try call upu..n dorg ckp kena print kt web MQA..tp mslh skng poli sy msh lg dlm proses tuk dptkn MQA..so,mcm mane ek..memg sy confuse sgt skngni..

QStaff2
Editor
Reply to  kim
8 years ago

Waalaikumussalam..itulah masalahnya..masalah ni sukar untuk saya bantu..tapi rasanya buat masa ini masih lagi boleh dipertimbangkan permohonan..cuba lihat institusi yang ada Akreditasi https://www.xpresi.org/apa-itu-akreditasi-malaysia-mqa/ dan juga kelebihan akreditasi yang akan di post hari ini..

Joey
Joey
Guest
8 years ago

salam,bila tarikh luput beli no pin dan berapa harganya???

shahril
shahril
Guest
8 years ago

assalam. mcm mana pula kalau slip bsn yg saya beli semasa fasa 1 dulu tu hilang?(no. unik id) Tolonglah saya.

QStaff1
Editor
Reply to  shahril
8 years ago

Wslam..boleh cuba dapatkan semula di BSN yang beli haritu

Zainina
Zainina
Guest
8 years ago

Salam. saya lepasan diploma dari politeknik..Politeknik saya kini masih belum mendapat pengiktirafan daripada MQA. tetapi dalam penghantaran dokumen selepas mencetak upu, memerlukan cetakan akreditasi..di sini perlukah saya memohon u juga?seperti tidak layak, kerana tidak ada salinan cetakan akreditasi.. 🙁 sangat sedih. harap mmbantu

QStaff1
Editor
Reply to  Zainina
8 years ago

Kami tidak arif lagi tentang MQA ini..terutama masalah seperti saudari Zainina..mungkin ada yang dapat membantu..

kim
kim
Guest
Reply to  Zainina
8 years ago

Situasi awk sama sperti sy jg..dah apply upu tp msh xde salinan akreditasi MQA..so,bagaimana skng? dhla hntr email pd upu xde reply lgsung..=(

syud
syud
Guest
8 years ago

assalamualaikum. saya merupakan lepasan matrikulasi 2010/2011 dan ingin memohon upu. adakah saya perlu menghantar salinan cetakan akreditasi?

suraya hani
suraya hani
Guest
8 years ago

Assalam..salam..tuan, saya pelajar yang ingin memohon pengajian di IPTA bagi sesi akademik 2012/2013 ingin bertanya terdapat dokumen yang perlu dihantar pada semua IPTA yang dimohon dan dokumen dokumen yang perlu dihantar salah satunya adalah salinan cetakan Akreditasi MQA.saya ingin tahu salinan akreditasi itu macam mana??kerana saya telah pon lawati laman web yang nyatakan namun masih tidak faham dan menjumpai salinan tersebut..terima kasih

xera
xera
Guest
8 years ago

hehe dan sy harap orang lain pn dalam dilema yg sama. xdela malu sangat sy sebab tak paham apa yang dia mintak. ahaha…

xera
xera
Guest
8 years ago

salam. saya dah setel semua . tapi bab nak hantar ni jadi problem pulak. saya tak faham salinan akreditasi MQA 2 ape. sy tau la ia berkaitan dengan akreditasi tmpat sy study dulu tapi salinan apa yang dia nak eh??FYI sy lepasan diploma upm. thanks atas bantuan

xera
xera
Guest
Reply to  xera
8 years ago

or sy kena cetak akreditasi bagi setiap course yang sy mohon? kalo 4 course mknanya 4 la salinan bg setiap course ? camtu ke? -.-‘

QStaff1
Editor
Reply to  xera
8 years ago

Sampai 4 ker? kan 1 je..

QStaff1
Editor
Reply to  xera
8 years ago

Salam, ia boleh diambil di laman rasmi MQA

fakhrul izan
fakhrul izan
Guest
8 years ago

salam..nk tanye saya belum lagi beli no pin.sbb xtaw dulu da bkk..boley beli lagi ke skrg?bile tarikh tutup bli no pin upu tu?

Hyeorin
Hyeorin
Guest
8 years ago

Hello. Tumpang tanya. Macam mana mahu isi borang pemohonan UPU ni? aku tidak faham macam mana mahu isi borang permohonan UPU ni. Aku masih kurang fasih isi2 macam ni.

QStaff1
Editor
Reply to  Hyeorin
8 years ago

Susah kalau nak saya bantu online gini..cuba dapatkan rakan2 atau kaunselor di sekolah..mereka mungkin akan dapat bantu..ataupun boleh ke karnival pengajian tinggi berdekatan..mereka akan bantu nanti..

98
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x